Pancevac Online

Broj 4420 · 22.09.2011.

Naslovna

Foto-reportaža

Gde je Saša, tu su deca

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža


Pripreme za sednicu Skupštine Pančeva

Povećanje budžeta zaduživanjem

Šta će biti finansirano kreditom od 600 miliona dinara? * Planovi detaljne regulacije otvaraju vrata ulagačima * Ostavke Škaljka i Duša i povratak trojice bivših radikala

Kliknite za veci prikaz

Gradsko veće održalo je 15. i 16. septembra sednice na kojima je usvojen veći broj tačaka koje će se naći na predstojećem zasedanju Skupštine Pančeva, zakazanom za petak, 23. septembar. Najvažnija odluka većnika jeste ona o rebalansu budžeta, koji će biti uvećan za blizu 670 miliona dinara. Od toga će 600 miliona biti namenjeno, kako je navedeno u materijalu za sednicu, finansiranju izgradnje objekata komunalne i sportske infrastrukture.

Ostalo je nejasno da li će sav taj novac otići na izgradnju olimpijskog bazena na Kotežu 2, kako su najavljivali gradski čelnici iz redova Demokratske stranke, ili će njime biti finansirane i neke druge gradske potrebe, na čemu insistira DSS. Tigran Kiš, visoki funkcioner DSS-a i predsednik lokalnog parlamenta, kaže da se slaže s podizanjem kredita za izgradnju bazena, ali da u gradu postoje još neki prioriteti.

– DSS je jasno izrazio stav da je za izgradnju bazena, ali da nije za to da se od kredita gradi samo to. Neophodno je da se u finansiranje takvog objekta uključe i neke republičke i pokrajinske institucije kako Pančevo ne bi bilo jedini grad koji sopstvenim sredstvima pravi objekat važan za celu Srbiju.

Mi ćemo prevashodno morati da rešimo pitanje otvaranja novih radnih mesta i uređenja industrijske zone, kao i da izgradimo jedan vrtić, jer više od 300 dece čeka na upis – ocenio je Kiš.

Rast budžetskog deficita

Prema planu uvećanja sredstava u gradskoj kasi, do 600 miliona dinara doći će se podizanjem kredita ili emitovanjem obveznica lokalne samouprave, zavisno od toga koji će od dva modela biti povoljniji. Odluku o tome doneće Gradsko veće, ali tek pošto dobije ovlašćenje od odbornika i uz dozvolu Vlade Srbije.

Naime, pomenuto zaduživanje će povećati pančevački deficit za gotovo devet procenata iznad dozvoljenog, pa će biti neophodno da se s tim složi Ministarstvo finansija.

Od preostalih sedamdeset miliona dinara iz rebalansa, 17 miliona je planirano za izgradnju vodovoda do Kačareva, 16 miliona treba da dobije ATP za plaćanje troškova donacije poslednje isporuke 12 polovnih autobusa iz Francuske, a šest miliona dinara je namenjeno postavljanju nove ulične rasvete u sklopu rekonstrukcije starog gradskog jezgra.

Rebalans iziskuje izmenu finansijskog plana Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, koji će biti uvećan za iznos kredita. Uz tu promenu većnici su odobrili i prenamenu dela sredstava Direkcije. Planirano je da od viška prihoda od pojedinih poslova osam miliona dinara bude dodato sumi koju će Grad izdvojiti za pomenutu uličnu rasvetu u starom gradskom jezgru, a ostatak novca će pre početka zimske sezone biti upotrebljen za pripremne radove na rekonstrukciji Ulice Ive Kurjačkog od Dimitrija Tucovića do Svetog Save. Prenamenom je obezbeđeno 3,5 miliona dinara za projekat rekonstrukcije Crvenog magacina, a isto toliko novca biće izdvojeno za uređenje i opremanje odmarališta na Divčibarama.

Pomoć Nađi Higl

Većnici su odobrili da JKP „Higijena” prebaci novac namenjen pojedinim investicijama za nabavku triju auto-smećara za obnovu dotrajalog voznog parka, kako ta delatnost ne bi bila ugrožena. Članovi Veća saglasili su se s potpisivanjem ugovora o donaciji još 10 autobusa iz Francuske našem javnom prevozniku, koji će tako dodatno popraviti kvalitet usluga.

Članovi lokalne vlade odobrili su RTV Pančevu da dva miliona dinara dobijena za nabavku opreme potroši na radove neophodne za preseljenje Radio Pančeva u zgradu Televizije.

Doneta je odluka kojom je ukupno 27 lokacija u gradu i selima određeno za održavanje javnih skupova. Od toga će u Pančevu biti 14 na otvorenom i četiri u zatvorenom prostoru. Pored svih prostora koji su i do sada služili i za te namene, novina je da će ubuduće organizatori masovnih skupova moći da koriste i nezavršenu halu u Bagremaru.

Počasti i zasluge

Na predlog gradonačelnice Vesne Martinović, biće pokrenut postupak bratimljenja s ruskim gradom Stupino iz Moskovske oblasti, s kojim već duže postoji neformalna saradnja. Odbornicima su prosleđene i inicijative da Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, bude proglašen za počasnog, a Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banke „Inteza”, za zaslužnog građanina Pančeva.

Gradonačelnica je ocenila da su od Kravčenkovog dolaska na čelnu funkciju u NIS-u načinjeni krupni koraci na poboljšanju stanja životne sredine i dobijena znatna novčana sredstva za važne gradske projekte.

Vesna Martinović je slično govorila i o vodećoj ličnosti Banke „Inteza” u Srbiji.

– Ne postoji Pančevac koji nije čuo za Draginju Đurić. Ona je ovde započela svoju profesionalnu karijeru i mislim da pomoć i podrška koje gospođa Đurić pruža Pančevcima zaslužuju da joj se na ovakav način odužimo – zaključila je Vesna Martinović.

Većnici su dali saglasnost za potpisivanje protokola o saradnji Grada i Plivačkog kluba „Tamiš”, kojim se predviđa da lokalna samouprava pomogne Nađi Higl u pripremama za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Izglasana je odluka o pokretanju postupka ujednačavanja cena komunalnih usluga u selima, jer se pojedine od njih sada razlikuju i do 230 procenata.

Pored pomenutih tema, na predstojećoj sednici pančevačkog parlamenta, u petak, 23. septembra, pred odbornicima će se naći planovi detaljne regulacije industrijskih zona „Grinfild 2” (između „Luke Dunav” i Topole) i „Grinfild 3” (preko puta Rafinerije nafte).

Za usvajanje je spreman i plan detaljne regulacije građevinske zone „Gradski stadion”. Prva dva dokumenta otvoriće vrata investitorima, a poslednji će propisati šta se može graditi na jednom od najatraktivnijih gradskih područja, koje je namenjeno stambenim i poslovnim objektima.

I narednu sednicu Skupštine Pančeva obeležiće kadrovske tačke. Najpre će, po odluci Ustavnog suda Srbije, biti vraćeni mandati trojici bivših odbornika kojima su oduzeti po osnovu blanko ostavki. Reč je o nekadašnjim radikalima, a sada članovima SNS-a, Božidaru Koprivici, Bošku Kvočki i Ljubiši Sloviću. Predsednik pančevačkog parlamenta Tigran Kiš kaže da će oni u petak biti vraćeni u skupštinske klupe jer je stvoren pravni osnov za to i da bi svako odlaganje izvršenja sudske odluke bilo politički nekorektno. Trebalo bi da odbornici budu obavešteni o ostavci Predraga Škaljka, člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje, koju je podneo u petak, 16. septembra, iz ličnih razloga.

Na sličan način je obrazložena i odluka Zoltana Duša o povlačenju s mesta direktora JKP-a „Mladost”.

Očekuju se i dva imenovanja sadašnjih vršilaca dužnosti direktora dvaju komunalnih preduzeća – Nenada Stanojevića za prvog čoveka ATP-a i Miodraga Lazića za generalnog direktora „Grejanja”.

D. Vukašinović