Pancevac Online

Broj 4419 · 15.09.2011.

Naslovna

Završavaju se formalnosti u vezi sa izgradnjom olimpijskog bazena

Sopstvenim resursima do cilja

Gradski većnici donose odluku o rebalansu budžeta * Kroz izdavanje obveznica – 600 miliona dinara * Od početka radova do prvog skoka u bazen potrebno je 14 meseci

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Lokacija na kojoj će biti izgrađen bazen

Više nema nikakve dileme. Pančevo bi u najskorije vreme moglo da postane bogatije za jedan velelepni sportski objekat. Kako „Pančevac” saznaje, obezbeđena su sredstva za izgradnju Olimpijskog centra Pančevo – velikog, zatvorenog bazena sa svim pratećim objektima.

Na sednici Gradskog veća koja je zakazana za četvrtak, 15. septembar, „oci” bi trebalo da donesu odluku o rebalansu gradskog budžeta, kojim bi se obezbedilo 600 miliona dinara namenjenih za izgradnju bazena na Kotežu. Sledeći korak jeste da gradska skupština usvoji odluku većnika i čim se to dogodi, 600.000.000 dinara će se naći na računu Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, koja će biti i nosilac celog projekta. Ova, ne mala sredstva biće obezbeđena kroz izdavanje obveznica.

Ono što je najbitnije u celoj priči u vezi sa izgradnjom Olimpijskog centra u našem gradu jeste činjenica da se na ovaj način zatvara cela finansijska konstrukcija. Odmah po okončanju pravno-formalnih stvari i javnih nabavki, izgradnja bi mogla da počne. Vrlo je važno da se Pančevo ovom prilikom oslanja na sopstvene resurse, da će se znati rokovi završetka radova, ali i da će se svi odgovorno odnositi prema ovoj investiciji. Gotovo je izvesno da bazen neće deliti sudbinu hale u Bagremaru.

Podrška Olimpijskog komiteta Srbije

Za 20. septembar planirano je potpisivanje protokola o saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Grada Pančeva, što znači da izgradnja novog sportskog objekta na Kotežu ima punu podršku i najviših sportskih državnih organa.

Olimpijski centar u našem gradu, kada bude izgrađen, biće prepun raznih sportskih programa, a dolazak na potpisivanje ugovora najavio je i Vlade Divac, prvi čovek OKS-a.

Gradonačelnica Vesna Martinović o svemu ovome kaže: – Izgradnja Olimpijskog centra Pančevo za naš grad ne predstavlja samo jedan sportski objekat, već mnogo više od toga. To je svakako veliki pokretački potencijal koji može da obezbedi da Pančevo postane neizostavna destinacija za takmičenja u sportovima na vodi. Ovaj objekat će se graditi po svim FINA standardima, što znači da će u njemu moći da se odvijaju programi na najvišem takmičarskom nivou, a osim toga, on će pružiti mogućnost za realizaciju školskih i ostalih programa koje pripremamo u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije kako bismo pružili najbolje uslove za razvoj svoj deci Pančeva. Na ovaj način još jednom pokazujemo da prepoznajemo potrebe naših građana i da u finansiranju ovog projekta ne želimo da zavisimo ni od koga. Sve će biti u našim rukama, ali svaka pomoć, iz bilo kog fonda, naravno da je dobrodošla.

Lokacija za izgradnju novog bazena i više je nego atraktivna. U okolini je čak sedam škola, pa bi ovaj objekat bio od velike koristi i sportistima ali i gotovo svim učenicima našega grada. Tako Olimpijski centar Pančevo postaje zdrava gradska priča koju podržavaju i predstavnici opozicije Argumenti da je u današnje vreme bazen skupa i velika investicija za Pančevo jesu opravdani, ali za mene je mnogo jači argument da u našem gradu žive Nađa i Sebastijan Higl, za koje se zna da su svetska vrednost i da je vrlo važno da ostanu u svom gradu. S njima i novim bazenom, Pančevo može da postane svetski plivački centar, a kada se tako sagledaju stvari, onda ova investicija može da bude superisplativa. Mnogo je bolje da Nađa i Sebastijan ostanu ovde nego da odu u Rim, Tokio ili Ameriku, odakle su već dobili pozive – jasan je Predrag Patić, menadžer pančevačkog LDP-a.

Podrška za izgradnju novog sportskog objekta stigla je i od Petra Jojića, prvog čoveka pančevačkih radikala: – Odbornici SRS-a su još pre tri godine tražili da Pančevo konačno, posle pola veka, dobije još jedan bazen, mi smo inicirali ovu ideju.

To je nužnost – 130.000 građana nema gde da se kupa, osim u skupim beogradskim bazenima. Pored toga, Pančevo se može pohvaliti da ima svetskog prvaka u plivanju. Nadam se da će ih biti još, mi moramo stvoriti uslove za razvoj talentovanih sportista. Na Skupštini grada radikali će glasati za ovu prioritetnu investiciju. Verujem da se neće dogoditi isto što i s nesuđenim halama u Malom ritu i Bagremaru.

Dakle, sve kockice se polako slažu. Pripremni radovi bi trebalo da započnu do kraja ove godine, a oni „pravi” na proleće 2012. Rok za izgradnju Olimpijskog centra u našem gradu iznosi 14 meseci od dana početka „teških” radova.

A. Živković