Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Selo

Konkurs iz oblasti ruralnog razvoja

Å ansa za preduzetnice

Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji s Internacionalnom menadžment grupom (International Management Group), uz finansijsku podršku vlade Kraljevine Švedske, objavila je javni poziv za podnošenje predloga projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena na lokalnom nivou.

Na ovaj konkurs mogu se prijaviti svi koji se bave razvojem ruralnog turizma – preduzetnice, poljoprivredna gazdinstva, kao i sva privredna društva u isključivom ili većinskom vlasništvu žena, registrovana u Agenciji za privredne registre. U obzir dolaze i privredni subjekti u kojima je većina zaposlenih slabijeg pola.

U okviru konkursa finansiraće se aktivnosti čiji je cilj unapređivanje sadržaja registrovanih seoskih domaćinstava i gazdinstava koja se bave turizmom.

Vrednost pojedinačnih projekata ne sme prelaziti ukupan iznos od 15.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a krajnji rok za podnošenje prijava je 27. januar u podne.

Za podrobnije informacije zainteresovani se mogu obratiti zaposlenima u Agenciji za ekonomski razvoj grada Pančeva (Vojvode Petra Bojovića 2, tel. 343331), svakog radnog dana između 7.30 i 15.30.


Spor oko promene naziva trga u Jabuci

Svađe nikom dobra nisu donele

Mnogo naziva ulica i institucija vezano je za makedonsku baštinu * Za sporni predlog članovi Saveta MZ-a glasali zajednički

Kliknite za veci prikaz
Ponovo u centru pažnje: Mesna zajednica Jabuka

Nakon što je u prethodnom broju „Pančevca” Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji, izneo svoje stavove u vezi sa odlukom odbornika Skupštine grada Pančeva, prema kojoj se do iznošenja mišljenja pokrajinskog Sekretarijata za međuregionalnu i lokalnu saradnju oni neće izjašnjavati o predlogu Saveta MZ-a Jabuka za promenu naziva Trga Borisa Kidriča u Trg Karađorđa, i predstavnici predlagača su odlučili da se oglase.

Podsećanja radi, Veličkovski je izneo zaključak Nacionalnog saveta, sa sednice održane 21. decembra, da bi pomenuti trg u mestu gde je najveća koncentracija Makedonaca u Srbiji i u kom je makedonski jezik u službenoj upotrebi trebalo da nosi naziv po Ilindenu.

Ako može u Beogradu i Pančevu...

Igor Peško, predsednik Saveta MZ-a Jabuka, u vezi sa izrečenim ima malo drugačije mišljenje: – Tačno je da je Jabuka mesto s procentualno najviše Makedonaca u Srbiji i to nikome ni najmanje ne smeta! Ali u ovom mestu, koje se nalazi u Srbiji, nema nijedne ulice nazvane po imenu nekog srpskog junaka, a prema rezultatima poslednjeg zvaničnog popisa iz 2002. godine, ovde živi 51 odsto stanovnika srpske nacionalnosti. S druge strane, nazivi brojnih ulica najdirektnije su povezani s makedonskom baštinom. Dovoljno je spomenuti ulice Goce Delčeva, Ohridsku, Makedonsku, Georgi Dimitrova, Hristijana Karpoša, Strumičku, Vardarsku, Osogovsku, Prespansku, Dimitra Vlahova...

Peško još navodi i da Osnovna škola nosi ime „Goce Delčev”, tu je i Dom kulture „Kočo Racin”, kao i kulturno-umetnička društva „Vasil Hadžimanov” i „Toše Proeski”. Jedina ozbiljnija manifestacija koja je održana prethodne godine u selu, a podržava je i finansira Mesna zajednica, jeste takmičenje u spravljanju makedonskog nacionalnog specijaliteta – tavče gravče.

– Inače, predlog da se trg nazove po Ilindenu donet je tek nakon odluke Saveta MZa, pritom već postoji Ilindenska ulica. Takođe, indikativno je da je za promenu imena trga glasalo devet od ukupno petnaest članova Saveta, a od toga njih šestoro nosi prezimena kao što Mitevski, Mickovski, Vučevski, Anđelovski, Vanevski, Markovski... – kaže Peško.

Prvi čovek jabučkog Saveta kategorički tvrdi da mu ni na kraj pameti nije da produbljuje sukob, već mu je jedini cilj da obrazloži dobru nameru rukovodilaca jabučke Mesne zajednice.

– U centralnim delovima Pančeva i Beograda, kao i u većini drugih mesta, postoje ulice ili trgovi koji nose Karađorđevo ime. Ne vidim nijedan razlog zašto to Nacionalni savet Makedonaca ne bi prihvatio. Nema potrebe da ulazimo u bilo kakve konflikte, već da nastavimo saradnju kakvu smo započeli pre godinu dana. Svađe i nesloga nikome dobra nisu doneli – zaključuje predsednik Saveta MZ-a.

Očuvati bratske odnose

Na sve ovo reagovao je i sam predlagač Zoran Vujasinović, član Saveta MZ Jabuka i odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Pančeva, sledećim rečima: – Očekujem da ćemo, poštujući zakonsku proceduru, u narednom periodu uz obostrano razumevanje prevazići problem s Nacionalnim savetom u Srbiji. Naš predlog da se trg nazove po vođi Prvog srpskog ustanka je na mestu i nepotrebno je da se od toga pravi problem. Srbi i Makedonci su bratski narodi i tako mora da ostane.

Sada je sve na višim instancama, najpre pokrajinskim, a potom i gradskim, da o svemu promisle hladne glave i donesu najpravičniju odluku jer Jabuci nove podele nikako nisu potrebne


Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatsko Novo Selo: Brojni meštani iskazali su potrebu za izgradnjom kapele, a Mesna zajednica pokušava da pribavi potrebnu dokumentaciju i da utiče na nadležne organe da što pre izrade Plan detaljne regulacije. Orkestar „Banatik 5” će u subotu, 21. janura, od 19 sati, u Kulturnom centru održati koncert. Narednog dana, od 17 sati, u Domu kulture biće priređena promocija knjige „Pesme i pesme za decu” autora Ratka Vasića, učenika 3. razreda OŠ „Žarko Zrenjanin”, a u utorak, 24. januara, u isto vreme i na istom mestu na programu su književni susreti „Dani u Mihaja Emineskua”.

Dolovo: Lovci su u nedelju s gostima iz Belegiša zatvorili sezonu. Istog dana su vatrogasci održali redovnu godišnju skupštinu i oformili radno telo, koje je nakon nekoliko dana izabralo za novog predsednika Gorana Ilića. U sredu je osnovano udruženje poljoprivrednika.

Glogonj: Sastanak na temu komasacije, zakazan za 24. januara, odlaže se za početak februara.

Ivanovo: Profesor Motoki Nomači iz Japana trenutno boravi u Ivanovu kako bi izučavao bugarskopalćenski jezik.

Jabuka: Branko Bogdanović, građanin Jabuke na privremenom radu u Švajcarskoj, donirao je za izgradnju hrama Svetog Ilije 10.000 cigala. Mesna zajednica i sveštenik Živan Mitrović upriličiće prijem njemu u čast u četvrtak, 19. januara.

Kačarevo: U nedelju su završeni novogodišnji i božićni turniri u malom fudbalu za školarce i seniore, a u sredu je iz štampe izašao informator Mesne zajednice.

Omoljica: U četvrtak, 12. januara, u znak sećanja na petoro poginulih u ratovima od 1991. do 1999. u centru sela otkriveno je spomen-obeležje. Svetlost dana ugledao je „Omoljički bilten”. Mesna zajednica je obezbedila 400 sadnica topole i bagrema, koje će biti posađene u školskom dvorištu i na hipodromu. Jedanaestogodišnja Tamara Stojković ostvarila je veliki uspehu na baletskom takmičenju u Beču.

Kliknite za veci prikaz

Banatski Brestovac: Sastanak Saveta MZ-a na kome se planira usvajanje finansijskog plana je ponovo odložen. Prvi čovek sela Predrag Gajić se dogovorio sa Udruženjem južnobanatskih Roma da se organizovano odnese smeće i uklloni divlja deponija u naselju Kutina 2. Takođe je obećao pomoć Mesne zajednice oko organizacije Svetskog dana Roma. Šahovski klub iz Brestovca igraće 6. februara u Pančevu opštinsko finale u kategoriji seniorki.

Starčevo: U organizaciji Mesne zajednice priređen je doček srpske nove godine na Trgu neolita. U utorak, 17. januara, u Domu kulture održano je „Veče Irana”. Društvo pčelara će u svečanoj sali Mesne zajednice prikazati obrazovni film u utorak, 24. januara, od 18.30, a biće održano i predavanje na temu „Tehnologija pčelarenja”.


Ivanovčani posetili Bonjhad

Sekeljski Mađari dolaze u junu

Kliknite za veci prikaz

U mađarskom mestu Bonjhadu prošlog vikenda održan je skup sekeljskih Mađara, kojem su pored domaćina prisustvovali i predstavnici kulturno-umetničkih društava iz Rumunije i Srbije.

U tom jedinstvenom događaju su učestvovali i ljudi iz južnog Banata, tačnije Skorenovca, Vojlovice, Pančeva i Ivanova, koje su predstavljale aktivistkinje MKUD-a „Bonaz Šandor”, kao i članovi Saveta MZ-a Štefko Gabor i Josif Vasilčin. Oni su tom prilikom pronašli partnere na polju kulture i utemeljili saradnju s Asocijacijom sekeljskih Mađara i drugim udruženjima.

Krajem juna folklorna društva i pevačke grupe iz mađarskih mesta Čatolje i Vemenda i rumunskog Černokereštura posetiće Ivanovo i zajednički će organizovati trodnevni kulturni i sportski program.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Nova zbirka pesama jabučkog pesnika

Kroz Petkovićev san

Kliknite za veci prikaz

Dom kulture u Jabuci bio je u utorak, 10. januara, mesto još jednog susreta ljubitelja književnosti, a povod je bila promocija druge zbirke pesama jabučkog pesnika Dragana Petkovića, simboličnog naslova „Kroz san”. U zanimljivoj atmosferi, uz sveće i romantično raspoloženje, poklonici umetnosti mogli su da uživaju u stihovima na temu ljubavi, boga, čoveka i ravnice.

Recenzent zbirke Tanja Rončević u obraćanju publici zaključila je da je Petković je u drugoj zbirci otišao korak dalje u stvaranju osobenog pesničkog sveta u odnosu na prethodnu. U oči upadaju pesnikovi književni eksperimenti, ali je zadržan karakterističan poetski jezik autora. Knjiga sadrži 36 pesama, podeljenih u tri tematske celine, a njeno izdavanje je podržao Grad Pančevo na prošlogodišnjem konkursu iz oblasti kulture.

Zanimljive ilustracije su delo likovne umetnice iz Beograda Jadranke Vučko Dabić, a da utisak bude kompletan, pobrinula se slikarka iz Zrenjanina Nadica Simjanovski, autorka crteža i dizajna na koricama


Reagovanje na tekst „Trg Ilindena ili Trg Karađorđa”, „Pančevac” 4436

Ilinden se u Jabuci ne slavi 65 godina

Povodom teksta „Trg Ilindena ili Trg Karađorđa", objavljenog u vašem listu (broj 4436), želim da kao građanin koji već 64 godine živi u Jabuci, u jednom periodu zaposlen i kao sekretar MZ-a Jabuka, ukažem na podatak koji u navedenom tekstu ne odgovara u potpunosti istini.

Naime, u članku se navodi da bi „bilo najbolje da trg dobije naziv po Ilindenu, pogotovo što se u tom selu već 65 godina slavi taj praznik”.

Ovaj navod jednostavno nije tačan, jer sadašnja proslava 2. avgusta kao seoske slave Ilinden – Sveti Ilija ima korene u prvoj proslavi dvadesetogodišnjice kolonizacije Jabuke, održanoj 3. septembra 1966, kada je priređena proslava s prigodnim programom ispred Osnovne škole i svečanim prijemom u Domu kulture. Od tada pa do 1971. godine ovaj dan se slavio kao Dan kolonizacije, i to početkom septembra.

Od 1972. godine pa nadalje 2. avgust je stalni datum održavanja socijalističke slave sela u organizciji SSRN-a i Mesne zajednice Jabuka. Proslavi ovog datuma pristupalo se ozbiljno i odgovorno, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju s teritorije opštine Pančevo i iz zbratimljenih mesta iz Republike Makedonije. Obeležavanje ovog datuma traje do danas.

Dakle, u Jabuci se praznik Ilinden ne slavi 65 godina, već kraće.

Branko Vujasinović Ive Lole Ribara 5, Jabuka