Pancevac Online

Broj 4442 · 23.02.2012.

Naslovna

Tema nedelje: Pančevačke škole počele da rade

Bezbednost učenika na prvom mestu

Časovi se moraju nadoknaditi * Elementarna nepogoda prouzrokovala oštećenja krovova i padanje oluka

Kliknite za veci prikaz

Po odluci Gradskog veća donetoj u nedelju, 19. februara, nastava u svim pančevačkim osnovnim i srednjim školama, nakon vanredne dvonedeljne obustave rada usled vremenskih neprilika, počela je da se odvija u ponedeljak, 20. februara.

Da podsetimo, vodeći računa o bezbednosti i zdravlju učenika i zaposlenih, a imajući u vidu lošu vremensku situaciju u Srbiji, praćenu izuzetno niskim temperaturama i snežnim padavinama, ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović doneo je odluku da od 6. do 17. februara bude obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima.

Jedinstvena procena

Posledice elementarne nepogode pretrpelo je pet obrazovnih ustanova. Usled topljenja snega i leda došlo je do oštećenja u osnovnim školama „Bratstvo–jedinstvo”, „Isidora Sekulić” i „Jovan Jovanović Zmaj”, kao i u Mašinskoj školi Pančevo i Gimnaziji „Uroš Predić”, pa se zbog toga nastava u pojedinim kabinetima ne obavlja. Situacija nije opasna, pa nema bojazni da bezbednost dece može biti ugrožena. Navedene prostorije su adekvatno obezbeđene i učenicima je zabranjen pristup njima.

Sneg koji se obrušio s krova u „Zmajevoj školi” pao je na zgradu u dvorištu (stara fiskulturna sala) i tom prilikom su oštećeni oluk i deo crepova. Problem je zadavao i sneg u dvorištu, pa je on očišćen pomoću mehanizacije tokom vikenda. Najveća oštećenja su pretrpele OŠ „Isidora Sekulić” i Mašinska škola Pančevo. Trenutno gradska inspekcija, javna i javna komunalnim preduzeća, u okviru svojih nadležnosti, preduzimaju potrebne korake kako bi se prevazišli problemi u tim školama. Usled obilnih padavina i topljenja snega popustili su krovni pokrivači na njima, pa je u neke učionice prodrla voda. Zbog straha od mogućeg oštećenja električnih instalacija, a da bi se sprečila eventualna tragedija, direktori škola su naložili da se u njima ne obavljaju nastavne aktivnosti.

Prosvetarska radna akcija

Zaposleni u školama su još u petak, 17. februara, započeli pripreme za nastavak školske godine. U nekim obrazovnim ustanovama su organizovane radneakcije – očišćene su pristupne staze i skinuti su sneg i ledenice s krovova, kako bi prvi školski dan nakon nepogode protekao bez straha da se neko od učenika ili profesora može povrediti.

Tako su, na primer, profesori i pomoćni radnici u Mašinskoj školi Pančevo zajedničkim snagama tri dana uređivali školsko dvorište i zgradu. Najviše muka su im zadavale velike količine snega i leda, koje su se tokom dvonedeljne elementarne nepogode taložile na krov hola, zbog čega je voda prodrla u zbornicu. Pretila je opasnost da šteta bude mnogo veća, ali su led i sneg tokom vikenda uklonjeni. Nastava u toj školi nastavljena je u ponedeljak, kako je lokalna samouprava naložila.

Radne subote u najavi

Nezapamćeni snežni kijamet je iza nas. Ostale su posledice i sada ih valja sanirati. Kada je o školama reč, Gradsko veće je, preventive radi, odlučilo da obezbedi novac iz budžeta za sanaciju ukoliko osiguravajuća društva ne budu želela da nadoknade pričinjenu štetu.

S druge strane, osnovne i srednje škole su u obavezi da najkasnije do 1. marta predlože plan nadoknade izgubljenih radnih dana. Nadležno ministarstvo je predložilo da se školska godina produži za pet radnih dana i da se manjak časova nadoknadi organizovanjem nastave subotom (tzv. radne subote). Prosvetne ustanove treba da dostave predloge programa nadoknade Ministarstvu prosvete i nauke.

Z. Stanižan


Seoske Å¡kole u solidnom stanju

Manji problemi u Jabuci i Dolovu

Može se reći da je nakon otapanja snega situacija u školama u naseljenim mestima zadovoljavajuća.

Nastava se odvija redovno, grejanje solidno funkcioniše, a nešto veći problemi uočeni su u dva sela. Članica kriznog štaba za vanredne situacije Tanja Lukić na ovu temu je izjavila: – Ova elementarna nepogoda je dovela do toga da gotovo nema školske zgrade koja bar minimalno nije oštećena. Ipak, zabeležena su samo dva malo problematičnija slučaja. U jabučkoj školi „Goce Delčev” došlo je do pucanja ploče septičke jame. Nadležne inspekcije su pravovremeno dale opis i mere koje treba primeniti.

Ukoliko škola ne bude mogla da pokrije troškove preko osiguranja, moći će da se obrati Gradskoj upravi sa zahtevom za rekonstrukciju. U dolovačkoj školi prokišnjava krov, ali su, na sreću, gradskim budžetom predviđena sredstva za sanaciju baš tog dela škole, u iznosu od 2,8 miliona dinara.

Pored toga, na kačarevačkom zabavištu je oštećen oluk, što će OŠ „Žarko Zrenjanin” popraviti sopstvenim novcem, a propuštanje vode kroz nekoliko prozora u novoseljanskoj školi brzo je rešeno.

Vredno je spomenuti da je zahvaljujući intenzivnoj komunikaciji na relaciji krizni štab – seoske škole zaštita od neprilika sprovođena na vrlo efikasan način.

J. F.