Pancevac Online

Broj 4406 · 17.06.2011.

Naslovna

Ulica zdravog asfalta

Kliknite za veci prikaz

Deesesovci su nedavno tražili da se Ulica Žarka Zrenjanina preimenuje u ulicu žrtava NATO agresije.

Radikali će možda jednom tražiti da se ona „prekrsti” u ulicu haških optuženika.

Demokrate i eldepeovci bi mogli da se slože da ta ulica treba da ponese ime premijera dr Zorana Đinđića.

Ulica Slobodana Miloševića potpuno bi odgovarala espeesovcima, a ulica ujedinjenih regiona – „narandžastima”.

Nama, nestranačkim ličnostima, koji smo valjda još uvek u većini, najviše znači da ta ulica bude asfaltirana.


Održana 32. sednica Skupštine Pančeva

Uz brojne primedbe usvojeni izveštaji o radu javnih preduzeća

Izglasan besplatan javni prevoz za trudnice i porodilje * Zašto „Grejanje” ne naplaćuje po kalorimetru? * Smanjeno sistemsko zagađenje vazduha, ali ne i vode

Kliknite za veci prikaz

Još jedna maratonska sednica lokalnog parlamenta, održana u petak, 10. juna, rezultirala je usvajanjem izveštaja o radu u 2010. svih devet gradskih preduzeća, završnog računa budžeta Pančeva za prošlu godinu, izveštaja o stanju životne sredine, kao i izmena odluka koje donose novine u oblasti saobraćaja.

Podršku odborničke većine dobili su još predlog Saveta za rodnu ravnopravnost da se trudnicama i porodiljama obezbedi besplatan prevoz u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, kao i nove stope poreza na imovinu za ovu godinu.

Po običaju, početak sednice se odužio zbog opozicionih predloga za dopunu dnevnog reda. Najpre je Petar Jojić (SRS) predložio da jedna od gradskih ulica dobije ime haškog optuženika generala Ratka Mladića, a potom je Aleksandar Farkaš, član Narandžastog bloka i Ujedinjenih regiona Srbije, zatražio podršku pančevačke Skupštine za predlog te političke grupacije upućen republičkom parlamentu za izmene četiri zakona po kojima bi budžeti lokalnih samouprava bili uvećani.

Nijedan od pomenutih predloga nije usvojen, ali je Farkašev nastup izazvao oštru reakciju Zorana Jovanovića, funkcionera gradske vlasti i Demokratske stranke.

Finansiranje Dinkićevog cenzusa

Odbornik „narandžastih” saopštio je da se URS zalaže za to da ubuduće lokalnim samoupravama ostaje sav novac od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, umesto sadašnjih 40 procenata, potom da se ubuduće gradonačelnici biraju na direktnim izborima, te da Skupština Srbije donese zakon o javnoj svojini po kojem bi opštine i gradovi postali vlasnici građevinskog zemljišta. Poslednji predlog bio je da se prihodi od poreza na dohodak koje Republika transferiše lokalnim samoupravama udvostruče sa sadašnjih 40 na 80 odsto, uz obavezu da ostatak bude prosleđen najsiromašnijim opštinama u Srbiji. Farkaš je podsetio da se s tim predlogom URS-a složio i Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika DS-a.

Jovanović je odbacio sve predloge ocenivši da bi ugrozili državni budžet i siromašne regione Srbije i optužio URS da se kao „minorna politička organizacija” rukovodi isključivo sticanjem političkih poena. On je dodao da je DS morao da popravlja predlog koji se tiče transfera od poreza na zarade, kako postojeći deficit u srpskoj kasi ne bi bio povećan za 35 odsto, a siromašne opštine ostale bez ičega.

– Mi toj političkoj grupaciji, pošto je naš partner u republičkoj vlasti, moramo da popuštamo, ali pokušavamo da popravimo neke stvari tako što smo izmislili transfere solidarnosti da ona sirotinja po Srbiji ne bi ostala bez ičega. Da je ostalo po njihovom, morali bismo da nadoknađujemo povećanje deficita iz kredita kako bi Dinkić prešao cenzus, a ja bih voleo da on bar godinu dana ne pređe cenzus i da se vrati svojim studentima – rekao je Jovanović.

Podsticaj ili demagogija?

Narednu polemiku, pomalo neočekivano, izazvao je predlog Saveta za rodnu ravnopravnost gradske Skupštine da se trudnicama i porodiljama obezbedi besplatan prevoz autobusima ATP-a. Žaklina Mijalković (DS) rekla je da u Pančevu godišnje ima preko 2.500 žena iz ovih kategorija i da mnoge od njih kao jedan od većih problema navode nemogućnost dolaska do dispanzera za žene i savetovališta za trudnice.

– Među njima su i žene iz društveno osetljivih grupa. Glasajući za ovu inicijativu, vi ćete podržati one na kojima je teret biološke reprodukcije i ohrabriti ih tim svojim glasom – apelovala je ona na kolege odbornike.

Za odluku su, pored vladajućih stranaka, glasali odbornici Narandžastog bloka i SRS-a, premda je Petar Jojić zamerio što je takav potez povučen u predizbornoj godini, a ne ranije. Ideju nisu podržali odbornici LDP-a, koji su je nazvali demagogijom bez ikakvog praktičnog efekta. Predrag Patić je ocenio da time niko neće biti podstaknut na rađanje, a Siniša Mitreski je predložio da se umesto besplatnih karata ženama u selima obezbedi bar jednom nedeljno pedijatar i ginekolog u seoskim ambulantama.

Bez polemike su usvojene tri nove odluke koje se tiču uređenja saobraćaja u gradu, linijskog, vanlinijskog i taksi prevoza putnika. Gradski većnik Miladin Šakić objasnio je da prva od njih reguliše problem snabdevanja prodavnica u centru grada, jer su se Pančevci najviše žalili na saobraćajne gužve koje preko dana stvaraju kamioni.

Drugom odlukom uvedeno je da pored ATP-a linijskim saobraćajem mogu da se bave i drugi prevoznici, a naš grad će moći da organizuje međumesni prevoz s Beogradom, Opovom i Kovačicom.

Poslednji u nizu akata iz oblasti saobraćaja propisuje da će vanlinijski prevoz ubuduće moći da se organizuje isključivo autobusima i minibusima, te da će taksisti od marta naredne godine morati da poseduju vozila s motorima „evro 3”, a do kraja 2014. i da polažu ispite za profesionalne vozače. Šakić je dodao da neće biti ograničavanja broja taksista u Pančevu, kako je ranije zagovarano, jer bi to bilo neustavno.

Ovogodišnji porez na imovinu građana biće naplaćivan po maksimalno dozvoljenoj stopi od 0,4 odsto za obveznike koji vode poslovne knjige i u dvostruko manjem procentu za vlasnike stanova. Većnik Zoran Jovanović objasnio je da se time praktično ovoj drugoj kategoriji razrezuje najmanji iznos poreza koji republička Vlada dozvoljava. Ovu meru su podržali i odbornici LDP-a ocenivši je kao razumnu i neophodnu s obzirom na nerazumnu odluku srpskih vlasti da povećaju poreze.

Malo sopstvenih investicija

Ovakvo saglasje vlasti i opozicije iščezlo je već tokom razmatranja narednih tačaka dnevnog reda, kada je otvorena rasprava o radu javnih i javnih komunalnih preduzeća. Izveštaji o poslovanju u 2010. koji su podneli direktori „Mladosti”, Gradske stambene agencije i „Zelenila” usvojeni su bez rasprave, ali su sva ostala preduzeća bila predmet žive diskusije.

Povodom izveštaja o poslovanju Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, radikal Petar Jojić izrazio je sumnju u regularnost tendera za kapitalne investicije, a naročito anekse ugovora koji su potpisivani uz pojedine poslove. Zamenik direktora tog preduzeća Milan Balčin odgovorio je da Uprava za javne nabavke nikada nije imala nijednu primedbuna sprovedene tendere i da se najveći broj aneksa odnosi na prenošenje posla iz jedne u drugu kalendarsku godinu, a ne na dodatne radove.

Čelnik LDP-a Predrag Patić prebacio je gradskoj vlasti da je premalo investicija finansirano iz pančevačkog budžeta, a previše je bilo oslanjanja na pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, koji nije platio izvođačima ni dinara. On je upozorio da će rekonstrukcije nekoliko ulica započete ove godine biti prekinute ukoliko Pokrajina ne plati dugove.

I raport o poslovanju „Higijene” bio je povod da se štošta prebaci preduzećima i vlasti. Najpre je Jojić ocenio da je naplaćivanje naknade za odvoženje i odlaganje smeća na novu deponiju nezakonito, jer taj objekat nije ni počeo da radi. On je zamerio i to što su ove usluge u Pančevu skuplje nego u Beogradu.

Predrag Patić je zatražio objašnjenje za to što su u preduzeću za kratko vreme promenjena tri direktora i upitao zbog čega se taji koji to problemi u firmi stoje iza ovih kadrovskih promena. On je izrazio sumnju u količinu novca prikupljenog od naplate parkinga zaključivši da „prema izveštaju ispada da su parkinzi korišćeni samo po dva sata dnevno” i upitao da li se novcem od parkinga i pauka pokrivaju minusi na računu „Higijene”.

Replicirao je odbornik DS-a Nemanja Popšogorović rekavši da je poznato zbog čega je smenjen prvi direktor, a da je sledeća direktorka (Jelena Novakov) zamenjena jer nije ispunjavala visoke standarde koje je ta stranka postavila. Dodao je da za završetak nove deponije treba oko 3,5 miliona dinara i da će stara deponija krajem godine prestati da radi.

Prilikom rasprave o poslovanju „Vodovoda i kanalizacije” Patić je pomenuo minus od 39 miliona dinara, ali mu je direktor Aleksandar Radulović rekao da je prethodna godina najuspešnija u istoriji preduzeća jer je taj minus bio 105 miliona i da ga na kraju tekuće poslovne godine najverovatnije neće ni biti zahvaljujući povećanju cene vode i smanjenju troškova poslovanja. On je dodao da je istovremeno preduzeće skinuto s budžeta, što znači da sada samostalno posluje.

Kvadrati protiv kalorimetara

Oštre komentare izazvao je i izveštaj „Grejanja”, pa su Jojić i Patić zahtevali da se u stanove koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja ugrade kalorimetri, kako bi se racionalizovala potrošnja i smanjili računi. Šef odborničke grupe LDP-a optužio je ovo komunalno preduzeće da opstruira taj posao jer iz sadašnje cene i načina naplate pokriva gubitke. On je naveo sopstveni primer – uprkos tome što ima ugrađen merač toplote, grejanje mu je naplaćivano po kvadratnom metru stana.

– Znam šta su kalorimetri jer sam ih koristio i štedeo prvu polovinu grejne sezone. Za tu uštedu po obračunu trebalo je da platim 25.000 dinara manje nego što sam platio, ali mi je uprkos tome naplaćeno po kvadratu – naveo je Patić.

Direktor Miodrag Lazić nije odgovorio na ove optužbe, već je rekao kako će se preduzeće potruditi da ugradi izmenjivače toplote u podstanice i na taj način smanji utrošak gasa, pa samim tim i račune korisnika. On je dodao da se razmatraju različiti načini racionalizacije poslovanja koji treba da doprinesu smanjenju troškova firme.

Radikali i LDP sugerisali su prilikom rasprave o radu RTV Pančeva da ima pritisaka lokalne vlasti na elektronske medije. Petar Jojić je ocenio da postoji privatizacija medija i uspostavljanje monopola nad njima, što se vidi iz načina izveštavanja o dnevnim događajima, i pozvao vlast da obezbedi bolje pokrivanje teritorije grada televizijskim signalom i nezavisnu uređivačku politiku.

Patić je primetio da se budžetska sredstva za ova dva medija neprestano smanjuju, uz insistiranje na racionalizaciji troškova i istovremenom povećanju programskih zahteva. On je zaključio da na taj način RTV Pančevo dolazi u neodrživu situaciju.

Zaustavljen benzen

Bez ozbiljnih primedbi usvojen je izveštaj o stanju životne sredine u 2010, koji konstatuje znatno poboljšanje stanja vazduha, ali i zagađenost vodotokova, kao i podzemnih voda u rejonu južne zone. Većnik Vladimir Delja istakao je da su preduzete mere rezultirale smanjenjem zagađenja benzenom, te da su glavni problemi čađ i suspendovane čestice.

– U jednom delu možemo biti zadovoljni jer je stanje vazduha definitivno bolje pošto je sistematsko zagađenje zaustavljeno. Naredni prioritet jeste potpuna gasifikacija grada da bi se suzbili čađ i suspendovane čestice, a na nama je da ne dozvolimo da pod izgovorom razvoja grada ili saniranja zagađenja i stanja u fabrikama dobijemo nove izvore zagađenja – zaključio je on.

Odbornicima je pročitana informacija dobijena od Upravnog odbora „Dečje radosti” u kojoj stoji da taj organ upravljanja nije utvrdio odgovornost za stanje u ustanovi niti je preduzeo mere prema rukovodiocima. To je zato što su inspekcijske kontrole nedavno završene, te su u toku žalbeni postupci direktorke na zapisnike prosvetne i budžetske inspekcije. Skupština je još u aprilu ovaj organ predškolske ustanove obavezala da reaguje na nepravilnosti u poslovanju koje je utvrdio Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja i da je do naredne sednice izvesti o preduzetim merama.

D. Vukašinović