Pancevac Online

Broj 4416 · 25.08.2011.

Naslovna

Toplo je, na jesen još vrelije

Kliknite za veci prikaz

Plus beskonačno u ’ladu! Šta činiti tada?! Potežu se „vanredne mere” – jedni ližu sladoled, drugi hrskaju luben-dinje, oni promućurniji to rešavaju vrućim čajem. Ima i onih koji bi da se smoče u bazenu, po mogućstvu u onom olimpijskom.

Naravno, kada bude bio sagrađen...

A, neki bi spas od ovoliko Celzijusa da nađu u pokušaju da preskoče cenzus! Ni to nije van pameti, jer kakva se vrela politička jesen sprema, jedno od rešenja za osveženje uvek predstavljaju izbori...


„Azotara” ima nove strateške partnere?!

„Azotara” ima nove strateške partnere?!

Inspirativna promena u Upravnom odboru pančevačke fabrike đubriva * Najavljen socijalni program od 300 evra po godini radnog staža

Kliknite za veci prikaz

Generalni direktor „JP Srbijagas” najavio je u šturoj izjavi za RTS da će pančevačka „Azotara” biti prodata jednoj bugarskoj firmi za 67 miliona evra. Pored toga, Dušan Bajatović je rekao i to da bi ruska kompanija „Gasprom” uskoro mogla da postane „Azotarin” strateški partner, što će omogućiti menadžmentu te fabrike da osnovni energent kupuje po povoljnijoj ceni i po metodu robne razmene – Rusima đubrivo za gas. Cela strategija utemeljena je na logici da se „Srbijagas” finansijski rastereti.

Da ova priča pije vodu, dokaz je nedavna „neočekivana” promena člana Upravnog odbora „Azotare” iz redova Ujedinjenih regiona, tako da više nema predstavnika Ministarstva ekonomije na čijem je čelu Nebojša Ćirić iz „G17 plus”. „Srbijagas” je povećao broj svojih članova, a Radosav Vujačić, zamenik direktora „Srbijagasa”, ostao je na mestu predsednika Upravnog odbora pančevačke „Azotare”. Novo je i to da su zaposleni dobili predstavnika u ovom telu. Kako stvari stoje, a poznat je stav Mlađana Dinkić o poslovanju s Rusima i prodaji NIS-a, izgleda da je on digao ruke od spasa vanja pančevačkog zagađivača. Čitava igra oko sudbine ove fabrike đubriva sada je u rukama ekonomski istočno opredeljenih članova republičke Vlade.

Tajna pod velom

Niko od zvaničnika JP „Srbijagas”, do zaključivanja ovog broja „Pančevca” u sredu, 24. avgusta, nije želeo da govori na tu temu. Dobijena je informacija da su pitanja redakcije prosleđena kabinetu generalnog direktora, ali odgovori nisu stigli na našu adresu, tako da je ostalo mnogo stvari pod velom tajni. Na primer, koliko su ti strateški partneri ozbiljni i poslovno renomirani i o kakvom je to tipu strateškog partnerstva reč. Ne treba smetnuti sa uma da je država, ne tako davno, dozvolila bivšim vlasnicima (litvansko-srpski konzorcijum) da iz „Azotare” odvuku postrojenje Karbamid 2, što je imalo za posledicu negativan poslovni bilans. Nakon „strateške politike” bivših vlasnika i državnih organa sudbina radnika i „Azotare” dovedena je u pitanje.

Pančevci su ostali uskraćeni za odgovore o najavljenom ulaganju budućeg vlasnika (22 miliona evra) u razvojne planove fabrike đubriva i vraćanju duga bankama i Fondu za razvoj (10 miliona evra). Nakon njegove izjave RTS-u ostalo je nejasno da li su ove brojke uključene u paket od 67 miliona evra ili je „namirivanje” dodatni finansijski uslov.

(Ne)pisano pravilo

Bilo kako bilo, radnici „Azotare” pozitivno gledaju na uplitanje ruske kompanije u rešavanje njihove sudbine. Međutim, smeta im što ih niko ništa ne pita i što iz medija saznaju o bajatovićevskoj strategiji. Posebno je interesantno to što je generalni JP „Srbijagasa” već odredio socijalni program od 300 evra po godini radnog staža, koji strateški partner treba da isplati radnicima voljnim da napuste firmu, a da o tome nije obavestio „azotarce”.

Poučeni poslovanjem „rafineraca” iz komšiluka, očekuju da bi partnerstvo s ruskim „Gaspromom” doprineo boljem radu i većoj proizvodnji. Svima je jasno da je niža cena gasa preduslov boljem poslovanju i da se razgovori o tome mogu voditi isključivo s Rusima i „Gaspromom”.

Ruska kompanija je kupila NIS zato što je znala „nešto što mi nismo”, pa sad zarađuje ogroman kapital.

Pravilo kaže: ako „Gasprom” uđe u posao sa srpskom kompanijom, a da je Mlađan Dinkić protiv toga, onda je velika zarada Rusa neminovna.

Da li će i „azotarci” zadovoljno trljati ruke kao „rafinerci” ili će poput „petrohemičara”, koji su još uvek pod Mlađinom kapom, sa zebnjom čekati sledeći politički dogovor, pokazaće (post/pred) izborna koalicija.

Z. Stanižan