Pancevac Online

Broj 4417 · 01.09.2011.

Naslovna

Počela školska 2011/2012.

Mnogo nerešenih problema

Renovirano nekoliko osnovnih i srednjih Å¡kola * Nema Å¡trajka prosvetara

Kliknite za veci prikaz

Pančevci, kao i većina građana Srbije, krajem avgusta i početkom septembra krpe kućni budžet kako znaju i umeju. Još nisu zalečene rane od troškova letovanja, a već je usledio nov atak na novčanike, jer treba pripremiti mališane za školu.

Knjige, sveske, torbe, školski pribor, patike, udžbenici i kojekakve đačke drangulije za mnoge su prava noćna mora. Primera radi, samo za komplet knjiga, zavisno od razreda, neophodno je obezbediti od šest do dvanaest hiljada dinara. No, ipak je najteže onim roditeljima čija deca ove godine neće pohađati pančevačke vrtiće. Grad još nije uspeo da reši gorući problem – nedostatak prostora za predškolce, pa je lista čekanja za slobodna mesta u objektima PU „Dečja radost” i dalje predugačka.

Nisu samo roditelji zabrinuti zbog svog lošeg septembarskog finansijskog salda prouzrokovanog pripremama za školsku 2011/2012.

Kako stvari stoje, brinu i predstavnici lokalne samouprave, jer je, posle letnjih radova i isplaćivanja materijalnih troškova pančevačkim školama, lokalna kasa prilično ispražnjena. Gradska vlast je u letošnja renoviranja škola i vrtića uložila oko 14,5 miliona dinara, što je treću godinu zaredom znatno manje nego što je bilo u „srećnijim” vremenima. Ovome treba pridodati i sve veći gnev izneverenih roditelja najmlađih sugrađana, a to može imati nesagledive posledice po politički rejting predstavnika vlasti u predizborno vreme.

Nove instalacije

Za razliku od prethodnih godina, 2011. će biti specifična i po tome što je pare za dovođenje „objekata u zakonom propisanu namenu” dobilo samo nekoliko škola koje su, kako je utvrđeno, u kritičnom stanju.

Svetleći prsluci za đake

U pančevačkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava” u četvrtak, 1. septembra, u 9 sati, članovi Komiteta za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva uručiće prvacima 1.270 kompleta koji sadrže fluorescentne prsluke, narukvice i saobraćajne bukvare. Tome će prisustvovati i Miladin Šakić, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj.

Prema rečima Predraga Škaljka, gradskog većnika zaduženog za prosvetu, u osam pančevačkih srednjih i osnovnih škola urađeni su neophodni radovi.

U OŠ „Vasa Živković” zamenjen je deo stolarije, za šta je izdvojeno dva miliona dinara, a u OŠ „Stevica Jovanović” popravljen je deo krova iznad ulaza i hola. Na Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” zamenjeni su oluci i ugrađeni snegobrani (684.000 dinara), dok su u pančevačkoj srednjoj školi „Paja Marganović” sanirani mokri čvor i hidrantska mreža (tri miliona dinara). U brestovačkoj osnovnoj školi rekonstruisani su električne i vodovodne instalacije, podovi i tavanica, a u Glogonju je sanirana fiskulturna sala pri lokalnoj osnovnoj školi. U Ivanovu je saniran krov prosvetne ustanove, a u Jabuci je rekonstruisan krovni pokrivač na vrtiću. Prva investicija je iznosila 700.000, a druga tri miliona dinara.

Velika predizborna muka

Većnik zadužen za prosvetu ističe da se grad suočava i s manjkom prostora za predškolsku delatnost.

Lista čekanja za vrtiće do pre dve godine brojala je oko 150 mališana, a sada je duplirana. Preko 300 dečaka i devojčica još nije raspoređeno, a razlog je prošlogodišnje stupanje na snagu Zakona o predškolskom obrazovanju. Kako kaže Predrag Škaljak, pooštreni su uslovi i kriterijumi prilikom raspoređivanja dece po grupama, što je dovelo do smanjenja broja predškolaraca u grupi.

– Prošle godine smo adaptirali i priveli nameni dva adekvatna lokala – jedan na Strelištu, a drugi na Kotežu, i sada pokušavamo da primenimo isto rešenje kako bismo bar donekle ublažili ovaj problem.

Da li ćemo uspeti da to ostvarimo, zavisi od mnogih stvari – rekao je Škaljak.

Poslednjih dana pred početak školske 2011/2012. ministar prosvete Žarko Obradović u nekoliko navrata se u medijima hvalio kako četvrtu godinu zaredom đaci 1. septembra polaze u školu a da prosvetni radnici nisu u štrajku. To se ne može smatrati uspehom kada se zna da je prošle godine veliki broj đaka bio uskraćen za deo gradiva upravo zbog duge obustave nastave. Sindikalci još ne najavljuju radikalizaciju sindikalne borbe, ali ministar uveliko govori da povećanje plata neće biti onoliko koliko je najavio kada je uveravao prosvetare da obustave štrajk.

Z. Stanižan


Čestitka gradonačelnice đacima prvacima

Svim đacima prvacima želim srećan polazak u školu, da im đačko doba bude najlepše iskustvo i da iz đačkih klupa ponesu znanje i prave vrednosti, na ponos svih nas. Uverena sam da će vreme koje je pred malim Pančevkama i Pančevcima biti obeleženo vrednim učenjem, drugarstvom, ljubavlju i srećom.

Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva