Pancevac Online

Broj 4413 · 04.08.2011.

Naslovna

Varljivo leto 2011.

Kliknite za veci prikaz

Malobrojni sugrađani plitkog džepa, kojima su ovog leta plaže Turske, Grčke, Bugarske, kao i nadaleko čuvena mondenska letovališta černogorskog primorja ostali nedostupni, izašli su na svoju reku.

Ne smetaju im ni voda treće kategorije, „začinjena” iz stare deponije i svih uzvodnih kanalizacija, ni neuređena plaža, niti to što ovom letu manjka pravog sunca i pripadajućih vrućina.

Prosečnog Pančevca život i priključenija u voljenom mu gradu preobrazili su u osobu otpornu na sve, ali ne i na opuštajuće zelenilo i mir koji pružaju voda Tamiša i gradska šuma.


Nađa Higl ostvarila još jedan veliki uspeh

Šesta na svetu, olimpijska „viza” U džepu

Ispunjen najvažniji cilj u Šangaju * Godinu dana priprema za najveći sportski događaj na planeti * London kao kruna karijere

Kliknite za veci prikaz

Nije ponovila uspeh iz Rima 2009. godine, ali je potvrdila da je svetska klasa. Na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje je održano nedavno u najvećem kineskom gradu – Šangaju, Nađa Higl je potvrdila da spada u red najboljih plivačica na planeti na 200 metara prsno.

Ona i njen brat i trener Sebastijan još jednom su pokazali da su najjači kada je najpotrebnije. Baš kada su svi počeli da sumnjaju u našu sportsku heroinu i kada su mnogi predviđali krah na velikom takmičenju, najpopularniji brat i sestra u Srbiji potvrdili su kvalitet. U finalnoj trci Nađa je zauzela šesto mesto u svojoj disciplini, a što je mnogo važnije, već u polufinalu je isplivala A-normu za Olimpijske igre u Londonu sledeće godine.

Četvrtak, 28. jul, bio je dan kada su se u Šangaju, gradu od 23 miliona stanovnika, nadmetale najbolje svetske plivačice u disciplini 200 m prsnim stilom. U svojoj kvalifikacionoj grupi Nađa Higl je zauzela šesto mesto, s vremenom od 2:27,38, pa je kao jedanaesta ušla u polufinale, koje je održano istog dana u popodnevnim satima. A onda je proradila ta velika želja, taj čvrst karakter i snaga koju brat i sestra pružaju jedno drugom. Polufinalna trka bila je fantastična, a Nađa ju je završila na petom mestu, iza Rebeke Soni, Julije Jefimove, Je Sun i Anamej Pirs. Vreme od 2:25,58 bilo je dovoljno da kao osma uđe u najbolju grupu svetskih plivačica, ali i da obezbedi „vizu” za najveći sportski događaj na planeti sledeće godine.

Najvažnije je da je Nađa još jednom pobedila, u psihološkom smislu.

Prvi put je bez odela plivala ispod 2:27 i pokazala i sebi i drugima da joj je mesto u svetskom vrhu.

Čak za sekundu i četiri desetinke plivala je brže od propisane olimpijske A-norme. U finale je ušla potpuno rasterećeno, jer je već bila ostvarila ogroman uspeh, a istovremeno je bratu „skinula” veliki kamen sa srca.

Najvažnije je da je Nađa još jednom pobedila, u psihološkom smislu. Prvi put je bez odela plivala ispod 2:27 i pokazala i sebi i drugima da joj je mesto u svetskom vrhu, među najboljima. Koliki je uspeh ostvarila naša sugrađanka, govori i podatak da su od devojaka sa Starog kontinenta koje su učestvovale na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Budimpešti, gde je Nađa bila osma, u finale svetskog šampionata u Šangaju, pored nje, ušle samo Dankinja Pedersen i Ruskinja Jefimova.

A onda je na red došlo veliko finale, drugo uzastopno na planetarnim šampionatima za najbolju srpsku plivačicu. To je veliki uspeh.

Naša sugrađanka je hrabro uskočila u vodu velelepnog bazena „Orijental”. Kao i obično, i ovog puta pre trke dogovorila se s bratom o svim „sitnicama”. Nije imala šta da izgubi, jer je i pre poslednje trke u Šangaju ostvarila svoj najvažniji cilj u ovoj godini. Možda je krenula malo lošije nego u polufinalu, trka je bila prilično brza, ali se Nađa nije uplašila izazova. Vreme od 2:25,93 bilo je dovoljno za šesto mesto. Iza nje su ostale Rike Pedersen i Anamej Pirs. Prema očekivanjima, trijumfovala je sjajna Rebeka Soni, ispred Julije Jefimove, Marte Mekejeb, Je Sun i Rie Kaneto. U tako probranom svetskom društvu i mi smo imali svoju heroinu. Koga nego – Nađu Higl! Svaka čast!

A. Živković