Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Fotoreportaža

Srpska Nova godina preživela petak trinaesti

„Kordun” i Starčevo na nivou

Bez posebnih sadržaja po lokalima * Tri decenije kultne kafane

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Gužva ispred "Korduna"
Kliknite za veci prikaz
Gazda Mikša i naslednik uz vesele tamburaše
Kliknite za veci prikaz
Slave i neolićani
Kliknite za veci prikaz
Đoša!

Iako je evidentno da se Nova godina po julijanskom kalendaru ne proslavlja istom žestinom kao pre deset-petnaest godina, tom datumu se na ovim prostorima i dalje pridaje poprilična pažnja.

Premda pomalo umorni od novogodišnjih i božićnih praznika, Pančevci su imali dovoljno energije i volje da se u petak, 13. januara, opuste i prepuste dobrom provodu.

Ove godine se, pored standardnih dočeka u kafanama i klubovima, izdvajaju dve fešte na otvorenom.

Mesto pravih boema

Prvi hepening odigrao se u Ulici braće Jovanović ispred kultne kafane „Kordun”, a razlog nije bio samo u vezi s dočekom srpske nove godine.

Omiljeno boemsko sastajalište te noći je obeležilo redak jubilej – ravno tri decenije postojanja. Mladi i agilni gazda Milan Vitas, poznatiji kao Mikša, potrudio se da sve bude za pamćenje – od zatvaranja ulice, preko nastupa tamburaškog orkestra „Lovci na novce” i rok grupe „PH bend”, do vola na ražnju i vatrometa. Program su uveličali i čuveni glumci Milenko Pavlov i popularni Đoša.

Da podsetimo, reč je porodičnom restoranu koji su 13. januara 1982. osnovali Mikšini roditelji i nazvali ga po očevom zavičaju. Vredno je spomenuti da je tada bilo najstrože zabranjeno slaviti srpsku Novu godinu, pa se te prve večeri sve odigralo iza zatvorenih vrata. Inače, ovo mesto godinama odiše neposrednom atmosferom, okuplja iskonske boeme, bez obzira na to da li je reč o doktorima ili čistačima, i nudi poznate specijalitete iz domaće kuhinje. Teško da ima nekog ko nije degustirao teleću glavu u škembetu, barene kolenice ili mešano meso, a gazda Mikša obećava da ni u narednih trideset godina neće menjati dobitnu kombinaciju, pa će se odani gosti u „Kordunu” i nadalje osećati kao kod svoje kuće.

Vatromet na Trgu neolita

Drugi veliki doček na otvorenom odigrao se po tradiciji na starčevačkom Trgu neolita, koji je u organizaciji Mesne zajednice upriličen treći put. Tako je u petak više stotina dobro raspoloženih meštana, ali i brojnih pridošlica s raznih strana, u opuštenom novogodišnjem ambijentu đuskalo uz megahitove di-džeja Šaje. Domaćini su po običaju bili veoma darežljivi, pa je besplatno podeljeno na stotine krofni i kiflica, a dobrom štimungu doprineli su i topli napici – kuvano vino i vruća rakija.

Tačno u ponoć iznad Crkve Svetog Maurucija blesnuo je vatromet, na kome su Starčevcima mogle pozavideti i mnoge metropole.

Istovremeno je u pančevačkim kafanama i klubovima uz bogatiji meni i svečarskiju atmosferu prigodno proslavljena i ova srpska Nova godina. Družilo se i veselilo, a sve je proteklo u najboljem redu, bez incidenata, kao da se nije radilo o nekom tamo petku trinaestom.

J. Filipović