Pancevac Online

Broj 4415 · 18.08.2011.

Naslovna

Nedelja solidarnosti 29. avgust - 5. septembar

Zvezdanin život zavisi i od tebe! Izađi i bori se!

Kliknite za veci prikaz

Žiro račun:: 160--5610200018878--72 banka „„Inteza””
Tema nedelje: Kako gradska vlast podstiče rađanje

Treće dete – suština demografskog problema

Grad finansira rođenje prvog deteta i trojki, a svako rođeno dete „časti” bebi-paketom * Nezaposlene trudnice imaju pravo na jednokratnu pomoć

Kliknite za veci prikaz
Podizanje dece zahteva i emotivno trošenje i žrtvovanje

Prema popisu iz 2002. godine, prosek starosti naših građana jeste 40,2 godine. Prirodni priraštaj na području Vojvodine nije dovoljan ni za prostu reprodukciju stanovništva, a zabrinavajuća je i struktura porodice – 34 odsto ima jedno dete, 31 procenat dvoje dece, a samo 4,4 odsto porodica se odluči za treće dete.

Pančevo je „lučonoša”

Takozvana bela kuga hara Srbijom već tri decenije i država još nije našla način da reši taj veliki problem, a poslednja u nizu mera koju je Vlada sprovela radi poboljšanja nataliteta jeste uredba koja predviđa dve godine radnog staža za majke koje rode treće dete. Međutim, taj staž neće uticati na to da žene ranije odu u penziju, već da im ona bude veća kad ispune jedan od uslova, a to je trenutno 60 godina života ili 35 godina radnog staža. Zakon o finansijskoj podršci roditeljima odrešio je ruke lokalnim samoupravama da iz svojih kasa podstiču natalitet.

Kada je u pitanju Grad Pančevo, on finansijski pomaže novorođenu decu i prvi je uveo ovakvu vrstu pomoći. Kako kaže dr Novica Đorđević, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo, za rođenje prvog deteta, Grad je opredelio pomoć od 22.000 dinara, a trojke se najviše „nagrađuju”, tako da ukupan iznos koji roditelji ove dece dobijaju od države, Pokrajine i Grada do sedme godine života iznosi 17.000 evra. Za svako rođeno dete lokalna samouprava je obezbedila bebi-paket u iznosu od 5.500 dinara, a roditelji imaju pravo sami da naprave paketić po svojoj meri.

Međutim, iako je ova odredba uvedena još pre dve godine, u praksi se ipak ne primenjuje. I sami smo se uverili da se u Apoteci Pančevo i dalje dobija paket koji je već pripremljen i čija je vrednost 5.000 dinara. Nesporazum koji je nastao između Grada i apotekarske ustanove, uverio nas je Đorđević, biće hitno rešen, pa će sve porodilje moći da izaberu ono što im je neophodno za prinovu.

Nezaposlene trudnice

Iako Đorđević smatra da je treće dete ključ za rešenje problema nataliteta, Grad nije predvideo finansijsku pomoć za drugo i treće dete. Naš sagovornik objašnjava da je iznos koji Republika i Pokrajina daju dovoljan, kao i da bi to išlo na štetu drugih pomoći (kao što je regresiranje troškova za Divčibare) ukoliko bi se takva odredba uvela.

Pančevo je, takođe, prva lokalna samouprava koja je uvela pomoć za nezaposlene trudnice.

– U našem gradu se godišnje porodi 1.200 žena, a od tog broja samo njih 400 radi. Dakle, nezaposlenih je dvaput više. Smatramo da je nepravično stalno se boriti za prava zaposlenih trudnih žena, dok na one koje nemaju nikakva primanja niko ne misli. Zbog toga smo uveli jednokratnu pomoć za ove žene koja trenutno iznosi 16.000 dinara, a nadam se da će sledeće godine taj iznos biti veći – objašnjava Đorđević.

Egoizam koči rađanje

Đorđević smatra da je treće dete suština demografskog problema Srbije, ali da finansijski momenat nije presudan kada se razmišlja o uvećanju porodice.

– Podizanje dece ne zahteva samo finansijske troškove već i emotivno trošenje i žrtvovanje. Roditelji danas na to nisu spremni jer su karijera, slobodno vreme i sopstveni razvoj ljudima mnogo važniji od podizanja trećeg deteta. Svako od nas treba da odgovori na pitanje zašto je rođenje trećeg deteta nešto najstrašnije što može da mu se desi, a upravo je to bio odgovor žena u Gradskoj upravi kada sam sproveo internu anketu na ovu temu – zaključuje Đorđević.

On najavljuje da će za sledeću godinu predložiti povećanje iznosa za nezaposlene trudnice, zatim finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, kao i eventualno uvođenje jednokratne pomoći za zaposlene trudnice. Đorđević dodaje i da u uslovima drakonskog pada budžeta 2009. i 2010. godine, s četiri na tri milijarde dinara, sredstva za socijalna davanja nisu smanjena i u prošloj godini su iznosila 66 miliona dinara, a ove godine bi taj iznos, ukoliko u gradskoj kasi bude novaca, mogao biti i veći.

I. Predić