Pancevac Online

Broj 4440 · 09.02.2012.

Naslovna

Pusta pešačka zona

Kliknite za veci prikaz

Pukli pogled, drvo i kamen, kristalizovao se vazduh, a zaleđeni Tamiš se pretvorio u pešačku zonu.

A gde su tu ljudi? Nije ih moguće naći, kao da su se povukli pred lošim vremenom u skloništa pa čekaju da „ovo” prođe.

Uzalud, jer će umesto „ovoga” s kasnim prolećem neminovno da dođe „ono”.

Kad poplava krene, koješta će da ispliva.

A onda opet – spasavaj se ko može od elementarne nepogode praćene nebrojenim spasiteljima i državnim prvacima u disciplinama mućenje vode i pravljenje virova.


Obaveštenje redakcije „Pančevca”

Naredni broj izlazi u četvrtak uveče

Obaveštavamo čitaoce, kolportere i korisnike naših usluga da će se naredni broj „Pančevca” (4441) u prodaji naći u četvrtak, 16. februara, oko 19 sati, umesto rano ujutro.

Naime, kako štamparija „Politika”, u kojoj se štampa vaš omiljeni nedeljnik, zbog državnog praznika neće raditi u sredu, 15. februara, prinuđeni smo da izlazak narednog broja pomerimo za nekoliko sati kasnije.

Radno vreme blagajne „Pančevca” se tokom naredne nedelje neće menjati.

Podsećamo da fizička lica mogu poslati svoje male oglase do 10 reči i putem SMS-a na broj 4111. Opširnije o cenama i načinu slanja oglasa pročitajte na unutrašnjim stranama ovog broja.


Dnevnik ljute zime

Niske temperature i novi stilovi života

Od petka pojačan intenzitet rada gradskih službi * Kolovoze čiste zaposleni u „Vojvodinaputu”, a o drugim javnim površinama staraju se JKP „Higijena” i JKP „Zelenilo”

Kliknite za veci prikaz
Pršte, pršte bele staze, čistači po snegu gaze

Razgovarati o stepenu očišćenosti Pančeva isto je kao voditi raspravu o tome da li je čaša dopola puna ili dopola prazna. Mnogo je sugrađana koji smatraju da su ulice u našem gradu mogle da budu raskrčenije. Oni na sav glas protestuju što ima snega po kolovozima i tvrde da „u tom i tom naselju nije ni čišćeno”. S druge strane su oni koji su svesni situacije u ostalim srpskim gradovima i opštinama, kao i činjenice da ne živimo u bogatoj i za ledene-dane-spremnoj Norveškoj, te su sasvim zadovoljni stanjem kakvo je u našem gradu ovih dana. Kako bilo, javna i javna komunalna preduzeća i druge gradske službe dali su sve od sebe kako bi se Pančevci što lakše izborili s upornim niskim temperaturama i velikim nanosima snega.

Hronološki pregled

Živa u termometru spustila se ispod nule 31. januara i još uvek (sreda, 8. februar) ne daje nagoveštaje da će odatle izaći. Poslednjeg januarskog dana JKP „Grejanje” je prešlo na dvadesetčetvoročasovni režim rada.

Prvi jak snežni talas osetili smo između četvrtka i petka, 2. i 3. februara. Zbog zamrzavanja instalacija na vozilima „Auto-transporta Pančevo”, u petak ujutru nije krenulo pet autobusa prema pančevačkim selima, a nakon jutarnjeg špica prepolovljen je broj polazaka ka Beogradu.

Vanredna situacija

Mnogi mediji su prethodnih dana, u želji da privuku što veću pažnju, izveštavali o uvođenju vanrednog stanja zbog snežnog nevremena u Srbiji, a ne vanredne situacije. Za razliku od vanrednog stanja, koje podrazumeva narušavanje bezbednosti države i njenih institucija (poslednji primer je atentat na premijera Đinđića), vanrednu situaciju nameću prirodne nepogode.

Ona se proglašava u slučaju prirodnih katastrofa ili njihovih posledica i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra koje nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa. Vanredna situacija podrazumeva upotrebu posebnih mera i sredstava uz pojačan režim rada.

Tog dana je gradonačelnica Vesna Martinović izdala saopštenje u kojem se navodi da sve gradske službe rade pojačanim intenzitetom, a „Vojvodinaput” i JKP „Higijena” posluju danonoćno. Ona je apelovale na građane da očiste nanose ispred svojih kuća i da pokažu solidarnost prema deci, bolesnim i starim sugrađanima. U petak uveče, dok su iz Srbije stizale vesti o odsečenosti 70.000 ljudi od sveta i kolapsu sistema u Beogradu, u Pančevu je čak donekle bilo idilično.

Sledećeg dana, 4. februara, kada je na nivou Srbije proglašena vanredna situacija, u zgradi Gradske uprave zasedao je Gradski štab za vanredne situacije, koji čine predstavnici javnih i javnih komunalnih preduzeća, Bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta, fabrika iz južne zone i policije. Zaposleni u „Vojvodinaputu”, „Higijeni”, ali i „Zelenilu”, radili su punom parom.

Po preporuci ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, nastava je obustavljena na teritoriji cele Srbije, pa i u Pančevu, od 6. do 10. februara. Prvi radni dan u nedelji doneo je nove padavine. Do srede, 8. februara, posle pet dana beline, ponovo se mogla videti siva boja asfalta na najprometnijim saobraćajnicama u gradu.

Prioritet prioritetima

U Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva, preduzeću koje je posao održavanja puteva u zimskim uslovima poverilo izvođaču „Vojvodinaput”, kažu da je četvrti stepen mobilnosti uveden između četvrtka i petka, 2. i 3. februara.

– To je podrazumevalo uključivanje sve raspoložive mehanizacije zimske službe, odnosno tri kamiona za potrebe čišćenja snega u gradu i dva kamiona za lokalne puteve prema naseljenim mestima. U petak, 3. februara, angažovana je i dodatna mehanizacija u vidu radnih mašina za čišćenje raskrsnica u gradu i za pluženje sa grederima na deonicama Starčevo–Omoljica–Brestovac–Ivanovo, te Pančevo–Dolovo–Mramorak.

Za čišćenje puta prema Kačarevu angažovana je Vojska Srbije sa sopstvenom mehanizacijom. U ponedeljak su se priključila još dva kamiona pošto mehanizacija koja je korišćena do tada nije bila dovoljna – rekao je Stanko Škaljak iz Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva.

Važni telefoni

Gradska uprava Pančeva obaveštava građane da sve probleme nastale usled izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova mogu prijaviti:

• pozivom Centru za obaveštavanje Gradskog štaba za vanredne situacije na telefon 985;

• putem „Sistema 48” (slanjem SMS-a na 065/86-62-500; slanjem imejla na sistem.48@pancevo.rs; popunjavanjem formulara na sajtu Grada Pančeva ili pozivom na broj 013/308-948;

• pozivanjem Gradske uprave Pančeva na tel. 013/308-712.

Škaljak je podsetio da su po planu rada zimske službe, kao i uvek, prvo čišćeni prioritetni pravci, odnosno 110 kilometara ulica u gradu i 45 lokalnih puteva na kojima se odvija javni gradski prevoz.

Nakon toga se prešlo na kolovoze drugog prioriteta, tj. 28 kilometara lokalnih puteva i 60 kilometara ulica u gradu.

Tek onda su na red došle druge saobraćajnice. U naseljenim mestima su Direkcija i „Vojvodinaput” raščistili trase lokalnih puteva, a za ostale ulice, kao i obično, bile su nadležne seoske mesne zajednice.

Neki sugrađani su imali primedbe zbog toga što je na saobraćajnicama, uprkos čišćenju, jedno vreme bilo nanosa snega debljine od oko deset centimetara. Na pitanje zašto kolovozi odmah nisu čišćeni do kraja, Škaljak je objasnio da je to bila neka vrsta pripreme puteva za bacanje soli. On je dodao da je od nabavljenih 520 tona soli dosad potrošeno 490 tona, te je već sada naručeno dodatnih 200 tona. Pošto su temperature veoma niske, radnici „Vojvodinaputa” su na nekim deonicama morali da bacaju duple količine soli.

Ledenice itd.

Veliku opasnost za sve građane predstavljaju klizavi ulazi u prodavnice i druge objekte, a još više ledenice koje vise s krovova i oluka. U utorak, 7. februara, u Beogradu je zabeležena jeziva tragedija kada su ledenice i sneg koji su pali s krova usmrtili prolaznicu. Gradonačelnica Vesna Martinović je apelovala na skupštine stanara koje imaju zaključen ugovor s Gradskom stambenom agencijom da, ukoliko ne mogu da same skinu ledenice, pozovu nadležne iz navedenog preduzeća da to učine, odnosno ako nemaju ugovor sa GSA, da se za pomoć obrate vatrogasnoj službi ili kriznom štabu Pančeva.

Tona soli košta 9.000 dinara, a u Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva procenjuju da će održavanje ulica u zimskom periodu u februaru koštati između 12.000.000 i 15.000.000 dinara. Za zimsku 2011/2012. godinu predviđeno je 45.000.000 dinara.

JKP „Higijena” je od samog početka februarskih „čarolija” angažovala sve svoje radnike iz pogona „Čišćenje” za raščišćavanje snega s trotoara, javnih staza, pešačkih prelaza, parkova, šetališta, prostora ispred zdravstvenih ustanova, vrtića i parking prostora. Kako se intenzitet padavina pojačavao, uključena je i dodatna radna snaga iz pogona „Eko-sirovina”, a pored mašina za čišćenje snega, korišćena je i mehanizacija iz pogona „Iznošenje smeća”.

Radnici „Higijene” čistili su grad u tri smene po osam sati. Oni su se pobrinuli i za odnošenje snega i razbijenog leda s trotoara na staru deponiju iako takva praksa poslovanja ne postoji.

„Kako se smetovi stvaraju i pored kontejnera, dodatno su otežani uslovi u kojima se odvija svakodnevno odnošenje i deponovanje otpada”, navodi se u saopštenju JKP „Higijene”.

Rukovodstvo tog preduzeća apeluje na građane da ne bacaju pepeo u kontejnere, jer on prouzrokuje požare i topljenje kontejnera. Takođe, kada se pepeo skameni, to izaziva ozbiljne i skupe kvarove na mehanizaciji. Zbog toga zaposleni u „Higijeni” mole građane da ohlađeni pepeo odlažu u vreće i da ih tako ostave pored kontejnera.

Otkako je uvedena vanredna situacija, i zaposleni u JKPu „Zelenilo” rade u tri smene.

Pored površina koje su im poverene opštinskom odlukom o čišćenju snega, kao što su buvljak, Zelena pijaca, groblja i Narodna bašta, oni su priskočili u pomoć u raščišćavanju snežnih nanosa i u drugim delovima grada.

D. Mladenović