Pancevac Online

Broj 4407 · 24.06.2011.

Naslovna

Osmi internacionalni karneval – „Pančevo 2011”

Bajka za srećniji život

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža
Nagradna igra

Uveliko traje vreme godišnjih odmora. Neko je na opuštanju već bio, a neko se tek sprema za odlazak iz grada.

Sugrađani, ako ste raspoloženi za to da šest meseci dobijate besplatan primerak „Pančevca”, šansa je tu! Dovoljno je da nam na adresu Trg kralja Petra I br. 11, s ličnim podacima, pošaljete lepu razglednicu ili na pancevac@pancevaconline.rs fotografiju s letovanja s naznakom gde je snimljena. Ako se vaša impresija do kraja avgusta pojavi na poslednjoj strani lista – nagrada je vaša.

Lep provod


Tema nedelje: Poništavanje odborničkih blanko ostavki

Ko sve pije, a ko plaća u balkanskoj krčmi?

Vraćanje 14 mandata u Skupštini Pančeva neće promeniti većinu * Kiš: promena pravila u 85. minutu utakmice

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Umesto građana, ponovo će odbornici birati sastav Skupštine

Ustavni sud Srbije počeo je da vraća odborničke mandate oduzete na osnovu blanko ostavki od 2008. godine. Time se, teoretski, završava gotovo trogodišnji pravno-birokratski „hod kroz institucije sistema” za oko 600 predstavnika različitih političkih stranaka (pretežno SRS) u čitavoj Srbiji i počinje njihovo vraćanje u odborničke klupe skupština gradova i opština. Kako će se to završiti i kakve sve posledice može imati, zasad se samo naslućuje.

Najpre, sada nije moguće dati pouzdane prognoze o broju mandata koji će biti vraćeni jer sud odlučuje o svakom slučaju posebno, a nisu svi mandati oduzeti po istom osnovu – ima i onih vraćenih dobrovoljno.

Prema podacima iz pančevačke Skupštine, od 17 zamenjenih odbornika njih 14 je iz redova radikala, a troje su nekadašnji članovi „Nove Srbije”.

Od tog broja u 15 slučajeva je reč o aktiviranju blanko ostavki, dok su Zoran Aleksić, bivši radikal, sada jedan od čelnika Srpske napredne stranke, i Vojislav Šuša, negdašnji funcioner „novosrbijanaca”, podneli ostavke – prvi iz ličnih razloga, a drugi zbog prelaska na me sto sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Mandatna komisija i Skupština grada oduzele su mandate u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, a bivšim odbornicima je preporučeno da se žale nadležnim sudovima.

Upravni sud, čiji je posao da rešava i ovakve sporove građana s državom, odbio je žalbe kao neosnovane i uputio njihove podnosioce na Ustavni sud. Najviša pravna instanca u Srbiji, zadužena za zaštitu Ustava, ocenjuje ovih dana da su blanko ostavke neustavne jer ne proističu iz stvarne volje njihovih podnosilaca. I tako se trogodišnji problem s jedne strane rešava, a s druge komplikuje i postavljaju se mnoga pitanja na koja će biti teško dati razuman odgovor.

Tigran Kiš, predsednik Skupštine Pančeva, kaže da nije moguće predvideti kada će bivši odbornici početi da se vraćaju u naš parlament i naglašava da će on svakako poštovati odluke Ustavnog suda. I posle vraćanja mandata, većina koalicije DS i DSS neće biti ugrožena pošto će te dve stranke imati 38 odbornika, kaže predsednik Skupštine, ali uz izvestan oprez zbog činjenice da su odbornici vlasnici mandata, te da ih ništa ne sprečava da opet menjaju stranačke dresove.

On skreće pažnju na to da se, zbog stalnih izmena propisa, mandati sadašnjih lokalnih samouprava neće završiti po istim pravilima po kojima su izbori sprovedeni. Kiš ocenjuje da je to unelo konfuziju i u nadležnosti organa za rešavanje ove vrste sporova, jer su o oduzetim mandatima najpre raspravljali redovni sudovi, posle reforme pravosuđa upravni, a sada se sve završava na Ustavnom sudu Srbije.

– U izbore smo ušli s blanko ostavkama kao legalnim načinom zaštite interesa stranaka, a sada smo u situaciji da one više ne važe, i to retroaktivno. Dakle, jedno ludilo, za koje nije kriva ova skupština, nego zakonodavac u Srbiji jer je prateći neke evropske tendencije pokušao preko kolena da slomi izborni postupak po kome su lokalni parlamenti birani. Nije bilo ništa prirodnije nego da se stara pravila poštuju do kraja ovog mandata, ili da se raspišu vanredni izbori po nekim novim pravilima, pa da onda znamo gde smo. To je kao da menjate pravila igre u 85. minutu utakmice – gotovo ljutito kaže Kiš.

On je dodao da u nastaloj situaciji, kada se ne zna koja pravila važe niti ko odlučuje o nastalim sporovima, potpuno razume nervozu onih koji traže da im se vrate mandati i onih koji će zbog toga izgubiti svoja mesta u lokalnom parlamentu.

Još jedna politička posledica odluke Ustavnog suda biće to da će Srpska napredna stranka i Ujedinjeni regioni Srbije, što je zapravo „reformisani” „G17 plus”, imati veći broj predstavnika nego što ima sada. SNS će biti brojniji pošto su radikali aktivirali blanko ostavke kada su njihovi odbornici prelazili kod „naprednjaka”. I slučaj URS-a je sličan – biće „bogatiji” za dvoje biših odbornika „Nove Srbije”, koji su posle izbacivanja iz lokalne skupštine zbog stranačke neposlušnosti prešli u redove Dinkićeve grupacije.

Čitava operacija ima i finansijsku dimenziju, jer se sa sigurnošću može pretpostaviti da će uz rešenja o vraćanju mandata ići i zahtevi za nadoknadu odborničkih dodataka, na šta imaju prava. Prema gruboj računici, za ovih 14 odbornika iz gradske kase će morati da bude isplaćeno 3,8 miliona dinara. Taj novac neće srušiti pančevački budžet, ali je, primera radi, toliko koštalo svih devet godišnjih programa iz oblasti socijalne politike, od kojih će koristi imati određene kategorije naših sugrađana. Krivicu za to ne snosi lokalna samouprava, već više instance vlasti u državi.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, posledice bi mogle biti mnogo ozbiljnije. U gradovima i opštinama u kojima su posle oduzimanja mandata i prelaska iz stranke u stranku na osnovu toga eventualno stvarane nove vladajuće većine, može biti postavljeno pitanje legalnosti svih donetih akata, uključujući i lokalne budžete. A to već može izazvati ozbiljne posledice po funcionisanje tih sredina. Ko će i kakvim mehanizmima rešavati takve probleme sada nije poznato. Pančevo je, na sreću, izuzeto od te opasnosti.

D. Vukašinović