Pancevac Online

Broj 4438 · 26.01.2012.

Naslovna

Ta divna belina

Kliknite za veci prikaz

Najzad je sve oko nas postalo satenski belo.

Sneg je kao melem pao na naše duše napaćene „zimskim letom” i učinio da se makar na momenat osećamo idilično.

Narašće nam i Dunav! Potom će zaploviti barže s kukuruzom ka toliko potrebnim devizama, a napuniće se i termoakumulaciona jezera, pa će i struje biti napretek...

A kad nam se od sve te beline i divote zamuti u glavi, možemo nazad pod kišobrane...


Tema nedelje: Ko sve na drumovima pljačka budžet grada?

Rat za asfalt

Nova ekipa preuzela nelegalni prevoz putnika i milione dinara * Policija ima saznanja, ali ne i dokaze

Kliknite za veci prikaz
Preuzet parking kod hotela „Tamiš”

Funkcionisanje ATP-a protekle godine koštalo je gradsku kasu 278 miliona dinara. Dobar deo tog novca utrošen je na saniranje posledica koje je preduzeće pretrpelo zbog rada nelojalne konkurencije oličene u kombi prevozu. Podsećamo da neki od njih nemaju nikakve dozvole za rad, dok se drugi kao vanlinijski prevoznici nelegalno bave linijskim prevozom za koji nemaju odobrenje.

Novina u ovom problemu je to što se krajem 2011. takvim kombistima pridružilo i dvadesetak minikombija „fijat multipla”, a s njima je počeo i svojevrstan ulični rat za profit, u kome, tvrde izvori „Pančevca”, ima pretnji, fizičkih obračuna i reketiranja.

Osobe koje su nas upozorile na taj problem iz razumljivih razloga tražile su anonimnost. One tvrde da iza svega stoje osobe iz kriminalne sredine, čija namera je da preotmu sivo tržište prevoza i potpuno istisnu bilo kakvu konkurenciju. Sagovornici „Pančevca” kažu da su „fijati” uglavnom unajmljeni od nekih taksi prevoznika, pri čemu najčešće pominju „Golub taksi”. Podela posla u grupi koja je tokom novembra i decembra potpuno preuzela parking kod hotela „Tamiš”, proteravši s njega vozače kombija, jeste sledeća: postoji glavni organizator, osobe koje iznajmljuju vozila i jedan koji pretnjama i šamarima „raščišćava” konkurenciju.

Interes jači od straha

Rezultat je da sada putnike za Beograd kod hotela kupe „fijati”, a u suprotnom pravcu ista vozila preuzimaju ih u blizini stajališta GSP-a kod Pančevačkog mosta. Kombisti do mušterija dolaze na pančevačkoj Autobuskoj stanici i na starom mestu kod stajališta ATP-a u blizini mosta preko Dunava u Beogradu. Naši izvori tvrde da su novi „preduzetnici” poslednjih dana počeli da ih jure i sa tih lokacija.

Uprkos svemu, neki vlasnici kombi vozila se ne odriču tako lako dobre „sive” zarade, pa nameravaju da se narednih dana vrate u blizinu hotela „Tamiš”. Oni su, navodno, zakupili prostor iza nekadašnje Vodne zajednice, na kome je donedavno bio plac za prodaju polovnih automobila, i odatle će ubuduće skupljati putnike koji dolaze iz severnih pančevačkih sela.

Vladimir Mitić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u pančevačkoj policiji, rekao je da njihovoj službi do sada nije dostavljena nijedna prijava o pretnjama, maltretiranju ili fizičkom napadu na bilo koga.

Ali je dodao da policija ipak ima operativnih podataka da je toga bilo. Mitić je zato pozvao sve koji su eventualno oštećeni da se obrate policiji i pomognu joj u radu. On je potvrdio da su osobe za koje naši izvori tvrde da nasilno preuzimaju sivo tržište prevoza odranije evidentirane u policiji kao „izvršioci dela i prekršaja sa elementima nasilja”, ali nije mogao da potvrdi da se na njih odnose pomenuta operativna saznanja.

Rent-a-profit

U „Golub taksiju” saznali smo da je preko njihove rentakar firme poslednjih meseci iznajmljeno pet-šest „fijat multipli” različitim osobama. Branislav Ramjanc, jedan od vlasnika preduzeća, rekao je da je ugovorom precizirano kako se vozila mogu koristiti isključivo za lične potrebe i da njima nije dozvoljeno obavljanje prevoza. On je dodao da postoje informacije kako su neki zakupci prekršili tu odredbu, pa će ugovori s njima biti raskinuti.

Neven Golubović, sekretar gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove, potvrđuje da se pre nekoliko meseci u nelegalnom prevozu pojavilo dvadesetak vozila „fijat multipla” i ocenio da su ona sada dominantna na pravcu ka Beogradu, nakon što je jedan broj kombija pod ugovorima sa ATP-om uključen u legalan javni prevoz. On je dodao da su inspektori u poslednjih šest meseci tokom svakodnevnih kontrola isključili iz saobraćaja više takvih automobila, od kojih su neki bili s taksi oznakama.

Golubović nije mogao da precizira kojim preduzećima ili udruženjima su takva vozila pripadala.

Odgovornost na sudovima i građanima

Mere koje su preduzimane u takvim slučajevima jesu isključenje vozila iz saobraćaja na pet i više dana i prijave protiv vozača. Problem je, dodaje on, što ljudi protiv kojih se inspektori bore imaju rezervna vozila i odmah ih ubacuju umesto isključenih, tako da nastavljaju da zarađuju na štetu poreskih obveznika.

Čelni čovek gradskih inspekcija očekuje da sudovi visokim novčanim kaznama nateraju prevoznike na crno na povlačenje sa ulica.

Golubović napominje da postoji problem dokazivanja ovih prekršaja jer im za to trebaju izjave svedoka. A putnici koji tokom inspekcije priznaju da su koristili usluge nelegalnih prevoznika kasnije na sudu menjaju iskaze.

On je građane pozvao da i sami pomognu time što se neće voziti na takav način i upozorio ih na rizike koje ovakav prevoz nosi. Vozila su sumnjivog porekla i tehničke ispravnosti, vozači nisu profesionalci, a bilo je slučajeva da neki od njih čak nemaju ni vozačku dozvolu.

Pored toga, putnici nemaju nikakvo osiguranje u slučaju saobraćajne nesreće.

Ne bude li se uskoro video snažan odgovor svih nadležnih institucija na ovaj dugogodišnji problem, koji je u poslednje vreme samo dobio nove oblike, gradska kasa će i u 2012. ostati siromašnija za pozamašnu svotu novca. Nenad Stanojević, direktor ATP-a, podsetio je Gradsko veće početkom ove nedelje na tu činjenicu.