Pancevac Online

Broj 4439 · 02.02.2012.

Naslovna

Topli zagrljaj suštine

Kliknite za veci prikaz

Na putu ka ostvarenju zacrtanih ciljeva, ma kakvi oni bili, u opštoj gunguli jedva i da razmišljamo o svim tim „sporednim” sitnicama koje u suštini život znače – čašici razgovora sa starim društvom u omiljenoj kafani, šopingu s drugaricama, gledanju serije s komšinicima ili, što da ne, gugutanju na jastuku s najdražim bićem.

Bez žurbe, male životne stvari čeznu da ih zagrlimo!


Održana prva sednica Skupštine u ovoj godini

„Bagremara” na prodaju

Započet postupak otuđenja neizgrađenih političkih obećanja * ATP – uspešna firma koja racionalno posluje?

Kliknite za veci prikaz

Skupština Pančeva održala je u utorak, 31. januara, jednu od poslednjih sednica u ovom sazivu pošto se očekuje da će se do izbora, najavljenih za 6. maj, lokalni parlament sastati još svega jednom ili dvaput radi donošenja nekih odluka neophodnih za sprovođenje izbornog procesa.

Neposredan razlog za sazivanje odbornika poslednjeg dana januara bilo je isticanje roka za vraćanje mandata Radetu Vukojeviću, kome je odbornički status oduzet kao članu SRS-a, a vraćen kao članu Pokreta „Snaga Srbije”. Bez obzira na to što je dnevni red ovog puta imao svega 17 tačaka, sednica je potrajala jer su opozicioni odbornici iskoristili gotovo svaku od tačaka da u direktnom prenosu iznesu mnoštvo zamerki na račun vlasti.

Predlog programa rada ATP-a za ovu godinu, koji podrazumeva izdvajanje duplo manje budžetskih sredstava nego u 2011, uz povećanje broja vozila, produženje linija i rast sopstvenih prihoda, izazvalo je komentare opozicionih odbornika. Predstavnici LDP-a su tražili da Skupština razreši direktora Nenada Stanojevića, koga su optužili da loše vodi preduzeće i ima neprimerenu javnu komunikaciju sa zaposlenima i odbornicima, a naročito sa ženama. Oni su izneli sumnje u racionalno trošenje milijardu dinara, koliko je firma dobila iz budžeta u poslednje četiri godine, način i cenu nabavke polovnih autobusa iz Francuske, a bilo je primedbi i na način vođenja kadrovske politike.

Predrag Patić je rekao da je za milijardu dinara bilo moguće nabaviti 70 novih vozila, vratiti dugove zaposlenima i organizovati novo preduzeće. Dodao je da, umesto toga, u firmi vladaju javašluk, nezapamćeni despotizam i samovolja direktora, otpuštaju se radnici, a na mesto pravnika primljena je medicinska sestra.

Mala milijarda

Gradski većnik Zoran Jovanović u replici je ocenio da je ta „mistifikovana milijarda” zapravo vrlo malo novca, jer se iz njega plaća 11.000 besplatnih penzionerskih markica i subvencioniše još 6.000 učeničkih.

On je dodao da to govori da je preduzeće racionalno poslovalo. Naveo je da su sadašnje vlasti u toj firmi naišle na ozbiljne probleme s elementima organizovanog kriminala, sugerišući kako su neke interesne grupe u ATP-u pravile mahinacije s gorivom i rezervnim delovima.

Tome je dodao sumnje koje policija nije dokazala o sabotažama na nekoliko autobusa koji su se zapalili pretprošle zime u kratkom roku, a ponovio je i uverenje da su pojedinci u preduzeću u više navrata opstruirali tendere za kupovinu ovih vozila. Jovanović je rekao da je bezakonje na ulicama u vidu 200 do 300 kombija „divljih” prevoznika u prethodnim godinama svedeno na njih dvadesetak. Za javne nastupe Nenada Stanojevića u kojima je on izvređao neke javne ličnosti ovaj većnik je rekao da su nedopustivi.

Vlast, dodao je Jovanović, ipak smatra da se oni direktoru ATP-a mogu tolerisati zbog „energije koju ulaže u posao, njegove mladosti i činjenice da je bio meta fizičkih napada onih koji uzurpiraju linije javnog prevoza”.

Socijala ili zapošljavanje

Mikrofon na skupštinskoj govornici usijao se od polemika i prilikom usvajanja izmena Odluke o socijalnoj zaštiti porodica s decom.

Po njima su znatno povećana novčana davanja porodiljama, ali i drugim kategorijama građana iz socijalno osetljivih grupa. Zamerke radikala i liberalnih demokrata bile su da se socijalni problemi efikasnije rešavaju zapošljavanjem.

Nagrade i kazne

Zoran Jovanović, većnik zadužen za finansije, najavio je da će 282 radnika ATP-a koji nisu tužili firmu za razliku u zaradama, ili su te tužbe povukli, do sredine februara dobiti ukupno 20 miliona dinara za drugu polovinu 2006. godine. On je dodao da će njima preostalih 60 miliona duga za čitavu 2007. biti isplaćeno u tri jednake rate do kraja ove godine.

– Prema 254 radnika koji nisu povukli tužbe ne osećamo nikakvu obavezu da im platimo, jeć će se ionako naplatiti preko suda – rekao je ovaj većnik.

Radikal Petar Jojić ocenio je da je reč o diskriminaciji zaposlenih koji su se obratili sudu radi ostvarivanja svojih prava. On je upozorio da će takva odluka vlasti povećati troškove zbog kamata i izrazio bojazan da će ti radnici početi da dobijaju otkaze zbog svojih tužbi.

Patić je to nazvao „Deda Mraz politikom” i zatražio da se novac namenjen socijali preusmeri u otvaranje novih radnih mesta, jer su mnogi od korisnika pomoći radno sposobni Pančevci koji su se u sadašnjoj situaciji našli tuđom krivicom. On i Petar Jojić (SRS) usprotivili su se delu teksta u kome stoji da o davanju pomoći odlučuje gradonačelnica, ocenivši da će to omogućiti političke manipulacije budžetskim novcem tokom kampanje.

Predlog da bude započet postupak prodaje hale u Bagremaru osudile su sve veće opozicione grupe. U njemu je navedeno da je vrednost objekta i zemljišta u koje je uloženo 1,4 miliona evra procenjena na nešto manje od 1,2 miliona. Božidar Koprivica (SNS) ocenio je da demokrate tim potezom pokušavaju da izbegnu odgovornost za pančevački „Skadar na Bojani”. On je izrazio sumnju da je procena veštaka dobra i zatražio je novu, smatrajući da građevinsko zemljište i objekat moraju vredeti više.

Petar Jojić (SRS) usprotivio se tome da „mangupi i tajkuni” na tenderu kupe „Bagremaru” u bescenje. On je predložio da se umesto toga ovaj objekat pretvori u halu za održavanje poljoprivrednih sajmova. Predrag Patić (LDP) izneo je ideju da se lokacija vrati prvobitnoj nameni i da se tu podigne nova autobuska stanica. On je zatražio da se odluka o sudbini hale prepusti budućoj vlasti. Zoran Jovanović je sve oponente pozvao da pročitaju tekst odluke u kome stoji da se njome pokreće postupak za stvaranje uslova za prodaju, a krajnju odluku će doneti budući skupštinski saziv.

D. Vukašinović