Pancevac Online

Broj 4422 · 06.10.2011.

Naslovna

Zelena trava doma mog

Kliknite za veci prikaz

Nekad su seljaci primoravani da se sele u gradove, jer je za potrebe ideološke industrijalizacije i „jugoslovenskog puta u socijalizam” falilo proletera.

Kada su fabrike propale s bivšom državom i „našim putem u tranziciju”, ostali su nam samo proleteri.

Mnoštvo njih.

Sada se neki vraćaju u svoje zatarabljene seoske kuće da ponovo žive u skladu s prirodom.

Primorani besparicom i nezaposlenošću.

Idealan spoj ekonomije i ekologije. Zeleno je zdravo, a može i da se isplati onome ko se dobro oznoji.

Kao u obećanoj Americi.


Američka ambasadorka posetila Pančevo

Poljoprivreda, dobro polje saradnje

Vlada SAD za deset godina uložila 52 miliona dolara u srpski agrar * Zadovoljstvo partnerstvom sa Institutom „Tamiš”

Kliknite za veci prikaz
Meri Vorlik i Vesna Martinović

Diplomatska predstavnica SAD u Beogradu Meri Vorlik boravila je u sredu, 5. oktobra, u prvoj poseti Pančevu, a tema razgovora s gradonačelnicom Vesnom Martinović i stručnjacima Instituta „Tamiš” bili su rezultati dugogodišnje saradnje koju naša ustanova ima sa američkim vladinim i naučnim institucijama.

Značajna gošća i njeni saradnici su tokom posete oglednom polju pančevačkog Instituta bili detaljno upoznati s najvažnijim programima na kojima su naši stručnjaci sarađivali s američkim kolegama sa Univerziteta u Pensilvaniji i drugim američkim organizacijama i institucijama. Mileta Stanković, direktor „Tamiša”, rekao je da je sa američkim Ministarstvom poljoprivrede realizovano nekoliko važnih projekata, poput permanentnih obuka saradnika Savetodavne službe Instituta i unapređenja upravljanja seoskim gazdinstvima. On je istakao kao izuzetno važnu i donaciju američke vlade u vidu savremene mašine za obradu zemljišta vredne 20.000 dolara, koja omogućava znatno smanjenje troškova proizvodnje ratarskih kultura i čuvanje obradivih površina od erozije.

Stanković je naveo i dobru saradnju koju Institut ima s nekoliko kompanija iz Amerike u oblasti proizvodnje semena, zaštitnih sredstava i poljoprivredne mehanizacije.

On je naročito naglasio važnost ekoloških projekata ustanove na čijem je čelu, poput kontrolisane proizvodnje hrane koja se sprovodi u saradnji s lokalnom samoupravom. Nikola Škrbić, šef savetodavne službe, govorio je o aktivnostima koje se tiču promovisanja alternativnih izvora energije i njihovog korišćenja u poljoprivrednim gazdinstvima.

Tim vrednih stručnjaka

Ambasadorka Vorlik podsetila je da je njena vlada preko Ministarstva poljoprivrede i programa USAID od 2001. u razvoj srpske poljoprivrede uložila više od 52 miliona dolara. Ona je dodala da su te američke institucije uvek nalazile pouzdane partnere u Srbiji i naglasila zadovoljstvo saradnjom sa Institutom „Tamiš”.

Najnovija tehnologija

Bogdan Garalejić, saradnik Instituta „Tamiš”, pričao je o iskustvima korišćenja mašine za takozvanu konzervacijsku obradu zemlje, dobijene kroz program pomoći američke vlade. Reč je o novoj tehnologiji kojom se ne obrađuje čitava površina oranica, već samo trake u kojima se seju određene ratarske kulture, dok zemlja oko njih ostaje netaknuta.

Na taj način, objasnio je Garalejić, ostvaruju se bolji rezultati prihrane useva uz manju upotrebu đubriva i znatno smanjuju troškovi proizvodnje. On je dodao da je veoma bitan činilac i to što se zemljište čuva od erozije i zadržava veća količina vlage u njemu, što je posebno važno u vreme suše.

Posebno smo zahvalni što imate tako dobar i vredan tim, jer bez obzira na donacije, njihovo angažovanje je bilo ključno za uspeh projekata. Ti stručnjaci su sada lideri u onome što predstavlja srpska poljoprivreda. SAD prepoznaju važnost agrara za razvoj srpske ekonomije i zato ćemo nastaviti saradnju s našim prijateljima iz Instituta „Tamiš” – zaključila je ambasadorka.

Meri Vorlik je naročito podvukla važnost koju poljoprivredni eksperti iz Pančeva pridaju ekološkim aspektima proizvodnje, kao što su očuvanje zemljišta, vode i energije. Ona je kazala da zabrinutost za životnu sredinu ne poznaje granice niti političke barijere, te da očuvanje ovih dragocenih resursa za buduće generacije predstavlja zajednički zadatak.

Partnerstvo za budućnost

Gradonačelnica Vesna Martinović ocenila je da razvoj poljoprivrede ima veliki značaj za Pančevo zbog velikih površina kvalitetne plodne zemlje koja se nalazi u njegovim atarima. Dodala je da se lokalna samouprava u poslednje dve godine, od kada taj resor vodi Jelenka Novaković, suštinski posvetila potrebama agrara.

– Ohrabrujuće zvuči činjenica da se sve veći broj mladih ljudi odlučuje da ostane u svojim selima, što znači da procenjuju kako je bavljenje poljoprivredom dovoljno isplativo i sigurno zanimanje, ali i da su im omogućeni neki elementarni uslovi da se njome bave – rekla je ona.

Gradonačelnica je kazala da Institut „Tamiš” predstavlja značajnog partnera u razvoju agrobiznisa i da ta ustanova u svom radu zaslužuje ozbiljnog partnera kao što je američka vlada. Ona je pozvala ambasadorku Vorlik da zbog toga ponovo poseti Pančevo.

D. Vukašinović