Pancevac Online

Broj 4403 · 27.05.2011.

Naslovna

I posle velikog druga – drugarstvo

Kliknite za veci prikaz

Godine 1988, kada je na stadionu JNA, 25. maja, poslednji put održana priredba povodom zvaničnog rođendana tada velikog i voljenog druga Tita, sadašnja generacija maturanata nije bila ni u najavi.

Normalno, i danas krajem maja, neki novi klinci slave. Broza nisu upoznali, ne znaju šta je slet, u bukvarima nisu čitali o vratolomijama malog Jože, pojma nemaju o crvenim maramama i časnoj pionirskoj, ali ipak imaju zašto da se raduju.

Uz trubače proslavljaju veliku maturu. O činjenici da se nalaze na životnoj prekretnici u sumornoj zemlji Srbiji misliće sutra.

Jer, mladost je samo tren, gotovo privid. Zato je treba iskoristiti do daske, uz trube ili gitare, što zavisi od muzičke (ne)kulture.


Hitna sednica Skupštine grada

Građanima je najvažniji nezavisan „Pančevac”

Vlast predlaže vraćanje upravljačkih prava Gradu ili nalaženje strateškog partnera sa čistim kapitalom * Opozicija tvrdi da je vraćanje novina lokalnoj samoupravi nezakonito

Kliknite za veci prikaz
Na levoj strani koncenzus, a na desnoj...

Sa hitne sednice održane u subotu, 21. maja, Skupština grada Pančeva uputila je zahtev nadležnim državnim organima da se lokalnoj samoupravi prenesu upravljačka prava nad akcionarskim društvom „Pančevac” ili zaustavi započeti postupak trgovine akcijama našeg preduzeća na Beogradskoj berzi do nalaženja odgovarajućeg strateškog partnera.

Hitnost sednice opravdana je činjenicom da je Agencija za privatizaciju, u čijem je vlasništvu 78 odsto akcija „Pančevca”, iznela svoj vlasnički paket na Beogradsku berzu, a prvo trgovanje njima bilo je zakazano za sredu, 25. maj.

U tekstu koji su odbornici usvojili podseća se da je „Pančevac” iz prethodne privatizacije izašao s dugom od 15 miliona dinara, te da je kasnije račun firme bio blokiran, zbog čega je Skupština grada sredinom decembra prošle godine već upozorila državu na potrebu hitnog rešavanja tog problema. Dalje se navodi kako je reč o najstarijem listu na Balkanu i trenutno najtiražnijem lokalnom nedeljniku u Srbiji, koji je od velike važnosti za Pančevce.

Signal od države

Sednica Skupštine grada sazvana je posle signala koje je rukovodstvo „Pančevca” dobilo u nezvaničnim razgovorima s predstavnicima Agencije i Ministarstva ekonomije da lokalna samouprava treba da iznese svoj stav u vezi s ponovnom privatizacijom preduzeća.

– Mi smo informaciju o pokretanju postupka na berzi dobili 19. maja i kratkoća rokova je bila osnovni razlog zakazivanja hitne sednice, a drugi je taj što „Pančevac” nije samo lokalni list, već predstavlja kulturnu vrednost ovog grada, koju smo želeli da sačuvamo – objasnio je Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada.

Skupština grada je prilikom donošenja ove odluke imala u vidu i mnoge druge neuspešne privatizacije u Pančevu, čije posledice lokalna vlast mora da rešava, piše u tom aktu.

„Zbog svega navedenog, molimo vas da hitno preduzmete sve mere iz vaše nadležnosti da se ovaj zahtev realizuje i tako sačuva lokalni list, što je u interesu svih građana Pančeva i kulturnog identiteta grada”, piše na kraju ovog dokumenta.

Zahtev je upućen na adrese predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića, predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, svih nadležnih ministarstava u obe vlade, kao i Agenciji za privatizaciju, koja trenutno upravlja našim nedeljnikom.

Podela u skupštinskoj sali

Posle gotovo četvoročasovne rasprave u naelektrisanoj atmosferi skupštinsku odluku o upućivanju zahteva za zaustavljanje nove privatizacije „Pančevca” izglasalo je četrdeset dvoje odbornika, među kojima je bio i predstavnik opozicionog Narandžastog bloka Zlatko Bekić, dok su njegov kolega Miodrag Jovanov i odbornik vladajuće Demokratske stranke Sreten Mihajlović bili uzdržani. Odbornici SRS-a napustili su salu pre glasanja, ocenivši da je odluka nezakonita i naustavna, dok su predstavnici LDPa, koji su takođe bili protiv, otišli pre kraja sednice da bi prisustvovali izbornoj skupštini svoje stranke u Beogradu. Kraj glasanja nisu sačekali ni odbornik Narandžastog bloka Aleksandar Farkaš ni član SNS-a Dragan Katuca.

Aleksandar Vučković, direktor i privremeni zastupnik državnog kapitala u „Pančevcu”, izneo je na početku sednice razloge zbog kojih bi preduzeće trebalo vratiti u nadležnost grada. On je rekao da je naš nedeljnik iz raskida kupoprodajnog ugovora s porodicom Marković izašao s brojnim problemima, ali je naglasio da se firma u poslednjih godinu dana finansijski stabilizovala i da „Pančevac” spada u retke pisane medije u Srbiji koji pozitivno posluju.

– Nadam se odluci Skupštine kojom će biti podržan opšti konsenzus građana da „Pančevac” ostane u rukama Grada i da piše o svim važnim temama koje se tiču rada lokalne samouprave – istakao je Vučković.

Nezakonita kontrola medija?

On je objasnio da je izlazak na berzu bio zakonska obaveza, te da to ne podrazumeva i prodaju kapitala firme. Direktor našeg preduzeća obavestio je odbornike da je u više razgovora s nadležnim funkcionerima u Ministarstvu ekonomije i Agenciji za privatizaciju izneo predlog da Grad dobije upravljačka prava nad preduzećem ili da se na neki drugi zakonom dozvoljen način omogući lokalnoj samoupravi da postane vlasnik akcija. Pozivajući odbornike da podrže predlog zahteva za vraćanje „Pančevca” u nadležnost pančevačke vlasti, on je zaključio da bi to bio način za sprečavanje problema koji bi mogli nastati posle 25. maja.

U raspravi koja je usledila svi predstavnici opozicije izneli su mišljenje da je zahtev za vraćanje upravljačkih prava Gradu nezakonit i da krije nameru stavljanja novina pod kontrolu lokalne vlasti.

Takve ocene prvi je izneo šef odborničke grupe LDP-a Predrag Patić.

– Ako želimo slobodne medije, moramo obezbediti njihovu nezavisnost i objektivnost. Na ovaj način se omogućava da se sa svakom promenom vlasti menja i uređivačka politika, a to građanima ne treba. Šta je ova vlast učinila u poslednjih godinu i po dana da „Pančevac” ostane pančevački tako što bi podržala nekoga ko bi kupio list? Ništa – rekao je Patić.

Lider lokalnih liberalnih demokrata zaključio je kako se vladajuća većina umesto toga bavila postavljanjem podobnog upravnog odbora i „redovnim sugerisanjem novinarima šta treba da pišu”. Patić je najavio da zbog svih navedenih razloga LDP neće glasati za predloženu odluku.

Čelnik SRS-a Petar Jojić upozorio je da se ne sme dozvoliti da se našeg lista dočepa neko ko će profitirati na štetu građana i pozvao lokalnu vlast da nađe rešenje po kojem će jedino Pančevci biti na dobitku. On je upozorio da aktuelni zakoni ne dozvoljavaju vlasništvo gradskih vlasti nad medijima i da je to činjenica koju nije moguće ignorisati, pa je predložio da se u dogovoru s Agencijom za privatizaciju izabere strateški partner. Jojić je dodao da taj postupak ne sme biti brzoplet kako se ne bi ponovila iskustva iz prve privatizacije, ali ni takav da „Pančevac” postane list jedne partije ili koalicije.

– To je veoma opasno i ne vodi demokratičnosti u javnom informisanju – naglasio je Jojić.

Jedini odbornik SNS-a Dragan Katuca naveo je da je ta sednica sazvana zbog predizborne kampanje, „u kojoj je jako važno uz sebe imati poslušne i udvoričke medije”.

– Veoma vam je važno da odložite privatizaciju kako bi se našao neko od podobnih tajkuna koji bi vam učinio i kupio „Pančevac”. Srpska napredna stranka zbog toga neće više učestvovati u raspravi, već će ostaviti vama kao krivcima za sve privatizacije da ispravljate svoje greške – rekao je Katuca.

Zakasnela i panična reakcija

Odbornik Narandžastog bloka Zlatko Bekić ocenio je da je sazivanje „ovako brze i panične sednice” neosnovano jer je problem bio predvidiv, pa su sve predložene odluke mogle biti donošene ranije. Dodao je da mu najviše smeta manipulisanje emocijama građana pričom o tome kako treba očuvati poslednji brend Pančeva, a da je zapravo reč o pokušaju preuzimanja kontrole nam medijima. Uprkos svemu najavio je da će glasati za odluku jer se protivi privatizaciji.

Predstavnica DSS-a Zdenka Jokić, iznoseći stav stranke, navela je da odluka nije u skladu sa Zakonom o informisanju, ali nije protivzakonita jer se njome inicira rešenje kojim treba sprečiti još jednu lošu privatizaciju do izmene zakona koja će omogućiti vraćanje osnivačkih prava lokalnoj samoupravi. Ona je kazala da DSS predloženu odluku smatra trenutno jedinim mogućim rešenjem.

Mišljenje odbornika DS-a Sretena Mihajlovića o ovom problemu potpuno se razlikovalo od stava njegovih kolega iz vladajuće koalicije.

On je podsetio na to da je u Srbiji Ustavom uspostavljena tržišna ekonomija, u kojoj oni koji imaju novac kupuju preduzeća.

– Prema tome, mi ovde nemamo o čemu da razgovaramo jer nismo nadležni. Sve što Grad može da učini jeste da obezbedi mesto u muzeju za Jovana Pavlovića, osnivača „Pančevca”, a list će morati da nađe svoj put u tržišnim uslovima – ocenio je on.

Aleksandar Farkaš iz Narandžastog bloka takođe je najavio da ta grupacija neće podržati predloženu odluku jer nije u skladu sa zakonima i optužio je vladajuću koaliciju i zastupnika kapitala Aleksandra Vučkovića za nepoznavanje propisa, kontradiktorno ponašanje i nepotrebno sazivanje hitne sednice.

– Do pre dva dana bila je opšta panika da će „Pančevac” biti prodat. To je posledica nepoznavanja zakona koji nalažu da preduzeće bude izlistano na berzi, ali to ne znači i automatsku prodaju pošto je prethodno neophodno dobiti saglasnost akcionara – istakao je on.

„Pančevac” važniji od vlasti

Odbacujući optužbe opozicije da je glavni motiv vlasti kontrola nad „Pančevcem”, Nada Berkuljan, u Gradskom veću zadužena za kulturu i informisanje, navela je da ne treba razmišljati o tome kada će biti izbori, već zbog čega je za građane važan naš nedeljnik.

– Svaka vlast ima mandat od četiri godine, moramo razmišljati o tome da „Pančevac” treba da traje duže od svake vlasti. Problem je što u Srbiji više ne postoje mediji koji funkcionišu posle privatizacije – rekla je gradska funkcionerka.

Ona je dodala da postoji mogućnost da odbornici zatraže od Vlade Srbije ubrzavanje procesa izmene Zakona o informisanju kako bi se lokalnim samoupravama vratila osnivačka prava nad medijima i time bio sačuvan „deo kulturnog identiteta Pančeva”.

Odbornik LDP-a Ljubiša Kesić upitao je da li Skupština treba da glasa o ukidanju privatizacije i povratku u socijalizam i na državnu i društvenu svojinu.

– Demagoški je pričati da „Pančevac” pripada Pančevcima, jer vlast pokušava da zadrži kontrolu nad nedeljnikom do sledećih izbora. Za građane je važan nezavisni, a ne bilo kakav „Pančevac”. Privatizacija je obavezna, a takav su stav izneli OEBS i druge međunarodne organizacije. Na nama je da sprečimo kupovinu medija prljavim novcem ili parama neke političke stranke koja bi preuzela kontrolu nad listom – istakao je Kesić.

On je najavio da će pred svim domaćim i međunarodnim institucijama osporavati odluku pančevačke Skupštine.

Bez strančarenja i jeftinih parola

Usledila je njegova polemika s Nadom Berkuljan, u kojoj je ona rekla da vlast nije protiv privatizacije, već da je za takvu u kojoj će „Pančevac” opstati, na šta je Kesić pozvao skupštinsku većinu da oslobodi Upravni odbor našeg lista političara i da ga prepusti novinarima.

On je podsetio na period posle 2000, kada je izbor članova tog tela bio prepušten zaposlenima u našem preduzeću.

Gradonačelnica Vesna Martinović je potom primetila kako se „svetu, a pogotovo lokalnoj opoziciji, ne može ugoditi, šta god da bude urađeno”. Pozvala je s govornice pravnike među odbornicima da pomognu u formulaciji zahteva Skupštine i napomenula da je suština što pre isposlovati od Agencije za privatizaciju da ne žuri sa izdavanjem naloga za trgovinu većinskim paketom akcija. Istovremeno, republička vlast treba da dozvoli nešto od onoga što pančevački parlament predlaže. Prva mogućnost je da na Skupštinu budu preneta upravljačka prava nad „Pančevcem”, druga da ih ona stekne kupovinom akcija, a treća da se prodaja kapitala odloži do nalaženja strateškog partnera.

– Hajde da zajedno uradimo nešto kada imamo priliku, bez strančarenja i jeftinih parola, kako se ne bi desilo da se za godinu dana nađemo za ovom istom govornicom kukajući što ništa nismo uradili, kao u slučaju pivare „Vajfert” i mnogih drugih preduzeća u gradu – apelovala je gradonačelnica.

Direktor sektora za komunikacije Agencije za privatizaciju Dušan Belanović izjavio je u sredu za Radio Pančevo da državni paket akcija neće pustiti u prodaju dok Vlada Srbije ne odluči da li će upravljanje „Pančevcem” prepustiti lokalnoj samoupravi.

D. Vukašinović