Pancevac Online

Broj 4424 · 20.10.2011.

Naslovna

Kako zakon štiti džeparoše

Oprez na Zelenoj pijaci

Najugroženiji građani stariji od 60 godina * Ne nosite novčanike u zadnjem džepu i torbi

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
"Bermudski trougao" za pančevačke novčanike

Ulaz u pančevačku Zelenu pijacu, ali i same tezge na njoj, raj su za džeparoše. Naruku im idu neopreznost i radoznalost građana, teška dokazivost ovog krivičnog dela, loši zakoni i bolećivost sudija prema socijalnoj grupi iz koje počinioci dolaze.

Ovih dana jedan naš stariji sugrađanin ispričao je za „Pančevac” kako mu je nestao novčanik iz zadnjeg džepa pantalona na ulazu u najveću gradsku pijacu. Najpre je primetio da ga je jedan od navodnih prodavaca kompakt-diskova na samoj pijačnoj kapiji „tipovao” pokazavši saučesnicima glavom na njega, a potom je usledila akcija.

– Odjednom nas je sa svih strana okružilo njih sedmoro-osmoro. Video sam o čemu se radi i probao da izbegnem, ali nam je uto jedan od njih prišao šepajući i žaleći se da ga, kao, boli noga i nakon toga sam primetio da mi nema novčanika. Počeo sam da vičem da sam pokraden i otišao sam u pijačnu upravu da pozovem policiju, a kad sam se vratio, supruga mi je rekla da je jedan dečak „našao” novčanik i da ga je vratio – svedoči ovaj Pančevac od osamdesetak godina.

Vladimir Mitić, šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u pančevačkoj policiji, potvrđuje da je ovo klasičan scenario džeparenja i da je žrtva lopova tipična.

Najviše ovakvih krivičnih dela upravo se dešava na Zelenoj pijaci, a mnogo ređe na buvljaku. Prosek starosti žrtava je 70 godina i pare i dokumenta im nestaju iz zadnjeg džepa pantalona ili cegera i torbi.

Žene najčešće bivaju pokradene kada stanu pored tezge da pogledaju robu i neoprezno spuste torbu, koja im u trenu nestane. Naš sagovornik upozorava da su džeparoši neko vreme bili mirni, a od letos su ponovo vrlo aktivni, i dodaje da policija vrlo teško dokazuje ovakva krivična dela.

– Najčešći počinioci su maloletnici koji nisu krivično odgovorni. Osim toga, oni svoj plen odmah predaju saučesniku koji stoji po strani i van gužve, a on brzo prazni i baca ukradeni novčanik. Čak i kada se nađemo u blizini, teško možemo da dokažemo ko je kakvu ulogu imao prilikom džeparenja – objašnjava Mitić.

On napominje da policajci, i kad uspeju da dokažu delo, nailaze na zakonske prepreke u sankcionisanju počinilaca.

Pošto je reč o sitnim krađama, građani često odustaju od gonjenja po privatnim tužbama, pa lopovi prolaze nekažnjeno.

Ovaj mladi ali iskusni policajac kaže da je sud blag prema onima koji bivaju procesuirani zbog socijalne grupe iz koje dolaze i džeparenje posmatra kao krađu iz nužde i dolaženje do sredstava za preživljavanje.

– Zbog toga se dešava da izvršioci sa po pedeset krivičnih prijava i tužbi dobijaju uslovne kazne i ostaju na slobodi te nastavljaju da džepare. Tako ispada da policajci moraju da se potrude oko pribavljanja dokaza zbog relativno male štete, a krajnji efekat je slab – dodaje pomalo rezignirano Mitić.

Najgore u svemu prolaze pokradeni građani, jer njih zakon izgleda ne štiti. Zbog toga policija upozorava Pančevce da se klone gužvi na pijaci i da dobro paze gde su im stvari, a da novac uvek drže u unutrašnjim džepovima.

D. Vukašinović


Održane sednice Gradskog veća

Olakšice za privredu

Za plaćanje zaostalih računa za vodu i smeće preduzeća će dobiti 20 odsto popusta * Uskoro nova cena grejanja? * Minimalno povećanje plata zaposlenima u „Grejanju” i „Vodovodu”

Kliknite za veci prikaz

Na tri sednice Gradskog veća, održane u petak, 14. oktobra, i u utorak, 18. oktobra, većnici su doneli nekoliko odluka koje treba da jednom delu pančevačke privrede olakšaju poslovanje u teškim ekonomskim uslovima kakvi vladaju u Srbiji. Data je saglasnost za minimalno povećanje zarada zaposlenima u komunalnim preduzećima „Grejanje” i „Vodovod i kanalizacija”. Članovi Veća odobrili su program završetka gasifikacije Pančeva i izbor strateškog partnera koji će izvesti taj posao.

Na osnovu predloga podsticajnih mera za preduzeća i preduzetnike na teritoriji grada koje je donela lokalna skupština, „Vodovod” i „Higijena” su predložili, a Veće prihvatilo, da se privrednicima odobri popust od 20 odsto na neizmirene račune za usluge ovih komunalnih firmi dospele do 30. septembra, pod uslovom da sve obaveze plate do kraja 2011. JKP „Higijena” će dati još jedan stimulans od pet procenata preduzećima i preduzetnicima koji ubuduće budu plaćali te račune na vreme.

Obe mere se odnose na pančevačke firme koje nisu u restrukturiranju.

Pomoć „zdravim” firmama

Milica Radovanović, direktorka JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, izjavila je da ove kategorije potrošača tom preduzeću duguju oko 200 miliona dinara. Ona je ocenila kako će im predložena mera olakšati plaćanje obaveza i poslovanje u ovim teškim vremenima, a njenoj firmi obezbediti puniju kasu. I gradonačelnica Vesna Martinović smatra da je reč o korektnom potezu prema uspešnom delu privrede.

– Zdravim preduzećima treba na neki način pomoći da prevaziđu ova teška vremena, a ne da se stalno favorizuju ona koja su u restrukturiranju i daleko većim finansijskim problemima, pa se često dešava da zbog odluka koje njima pomažu svi drugi imaju teškoće – precizirala je gradonačelnica.

U ovakve poteze spadaju i izmene odluke o lokalnim komunalnim taksama, po kojima će vlasnici autoškola do januara sledeće godine plaćati firmarinu umanjenu za čak 80 procenata. Od 1. januara 2012. biće niža i naknada za korišćenje javnih površina za potrebe istovara robe ispred prodavnica – umesto sadašnjih 60, iznosiće 47 dinara.

Novosađani gasifikuju Pančevo

Članovi Gradskog veća usvojili su predlog da strateški partner za gasifikaciju grada bude novosadsko preduzeće „Promont grupa”, jer je jedino ispunilo sve uslove na tenderu. Tom odlukom je potvrđen i program gasifikacije, koji je podeljen u dve faze. U prvoj će gasna mreža biti postavljena u ekološki najugroženijim delovima grada – Vojlovici, Topoli i na Strelištu, a drugom će biti obuhvaćeni svi preostali rejoni u Pančevu.

Zaposleni u „Grejanju” i „Vodovodu i kanalizaciji” uskoro će moći da računaju na uvećanje zarada od 1,67 odnosno 1,2 odsto. Novac će biti obezbeđen iz ušteda, a direktori obaju preduzeća naglasili su da je neophodno pomoći radnicima da lakše izdrže rast troškova života.

Podršku većnika dobio je i program mera za rešavanje problema napuštenih životinja, koji predviđa edukaciju vlasnika, registraciju i sterilizaciju ovih životinja. Njime je predviđeno da do kraja 2011.

bude sterilisano stotinak napuštenih pasa i mačaka, a u naredne četiri godine tom merom će biti obuhvaćeno po 400 životinja godišnje.

Samo „Azotara” reagovala

Gradonačelnica Vesna Martinović izjavila je da je od petnaest dužnika samo „Azotara” reagovala na poziv Skupštine grada upućen preduzećima u restrukturiranju da plate zaostale obaveze prema lokalnoj samoupravi, što je uslov za otpisivanje kamata.

– Imala sam kontakte s predstavnicima „Azotare” i u toku su razgovori o visini i načinima izmirenja dugovanja. Onu su jedini pokazali spremnost da razgovaraju o tome. „Petrohemija” se nije obratila Gradskom veću, nego predsedniku Skupštine, kojeg je obavestila da neće platiti svoje dugove zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi – rekla je gradonačelnica.

Petnaestak firmi u restrukturiranju duguje Gradu 550 miliona dinara, od čega na ova dva najveća preduzeća otpada više od 400 miliona.

Upravnom odboru Direkcije odobreno je da poveća naknade za reklamne table i bilborde pored lokalnih puteva, pa će se nove cene kretati od 4.200 do 5.950 dinara po kvadratnom metru. Poskupelo je i osvetljavanje bilborda, tako da će jednostrani koštati 5.250, a dvostrani 6.790 dinara po komadu.

Znatno će biti povišene i kazne za građane i preduzeća koja krše odluku o odnošenju smeća, pa će se one za pojedince kretati od 2.500 do 75.000 dinara. Preduzetnici će biti kažnjavani iznosima koji se kreću od 5.000 do 250.000 dinara, a za preduzeća između 50.000 i čak milion dinara.

Na inicijativu Komunalne policije, posle rekonstrukcije dela Zmaj Jovine ulice, prodaja starih stvari koja se sada odvija u njoj izvan ograde Zelene pijace biće premeštena na prostor iza Istorijskog arhiva.

Predlagač se rukovodio željom da time uvede komunalni red i da se izbegne kažnjavanje prodavaca koji su iz kategorije socijalno ugroženih građana. Usvojen je i predlog komunalnih policijaca da ovaj deo Zmaj Jovine ulice po završetku radova bude jednosmeran, pa će tako biti izbegnute dosadašnje saobraćajne gužve.

Ko je Å¡ta pobrkao?

Direktor „Grejanja” Miodrag Lazić najavio je da će Gradsko veće uskoro dobiti predlog novih cena pošto je gas poskupeo za 15 procenata.

Dodao je da je to neophodno kako preduzeće ne bi ponovo upalo u dugove zbog razlike između troškova nabavke energenta i cene grejanja.

Gradonačelnica je upitala zbog čega radijatori nisu bili topli pre desetak dana, kada je temperatura pala, i kako se dogodilo da zaposleni u „Grejanju” za to optužuju Gradsku upravu. Lazić je odgovorio da je problem za vikend 8. i 9. oktobra bio tehničke prirode, a da su „neki od starih inženjera pobrkali staru i novu odluku o grejanju”. Na to ga je Vesna Martinović zamolila da podeli zaposlenima važeću odluku, donetu pre godinu dana, kako ne bi optuživali Grad za svoje propuste.

Veće se saglasilo sa izmenama dveju odluka iz oblasti saobraćaja kako bi bilo omogućeno da mesta rezervisana za parkiranje invalida koriste i hendikepirani koji nisu iz Pančeva, a komunalna policija će dobiti ovlašćenja da pomaže radnicima „Parking servisa” prilikom naplate usluga. Jedna od promena je i preimenovanje zelenih površina u javne površine, kako bi se izbeglo da sudije za prekršaje oslobađaju odgovornosti one koji nepropisno parkiraju svoje automobile.

Usvojen je i predlog ugovora s pokrajinskim Sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine o dodeli 160.000 dinara Mesnoj zajednici Ivanovo. Polovina novca biće utrošena za postavljanja višejezičnih tabli u tom mestu, a drugim delom iznosa platiće se kursevi učenja jezika manjina koje žive u Ivanovu za zaposlene u organima lokalne samouprave u tom selu.

Na poziv gradonačelnice Vesne Martinović, u radu Gradskog veća ubuduće će učestvovati još jedan sindikat – UGS „Nezavisnost”.

Predstavnici tog sindikata dolaziće iz Beograda na sednice Veća pošto je pančevačko povereništvo ugašeno pre nekoliko godina.

D. Vukašinović