Pancevac Online

Broj 4414 · 11.08.2011.

Naslovna

Festival „Žisel” održan 41. put

Omoljica, zemlja bajnih suncokreta

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža
Nastavlja se akcija za pomoć Zvezdani Jurici

Pančevo je jače od Batena!

Nedelja solidarnosti traje od 29. avgusta do 5. septembra * Potpisan Protokol o saradnji * Pridružio se i „Pančevac”

Kliknite za veci prikaz

Velika akcija prikupljanja novca za pomoć našoj sedmogodišnjoj sugrađanki Zvezdani Jurici, koja boluje od smrtonosne Batenove bolesti, zahuktava se iz dana u dan. Zvezdana 5. septembra mora da otputuje u Kinu na treću terapiju matičnim ćelijama. Taj tretman bi devojčicu održao u životu do puštanja u opticaj američkog leka protiv Batena, koji je u završnoj fazi testiranja i očekuje se da bude isproban na ljudima početkom iduće godine.

Kao što smo već u više navrata pisali, za tretman u Kini i putne troškove za Zvezdanu i njene roditelje Valeriju i Slobodana potrebno je obezbediti oko 35.000 dolara.

Pridružite se do 25. avgusta

Na čelo ove humanitarne akcije stao je Grad Pančevo, koji je uputio apel svim ustanovama, javnim preduzećima, privatnom sektoru, organizacijama civilnog društva i svim građankama i građanima da organizuju različite humanitarne aktivnosti tokom „Nedelje solidarnosti za našu Zvezdanu” koja će trajati od 29. avgusta do 5. septembra.

Tim povodom su u sredu, 10. avgusta, u holu Gradske uprave svi zainteresovani Pančevci i Pančevke potpisali Protokol o saradnji, kojim su iskazali dobru volju da u toku nedelje solidarnosti svojim angažovanjem doprinesu da neophodna suma novca bude obezbeđena na vreme.

Protokol je u ime Grada parafirala Nada Berkuljan, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje. Odziv građana, sportskih klubova, ustanova kulture, privrednika, javnih i komunalnih preduzeća i ostalih subjekata bio je više nego dobar, pa se na listi našlo čak 45 potpisa. Pri etom ovaj broj nije konačan budući da će svi oni koji žele da učestvuju u akciji moći da potpišu Protokol najkasnije do 25. avgusta, u kancelariji 204 Gradske uprave.

Do tada će u Kancelariji za mlade, koordinacionom telu akcije, biti kreirana agenda događaja koje će potpisnici Protokola organizovati u toku nedelje solidarnosti.

Očekuje se da tokom te sedmice svakog dana budu priređivane različite aktivnosti – koncerti, utakmice, predstave i razne druge manifestacije koje će animirati što veći broj naših sugrađana da doniraju novac za Zvezdanino lečenje.

Na dobrom smo putu

Dokument o saradnji su prvog dana, između ostalih, potpisali: Kulturni centar, Dom omladine, JKP „Zelenilo”, MZ Gornji grad, NIU „Libertatea”, Dom za decu „Spomenak”, JKP „Direkcija”, Sportski savez, KUD „Stanko Paunović”, JKP „Mladost”, Dom zdravlja, Apoteka i mnogi drugi. Svoj potpis na Protokol stavio je i direktor „Pančevca” Aleksandar Vučković. Pored značajne medijske podrške, koju je naš list Zvezdani pružao od samog početka njene borbe za život, „Pančevac” je i finansijski pomogao Zvezdanin odlazak na lečenje, iznosom od 30.000 dinara.

– Cilj nam je da dignemo svest građana o ovoj akciji i da ih motivišemo da učestvuju u njoj, ali i da im omogućimo da to učine tako što ćemo im staviti na raspolaganje naše resurse i logistiku. Pored toga što smo pripremili uplatnice od sto dinara za pomoć Zvezdani, koje su naši sugrađani ovog meseca dobili uz komunalne račune, nadamo se da će uskoro biti obezbeđen i SMS broj za uplaćivanje donacija. Svakako najveći priliv novca očekujemo od događaja koji će se realizovati tokom nedelje solidarnosti. Insistiraćemo na tome da se u akciju uključe i odbornici, preduzetnici, privrednici i javna komunalna preduzeća s nekim većim iznosima. Nadam se da ćemo pomoći Zvezdani da nastavi sa svojim tretmanima, ali i da ćemo kod Pančevaca stvoriti jedan duh sloge, jer ćemo tako i ubuduće lakše rešavati goruće probleme. Ovo je test za sve nas, koji će pokazati ne samo koliko smo dobri organizatori, već i koliko smo složni i humani.

Moj utisak je da smo na dobrom putu – rekao je Filip Mitrović, pomoćnik gradonačelnice i jedan od inicijatora ove akcije.

Svi koji žele da pomognu Zvezdani novac mogu uplatiti na dinarski žiro račun Slobodana Jurice, pod brojem 1605610200018878-72, kod Banke „Inteza”. Broj deviznog računa otvorenog u Komercijalnoj banci a. d. Beograd jeste 90-3101325674.3. Opširnije informacije mogu se dobiti na sajtu www.zvezdana.rs

D. Kožan