Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Stranačke aktivnosti

Inicijativa „Narandžastih”

Preurediti Peskanu

Na konferenciji za novinare održanoj 19. januara potpredsednik „narandžastih” Srđan Stanković izjavio je da ta koalicija, koja deluje u okviru Ujedinjenih regiona Srbije, pokreće inicijativu za preuređenje jezera Peskana i pretvaranje tog mesta u gradsko kupalište.

On je podsetio da se o tome u našem gradu pričalo još pre trideset godina, ali da se nije odmaklo dalje od planova. Stanković je rekao da je Peskana i dalje prljava baruština, umesto da bude čisto i uređeno jezero koje bi činilo celinu sa Sportskim centrom i Goranskim parkom.

– Za preuređenje Peskane je potrebno najviše dvesta miliona dinara. Iz gradskog budžeta bi mogao da se izdvoji novac za tu namenu, pogotovo kada se uzme u obzir da je zahvaljujući inicijativi URS-a za decentralizaciju Pančevo dobilo dodatnih sedamsto miliona dinara iz republičkog budžeta. Smatramo da je trenutno mnogo realnije i potrebnije izgraditi gradsko kupalište nego zatvoreni olimpijski bazen vredan 850 miliona dinara, što je mnogostruko veći iznos od onog koji je potreban za uređenje Peskane i pretvaranje tog rugla u gradsku i turističku atrakciju.

Ukoliko nam građani ukažu poverenje na predstojećim izborima, nastavićemo započeti posao i uredićemo Peskanu, na radost svih građana Pančeva – naglasio je Stanković.

M. G.


Gradski odbor Foruma žena Demokratske stranke

Nema tolerancije za porodično nasilje

Milica Todorović: „Učinile smo mnogo za prava žena” * Poziv za pomoć u akciji opremanja Sigurne kuće

Kliknite za veci prikaz
Apelujem na članice svih partija da prisustvuju trening programu, kaže Todorovićeva

Predsednica Foruma žena Gradskog odbora DS-a Milica Todorović izjavila je da će u fokusu te organizacije i ove godine biti pomoć ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja s obzirom na to da je Pančevo po rasprostranjenosti te pojave na trećem mestu u Srbiji.

Na konferenciji za novinare održanoj 17. januara ona je pozvala sve članice foruma žena u drugim partijama, nevladine organizacije, udruženja građana, ustanove, institucije, preduzetnike i sve zainteresovane da učestvuju u prikupljanju novca za opremanje sigurne kuće.

Todorovićeva je apelovala na članice drugih političkih partija u našem gradu da učestvuju u trening programu „Političke stranke kao potencijal za uvođenje rodne ravnopravnosti u javnoj politici”. Objasnila je da je cilj tog programa, koji će biti realizovan tokom februara i marta, edukovanje žena za njihovo intenzivnije učešće u politici na lokalnom nivou, s obzirom na to da se približavaju lokalni izbori.

Sumirajući aktivnost Foruma žena u prošloj godini, ona je rekla da su njegove članice znatno uticale na život u našoj sredini.

– Promovisale smo koncept rodne ravnopravnosti i značaj borbe za ženska prava. Zalagale smo se za standardizovanje jezika u institucijama, odnosno upotrebu rodno senzitivnog jezika. Ukazivale smo na značaj većeg učešća žena u procesima odlučivanja i inicirale usvajanje Odluke o rodnoj ravnopravnosti, kao i formiranje Tima za prevenciju i suzbijanje porodičnog nasilja i izradu akcionog plana za poboljšanje položaja Romkinja.

Organizovale smo i javne kampanje, poput „Karavana zdravlja”, čime smo doprinele razvijanju svesti o vođenju zdravog života. Kao kruna svega, u saradnji s gradonačelnicom Vesnom Martinović pokrenule smo inicijativu za izgradnju sigurne kuće i nizom akcija i davanjem izjava u medijima pozitivno uticale na promenu svesti u javnosti i jačanje nulte tolerancije prema porodičnom nasilju – rekla je Milica Todorović.

M. Gligorić


Poziv Demokratske stranke

Mladi besednici, prijavite se!

Kliknite za veci prikaz

Kvalifikaciono takmičenje u besedništvu „Besede u Zoranovu čast”, koje organizuju Fondacija „Dr Zoran Đinđić” i Demokratska stranka, biće održano sedmi put u Pančevu, 5. februara od 17 sati, u dvorani Kulturnog centra.

Tema je „Reforme u Srbiji mogu da uspeju samo ako osećanje nade i volje pobedi nad osećanjem praznog mudrovanja i cinizma”. Na takmičenju mogu učestvovati zainteresovani od 18 do 30 godina. Prijavljivanje traje do 25. januara, a Fondacija je za prijavljene besednike obezbedila pripremu, koja će biti sprovedena krajem ovog meseca.

Više informacija o takmičenju moguće je dobiti od organizatora Filipa Leskaroskog na telefon 062/504-894, na „Fejsbuk” stranici „Besede u Zoranovu čast” ili na sajtu Demokratske stranke. Demokratska stranka poziva mlade da se prijave, naročito one koji su spremni da pozitivnom energijom i entuzijazmom menjaju svoju okolinu nabolje.

R. T.


Prošle nedelje u Dolovu održana tribina

O ekonomskom oporavku Srbije

U prostorijama Mesne zajednice u Dolovu održana je 12. januara tribina pod nazivom „Ekonomsko-socijalni oporavak Srbije”.

Ovaj događaj organizovali su Inicijativni odbor Nove socijaldemokratije u Dolovu, „Klub 21” iz Beograda i Udruženje „Pančevački ratari”, a govorili su Dušan Janjić, predsednik Nove socijaldemokratije, ekonomista David Dašić, privrednik Petar Arsić i Jovan Negovan, predsednik Udruženja „Pančevački ratari”.

Dušan Janjić je između ostalog rekao da je jedini izlaz naše države iz krize veće ulaganje u ratarsku proizvodnju, reke, i turizam. Dodao je i da je, u želji da doprinese što bržem rešavanju naših ekonomskih problema, nedavno formirao političku partiju.

David Dašić, bivši jugoslovenski ambasador u Brazilu, uporedio je Srbiju i tu latinoameričku zemlju.

Po njegovim rečima, vlada Brazila je pre privatizacije prvo ojačala preduzeća koja su bila u državnim rukama, a onda ih prodavala po višoj ceni. Nažalost, kod nas je proces bio obrnut. Društvena preduzeća su prvo dovođena u stečaj ili bankrot, pa su onda tako obezvređena prodavana za male pare na tržištu.

Nakon Dašića je o svojim iskustvima govorio i privrednik Petar Arsić, koji se već dugo bavi proizvodnjom vina. On je istakao da bi mnogo više trebalo da se pozabavimo sistemima za navodnjavanje jer gotovo da ih nema, a kanalske mreže su veoma malo iskorišćene.

N. R.


Srpska radikalna stranka

Previše novca za kulturu

– Iz ovogodišnjeg gradskog budžeta za zdravstvo je izdvojeno 57 miliona, a za kulturu čak 261 milion dinara. To je pet puta više novca iako Pančevo nema gradsko pozorište. Tražimo od gradske vlasti da položi račune građanima i kaže na šta će biti potrošene tolike pare za kulturu. Želimo i da lokalna vlast objasni zašto prioritet nema zdravlje građana kada je dobro poznato da je ono narušeno zbog hemijske industrije – izjavio je Petar Jojić, predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke, na konferenciji za novinare održanoj 17. januara.

On je kritikovao gradsku vlast zato što nije izdvojila novac za rekonstrukciju Internog odeljenja u Opštoj bolnici iako je dobro poznato da je ono u užasnom stanju.

Jojić je zamerio lokalnoj vlasti i to što u ambulantama u okolnim selima nema dovoljno lekara opšte prakse i pedijatara.

Novinarima se obratio i Slobodan Mrđen, odbornik SRS-a iz Banatskog Brestovca. On je rekao da, za razliku od Starčeva, to selo nije miljenik lokalne vlasti, zbog čega ima brojne nerešene komunalne probleme. Najavio je da će tražiti od predsednika Skupštine grada precizne podatke o tome koliko je novca za svako selo odvojeno iz gradskog budžeta, a koliko iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, jer će se tako, kako je rekao, najbolje videti koliko su sela diskriminisana.

– Zgrada ambulante je u katastrofalnom stanju. Krov prokišnjava, a oprema za lečenje je odavno zastarela. Pored toga, nema pedijatra. U celom mestu su asfaltirane samo tri ulice. Nije rešeno ni pitanje kišne i fekalne kanalizacije, zbog čega su početkom svake zime podrumi puni vode. Parket u sali za fizičko u školi je dotrajao i odavno ga je trebalo promeniti – rekao je Mrđen.

M. G.


LSV prozvao direktora „Petrohemije”

Zašto je angažovana agencija s Kipra?

Kliknite za veci prikaz

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je 17. januara Saši Pavlovu, generalnom direktoru „Petrohemije”, zvaničan dopis u kome zahteva da odgovori na nekoliko pitanja u vezi s konkursom za zapošljavanje novih radnika u „Petrohemiji”.

Ligaši su postavili Pavlovu pitanja: po kom osnovu je za konkurs za zapošljavanje u „Petrohemiji”, koji je trajao od 13. januara do 28. oktobra prošle godine, angažovana agencija „Cityscope”; za koje usluge je ona angažovana i u kom periodu i koliko joj je „Petrohemija” platila za obavljeni posao? Na konferenciji za novinare u LSV-u održanoj 17. januara Marinika Čobanu, predsednica Izvršnog odbora te stranke, podsetila je da su se povodom članka objavljenog nedavno u „Politici”, u kome se navodi da od zapošljavanja novih radnika u „Petrohemiji” neće biti ništa, ovih dana vodile burne polemike na „Fejsbuku”.

– Umesto da o svemu odmah obavesti javnost, direktor „Petrohemije” je reagovao na polemiku saopštenjem koje je takođe objavio na „Fejsbuku”, što smatramo neprimerenim.

Postavlja se pitanje zašto je taj konkurs uopšte raspisan kada je od samog početka bilo jasno da će propasti. Odlučili smo da se ozbiljnije pozabavimo ovom temom i za oko nam je zapala informacija da je za intervjuisanje kandidata za posao u „Petrohemiji” angažovana jedna beogradska agencija. Nezvanično smo saznali da je u pitanju u stvari kiparska agencija i da joj je „Petrohemija” platila za to više miliona dinara. Da nam ne bi neko prigovorio da baratamo poluinformacijama, ponavljamo da je država i dalje većinski vlasnik „Petrohemije”, pa zato zameramo generalnom direktoru te fabrike zbog izjave da javnosti ne moraju da budu dostupne informacije o njenom poslovanju. Mislimo da javnost i te kako ima pravo na to – rekla je Marinika Čobanu.

M. G.