Pancevac Online

Broj 4418 · 08.09.2011.

Naslovna

I srca i „Zvezda” za Zvezdanu

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na stranama Aktuelno i Fotoreportaža
Ministar Stanković posetio Opštu bolnicu

Vasionski brodovi i pančevački dugovi

Pančevci se leče u uslovima koji su nedostojni čoveka * Čengeri najavio završetak radova na zgradi Zavoda za javno zdravlje i rekonstrukciju Bolnice

Kliknite za veci prikaz

Prilikom posete ministra zdravlja Zorana Stankovića i pokrajinskog sekretara za zdravstvo Atile Čengerija našem gradu i pančevačkoj Opštoj bolnici, 2. septembra, o Domu zdravlja, o kome se stara Grad Pančevo, čule su se samo reči hvale, dok se staroj priči o lošem stanju pojedinih odeljenja u našoj bolnici, a ona je pod ingerencijom AP Vojvodine, pridružila i informacija da ova institucija ima dug od 250 miliona dinara.

Zavod, pa rekonstrukcija

Kada su gosti obišli Interno odeljenje Bolnice, ministar Stanković je zaključio da se pančevački pacijenti leče u uslovima koji nisu dostojni čoveka, a sve se to dešava dok se u drugim vojvođanskim gradovima prave „vasionski brodovi”, tj. preskupi zdravstveni objekti, aludirajući, valjda, na novosadski Klinički centar i bolnicu u Zrenjaninu.

– Očigledno je da u ovaj objekat (Opšta bolnica Pančevo – prim. aut.) u dužem periodu nije ulagano.

Opravdanja za to nema. Ne možemo i nećemo sada da tražimo uzroke ovom stanju, nego rešenja da se ono promeni – rekao je Stanković.

Upitan za ta rešenja, Atila Čengeri je izjavio da će rekonstrukcija odeljenja u Opštoj bolnici Pančevo biti rađena sledeće godine.

– Početkom avgusta su vođeni pregovori u Fondu za kapitalna ulaganja i imam obećanje od direktora te institucije da će biti obezbeđena sredstva za završetak zgrade Zavoda za javno zdravlje. Tek pošto se Zavod iseli iz Opšte bolnice, može početi potpuna rekonstrukcija Bolnice. Sredstva će biti izdvojena iz budžeta za narednu godinu – izjavio je Čengeri i dodao da se još pre dve godine upoznao s lošim stanjem Internog odeljenja.

Ukoliko je verovati Čengeriju, odavno zaustavljeni kranovi nad Zavodom za javno zdravlje morali bi uskoro da se pokrenu jer je građevinska sezona pri kraju, a nije daleko ni sledeća godina, kada će, kako kaže pokrajinski funkcioner, biti započeta rekonstrukcija Bolnice.

Sredstva kojih nema

Ministar Stanković je posetio Pančevo na inicijativu Petra Jojića, poslanika Srpske radikalne stranke, koji mu je s republičke skupštinske govornice skrenuo pažnju na stanje u pančevačkoj Bolnici. Interno odeljenje, koje je u jezivom stanju, bilo je neposredan povod za dolazak Zorana Stankovića, ali je usput isplivao i problem tekućeg poslovanja Bolnice zbog duga od 250 miliona dinara.

Manjak novca nedavno je prouzrokovao nestašicu „heparina”, leka za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka u krvnim sudovima, ali i drugih lekova i medicinskog materijala. Međutim, u pogledu duga Pančevo nije izuzetak i to je problem koji mora da bude rešen na republičkom nivou.

– Dugovanja zdravstvenih institucija su velika. Neka su opravdana, a neka nisu. Mi koji vodimo zdravstvo dužni smo da obezbedimo njihovo finkcionisanje i to činimo u granicama sopstvenih mogućnosti odnosno u granicama raspoloživih materijalnih sredstava, kojih nema – objasnio je ministar.

Kao rezultat razgovora s gostima iz Republike i Pokrajine, direktor Opšte bolnice dr Milan Milić je već početkom ove nedelje napravio listu prioritetnih medicinskih sredstava i opreme i prosledio ju je ministru Stankoviću.

D. Mladenović