Pancevac Online

Broj 4444 · 08.03.2012.

Naslovna

Četiri četvorke čine proleće

Kliknite za veci prikaz

Ko kaže da nije moguće spojiti staro i novo, prošlost, sadašnjost i budućnost, tradiciju i moderno. Četiri četvorke koje ponosno nosi ovaj broj „Pančevca” dokazuju upravo suprotno – moguće je.

Poslednjih petnaestak decenija svedočimo o životu u gradu na Tamišu i ljudima koji obeležavaju to vreme. Izgleda da je tajna večne mladosti u tome da se uvek bude svež i nov.

Kombinacija mladosti i iskustva položila je ispit i kod najlepših Pančevki.

Idemo dalje!


Obiman dnevni red Skupštine grada

Rebalans budžeta pred izbore

Najveći deo uvećanja gradske kase čine sredstva iz prethodne godine * Kako olakšati zapošljavanje dece bez roditeljskog staranja * SPS ušao u odborničke klupe zahvaljujući bivšim radikalima

Gradsko veće se krajem protekle nedelje potrudilo da se pred odbornicima Skupštine Pančeva na sednici zakazanoj za 8. mart, kada ovaj broj „Pančevca” izlazi iz štampe, nađe obiman dnevni red, u kome dominira prvi ovogodišnji rebalans budžeta.

Uz ovaj dokument, predloženo je i nekoliko izmena programa rada i finansijskih planova javnih i javnih komunalnih preduzeća, od kojih je najznačajniji program Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva. Očekuje se da će biti izabran i nov sastav Gradske izborne komisije, u kojoj će svoje članove imati DS, DSS, SRS, SNS, LDP, URS, kao i novoformirana odbornička grupa SPS-a.

Većnici su parlamentu predložili korekciju prihoda i rashoda u gradskoj kasi za gotovo milijardu dinara, a polovinu tog iznosa (428 miliona) čine namenska sredstva iz 2011, koja se prenose u ovu godinu i biće utrošena na ranije planirane poslove. Ostatak rebalansa sastavljen je od 168 miliona dinara kredita podignutih prethodnih godina, 107 miliona zaduženja na osnovu emitovanja municipalnih obveznica i uvećanja sopstvenih prihoda Grada u 2012. od 158 miliona dinara.

Od poslednje navedene sume 50 miliona namenjeno je izgradnji vodovoda do Kačareva, 32 miliona za rekonstrukciju Ulice Ive Kurjačkog, 19 miliona dobiće škole i javne službe, a 18 miliona dinara poslužiće za isplatu prve rate razlike u zaradama za 2007. radnicima ATP-a koji nisu tužili tu firmu.

Pokrajina i dalje ne plaća

Uz rebalans je predložena i izmena finansijskog plana Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva do 960 miliona dinara, od čega skoro 700 miliona čine obaveze pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja prenete iz ranijih godina, a namenjene su rekonstrukciji nekoliko gradskih ulica i izgradnji kanalizacije u pančevačkim selima. Pojedini gradski čelnici su ranije najavili mogućnost da, kao i u prethodne dve godine, te radove umesto Novog Sada plati Pančevo.

Od preostalih sredstava, koja čine 198 miliona namenskih para prenetih iz prošle godine, biće završene ranije započete investicije u komunalnu infrastrukturu. Među njima su rekonstrukcija Ulice Ive Kurjačkog i izgradnja dela kišne kanalizacije u Svetozara Šemića.

Iz uvećanja ovogodišnjih prihoda preduzeća planirani su nastavak adaptacije prostora za legat Bate Mihailovića, radovi u „Apolu” i plaćanje poslova obavljenih u spomen-parku Stratište i Domu kulture u Banatskom Brestovcu.

Funkcionisanje uz gubitke

Gradska preduzeća Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, GSA, „Mladost”, ATP, „Vodovod i kanalizacija”, „Zelenilo” i „Higijena” već su podnela izveštaje o radu u 2011. godini. Javni prevoznik, koji je prošle godine iz gradske kase dobio 20 miliona više nego 2010, uspeo je da poveća broj prevezenih putnika i sopstveni prihod, ali i troškove poslovanja. Nenad Stanojević, direktor tog preduzeća, kaže da je pozitivne rezultate anulirao rast cene goriva. U 2012. godinu ATP je ušao s 34 miliona gubitka, od čega najveći deo (22 miliona) čini dug prema radnicima. Stanojević je dodao da je prošle godine otpisan 21 autobus star preko 20 godina, te da Pančevci mogu očekivati bolji prevoz od kraja marta, kada stižu novi midibusevi.

Prihodi i rashodi Direkcije protekle godine bili su 3,2 milijarde dinara. Trebalo je da polovina tog novca bude obezbeđena iz pokrajinskog budžeta, odakle ponovo nije stigla ni para.

Ipak, 2011. su završene rekonstrukcije ulica Maksima Gorkog i Marije Prite, uređeni su delovi Karađorđeve i Zmaj Jovine, počeli su radovi u Dositejevoj, a započeta je i obnova starog gradskog jezgra. Dobra vest je da su komunalni prihodi preduzeća ostvareni gotovo 90 procenata, te da je „Azotara” počela da plaća svoje nemale zaostale obaveze.

Još nema nagoveštaja da bi i „Petrohemija” to mogla da učini.

JKP „Vodovod i kanalizacija” prošle godine je zabeležio gubitak od 68 miliona dinara. Tome su doprineli amortizacija, nenaplaćena potraživanja, prevashodno od privrede, kao i popusti koji su odobreni pančevačkim preduzećima. Uprkos svemu, preduzeće je normalno radilo tokom 2011. i uspelo da izgradi još nekoliko kilometara vodovodne i kanalizacione mreže. Problema u poslovanju imala je i „Higijena”, prvenstveno zbog toga što je povećano angažovanje radnika, a cene usluga su bile zamrznute. Uza sve to, Parking servis je ostvario manji prihod od planiranog.

Stranačke prinove

Od utorka, 6. marta, i socijalisti imaju predstavnike u Skupštini grada. Predsednik lokalnog parlamenta Tigran Kiš obavešten je o formiranju nove odborničke grupe, koju čine Goran Milković, dosadašnji odbornik DSS-a koji je prešao u SPS, Rade Vukojević i odbornici Karićevog PSS-a Andrija Čečarić i Olgica Kličarić.

Kiš kaže da je jedini motiv socijalista da povuku ovakav potez pred kraj mandata ovog skupštinskog saziva sticanje prava na člana u Gradskoj izbornoj komisiji.

– Nikome ne pada na pamet da ih u tome sprečava, tako da će dobiti jednog člana i zamenika u ovom telu. Ne želim da komentarišem Milkovićev prelazak u SPS. Nemam moralno pravo na to jer je DSS svojevremeno primio njega i još neke članove SRS-a nakon što su izašli iz stranke zbog sukoba unutar nje. O motivima za novu promenu partije moraćete da pitate njega – rekao je Kiš.

Milković je u saopštenju dostavljenom medijima objasnio da su razlozi prelaska četvoro odbornika u SPS to što im je ta partija dala šansu za dalje političko angažovanje, što nije bio slučaj sa strankama iz kojih dolaze.

„Zelenilo” prvi put za poslednjih sedam godina ima negativan bilans isključivo zbog obaveze iz ranijih godina da plati 28 miliona na ime PDV-a. Direktor Danilo Bjelica zaključio je da sve to nije omelo preduzeće da u 2011. poveća obim posla. U izveštaju o radu Komunalne policije navodi se da je ta služba prošle godine uspela da vanpijačnu prodaju svede na sporadične slučajeve, a znatno je povećano poštovanje kućnog reda u zgradama.

Ove godine je planirano da prioritet bude kontrola radnog vremena ugostiteljskih i zanatskih objekata i trgovina. Srđan Miletić, načelnik te službe, očekuje da će prijem još deset policajaca omogućiti efikasno sprovođenje navedenih zadataka.

Slavica Tomović, gradski ombudsman, rekla je da su se u poslednja dva meseca 2011. godine građani najviše žalili na rad komunalnih preduzeća te da je najveći broj tih pritužbi pozitivno rešen. Gradsko veće je predložilo Skupštini da podrži inicijativu upućenu republičkom parlamentu za izmenu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Time bi svi poslodavci koji na neodređeno vreme zaposle decu bez roditeljskog staranja nakon njihovog napuštanja „Spomenka” i hraniteljskih porodica bili oslobođeniplaćanja ovog doprinosa u naredne četiri godine.

Predloženo je povećanje podsticaja za privatne investitore koji nameravaju da učestvuju u revitalizaciji starog Pančeva. S obzirom na to da je reč o objektima u vrlo lošem stanju i da njihova rekonstrukcija zahteva obimnije radove, ulagačima bi period zakupa bio produžen do 20 godina, zavisno od visine uloženih sredstava.

Dobre vesti stižu za taksiste i auto-prevoznike, koji će biti oslobođeni plaćanja firmarine, dok će ekološka taksa ostati na prošlogodišnjem nivou. Neće se povećavati ni uslovi korišćenja odmarališta na Divčibarama, što znači da će cena sedmodnevnog pansiona roditelje i dalje koštati 3.000 dinara, uz mogućnost plaćanja na tri rate.

D. Vukašinović