Pancevac Online

Broj 4411 · 21.07.2011.

Naslovna

Zvezde za Zvezdanu

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža
Ustavni sud Srbije presudio

Povratak osmoro „otpisanih” u odborničke klupe

Bivši radikali se vraćaju, ali nije poznato umesto koga * Vlast tvrdi da je ova promena neće poljuljati

Kliknite za veci prikaz

Ustavni sud Srbije doneo je rešenja o vraćanju osam mandata nekadašnjim odbornicima Srpske radikalne stranke kojima su oni oduzeti tokom 2008. i 2009. godine. Predsednik Skupštine Pančeva Tigran Kiš izjavio je da će lokalni parlament postupiti u skladu s odlukama Ustavnog suda kada ih bude dobio, kao i da očekivana promena u odborničkim klupama neće ugroziti vladajuću većinu.

Od trenutka kada sekretarijat pančevačke Skupštine dobije rešenja od najviše sudske instance u Srbiji zadužene za zaštitu Ustava počeće da teče rok od mesec dana za sazivanje sednice na kojoj će se Božidar Koprivica, Olgica Kličarić, Boško Kvočka, Dejan Stamenković, Velimir Tomić, Ljubiša Slović, Andreja Čečarić i Goran Milković vratiti u aktuelni saziv lokalnog parlamenta.

Sedmoro ih je svojevremeno izgubilo mandate pošto im je SRS, na čijoj su listi izabrani, aktivirala blanko ostavke zbog prelaska u druge stranke.

Milković je otišao u DSS, a ostalo sedmoro u Srpsku naprednu stranku.

Po Zakonu, a suprotno Ustavu

Čitava procedura tada je izvedena u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima kojim je predviđen institut blanko ostavke. Međutim, Ustavni sud je ocenio da je taj deo Zakona neustavan i sada pojedinačnim rešenjima nalaže lokalnim parlamentima da vraćaju bivše odbornike nazad. Naizgled jednostavna procedura vraćanja mandata trajala je po dve ili tri godine, a mogla bi proizvesti posledice za koje u ovom trenutku nije jasno kako će biti razrešene.

Prva od njih je potencijalna promena vladajuće većine, mada u DS-u i DSS-u tvrde kako će i posle ovih promena imati stabilnih 38 glasova u Skupštini. Tigran Kiš najavljuje da će odbornička grupa DSS-a biti smanjena na 11 članova, a demokrate kažu kako će taj broj uz njihovih 27 predstavnika biti dovoljan da se ne menjaju ni vladajuća većina niti broj stranaka koje je sada čine. Ukoliko tako ostane, Pančevo će izbeći suočavanje s potencijalno najvećom posledicom, a ta je da sve dosada donete odluke Skupštine, pre svega budžeti, postanu nelegitimni.

U sekretarijatu Skupštine saznajemo da još uvek ne mogu pouzdano da kažu koji će sadašnji odbornici morati da ustupe svoja mesta povratnicima, ali dodaju da su počeli da rade na prikupljanju dokumentacije o tome. Tu može nastati i najveći problem jer odbornici nisu menjani pojedinačnim rešenjima već grupno, pa se ne zna ko je tačno koga zamenio. U postupku vraćanja mandata to bi moglo otvoriti nove sudske sporove, tenzije i proteste i u ovom trenutku izgleda da nikome od zvaničnika nije jasno kako da se izbori s tim problemom. Da ne pominjemo to što su radikali menjali i one svoje predstavnike koje su prethodno već koristili kao zamene.

Tek slede prinove

Druga nepoznanica jeste koje će sve stranke biti zastupljene u parlamentu. Predsednik pančevačke Skupštine nije mogao to da predvidi zahvaljujući još jednoj odluci Ustavnog suda o tome da su odbornici vlasnici mandata, a ne stranke na čijim su listama izabrani. To je već izazvalo promene „stranačkih dresova”, pa se može očekivati da ih bude i dalje, bez obzira na to što je sedmoro povratnika prešlo u SNS. Naime, čak se i u toj stranci mogu čuti nezvanične informacije da je bar dvoje od njih prešlo u gotovo zaboravljenu stranku Bogoljuba Karića. Po političkoj čaršiji uveliko se šire i druge glasine o aktiviranju nekih bivših i odskora bivših političara u pokušaju da novonastalu situaciju iskoriste za svoje „vaskrsenje”.

I na kraju postoji najmanje još jedna posledica i to finansijska. Naime, osmoro odbornika imaju pravo na naknadu svih primanja koja bi dobili tokom prethodne dve ili tri godine da su ostali u svojim klupama. Sada nije poznata ni tačna cifra, premda se spekuliše o pet ili šest miliona dinara, niti ko će to da plati. Prva mogućnost je da se oni namire iz gradskog budžeta, što znači da će poreski obveznici ostati bez jedne nove ulice zbog svojevremene želje srpskih stranaka da se blanko ostavkama obezbede od sopstvenih članova sklonih da misle svojim glavama, srozavajući tako pojam parlamentarizma na glasačku mašinu.

Druga mogućnost jeste da to opet plate poreski obveznici, ali iz republičkog budžeta. A treća se uklapa u teatar apsurda na koji već duže vreme liči domaća politička scena. Naime, u nekim lokalnim samoupravama gde postoji isti problem kao u Pančevu predložili su bivšim odbornicima da se naplate od svojih naslednika u parničnim postupcima.

Tigran Kiš je prilično rezignirano ponovio da nije u redu menjati pravila dok „igra traje”.

– Nekorektno je menjati izborni postupak u toku mandata vlasti koja je po tom postupku izabrana. Trebalo je odložiti dejstvo odluka Ustavnog suda do izbora koji slede ili raspisati nove izbore – ocenio je on.

Tu neće biti kraj celoj priči o vraćanju mandata pošto je realno očekivati da stignu bar još tri ili četiri istovena rešenja jer je do sada u Skupštini grada zamenjeno ukupno 14 odbornika.

D. Vukašinović