Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Društvo

Gradski prevoznik nudi razne popuste

Povoljne cene usluga ATP-a

Mesečne karte za firme i tehnički pregled vozila najjeftiniji u okruženju

Kliknite za veci prikaz

U poslednjih godinu dana jedini registrovani gradski linijski prevoznik skrenuo je pažnju na sebe pozitivnim promenama, a većina njih vezana je za kvalitetniju ponudu usluga putnicima i ostalim korisnicima.

Pored uvođenja u sistem 24 dobro očuvana autobusa (donacija francuskog sindikata) i sklopljenog ugovora o kupovini još 12 novih midibuseva, koji se očekuju krajem februara, ATP je obezbedio još nekoliko zanimljivih pogodnosti.

Prema rečima Nenada Stanojevića, direktora tog preduzeća, cene javnog prevoza na teritoriji grada Pančeva spadaju među najniže u Srbiji, a pravo na komercijalni popust u iznosu od 40 odsto od pune cene mesečne karte ostvaruje svako preduzeće koje sa ATP-om zaključi ugovor o prevozu zaposlenih. Zbog toga, kao i zbog prilagođavanja mreže linija potrebama putnika, uvođenja zonskog tarifnog sistema i poboljšanja komfora vozila, nakon samo godinu dana usluge ATP-a za prevoz zaposlenih koristi preko 300 firmi (ne računajući javna preduzeća). Među njima su „Petrohemija”, „Azotara”, „Utva”, „Tehnomarket”... Tako mesečna karta s pomenutim popustom za tarifnu zonu 1 (grad, Starčevo, Jabuka) staje svega 1.540 dinara, za zonu 2 (Kačarevo, Novo Selo, Omoljica) 2.548 dinara, za zonu 3 (Ivanovo, Glogonj, Dolovo, Brestovac) 3.076 dinara, a za Beograd 2.944 dinara.

Početkom godine ATP je počeo da za tehničke preglede, u auto-bazi u Skadarskoj ulici, koristi najnoviju kompjuterizovanu opremu tipa „Hofmann”.

Cene usluga, kako kaže Stanojević, najniže su u okruženju. Predviđen je i popust od 10 odsto za sva pravna i fizička lica (subotom). Primera radi, cene tehničkog pregleda za različite kategorije putničkih vozila kreću se u rasponu od 450 do 1.250 dinara, za teretna od 1.050 do 1.450 dinara, a za traktore treba izdvojiti od 700 do 1.050 dinara.

Podrobnije informacije o svemu ovome zainteresovani mogu dobiti na oglasnoj strani 25 ovog broja „Pančevca”, na sajtu tog javnog komunalnog preduzeća ili pozivom na telefon 318-242.

J. F.


Porodica Jurica ponovo u agoniji

Naša zvezda se ne sme ugasiti!

Pogoršalo se stanje devojčice obolele od Batenove bolesti * Američki lek stiže tek u avgustu * Odlazak u Kinu planiran za kraj marta

Kliknite za veci prikaz
Eh, kad bi ljubav mogla da leči...

Četiri dana pre kraja 2011. godine naša malena sugrađanka Zvezdana Jurica, obolela od teške Batenove bolesti, proslavila je sedmi rođendan. Pančevke i Pančevci dobro se sećaju ove devojčice, za čiji su se život letos zdušno borili u jednoj od najvećih humanitarnih akcija organizovanih u našem gradu. Prikupljanje novca za Zvezdanin odlazak u Kinu na terapiju matičnim ćelijama koordinirala je Kancelarija za mlade Gradske uprave Pančeva.

Čitaoci „Pančevca” su sa suzama radosnicama tokom septembra pratili dnevnik Zvezdanine mame Valerije, koja je iz Kine slala lepe i ohrabrujuće vesti o poboljšanju zdravstvenog stanja devojčice. Ipak, najveće nade polagane su u spasonosni lek iz Amerike, čije je testiranje na ljudima bilo najavljeno za početak ove godine.

Sve je pošlo po zlu

No, prvi dani 2012. u porodicu Jurica doneli su samo agoniju, očaj, patnju i nevericu. Najpre je stigla informacija da je termin primene američkog medikamenta odložen za avgust. Odmah je bilo jasno da će u međuvremenu Zvezdana morati ponovo da otputuje u Kinu po novu dozu matičnih ćelija, kako bi se sačuvale njene funkcije i kako bi se sprečilo gubljenje postojećih. Svota od 32.000 dolara neophodnih za ovaj put još jednom je unela nemir u dom porodice Jurica.

Ali noćna mora je tek počinjala. Zvezdana je odjednom prestala da jede.

Vaše malo Zvezdani je sve!

Trenutno se novac za pomoć maloj Zvezdani na najbrži i najjednostavniji način može uplatiti na dinarski žiro račun Slobodana Jurice 160-5610200018878-72, otvoren u Banci „Inteza”.

Kontakt s majkom devojčice Valerijom Juricom može se uspostaviti putem telefona 060/6888-898 ili imejla zvezdanajurica@hotmail.com.

Gradska uprava i „Pančevac” apeluju na sve subjekte iz privatnog, javnog i civilnog sektora da, u skladu s mogućnostima, hitno uplate novac. Da li će mala Zvezdana dočekati izlečenje, zavisi samo od nas!

Prvog dana sam mislila da Zveka odbija hranu jer je možda neraspoložena. Međutim, tako je bilo i tokom sledeća tri-četiri dana. Počela je naglo da gubi na kilaži, klonula je. Shvatila sam da se desilo ono čega smo se i plašili, a što se očekuje kod dece obolele od Batena u ovom uzrastu: Zvezdana je prestala da guta – jedva čujnim glasom priča mama Valerija Jurica.

Prvi put posle nekoliko godina borbe ona o Zvezdani govori sa suzama u očima.

Potpuno je slomljena. Kao da se nada u srcu ove hrabre majke gasi. Taman kada su ona i njen suprug poverovali da je borba za život njihove ćerke privedena kraju i da je spas iz Amerike nadohvat ruke, njihov san se srušio. Nova borba, možda najteža do sada, tek predstoji.

Problemi sa sondom

Krajem prošle nedelje Zvezdani je ugrađena sonda preko koje će se devojčici hrana špricem ubrizgavati direktno u želudac.

– Intervencija je prošla jako loše. Ispostavilo se da su Zvezdanini organi pomereni nagore. Lekari su jedva pronašli želudac. Razmatrali su opciju da joj probuše rebro da bi doveli sondu do tog organa, ali su ipak uspeli da pronađu milimetarski prostor da sonda prođe. Zvezdana je teško podnela totalnu anesteziju. Toliko je dehidrirala da nisu uspeli da joj izvade krv, vene su joj popucale, ruke su joj skroz modre. Izmučena je... – Valerijin jedva čujan glas puca dok nailazi jecaj.

Nekoliko dana nakon intervencije i rana je počela da se gnoji i da curi. U petak će Zvezdana zbog toga možda ponovo morati na bolničko lečenje. Ona ista hrabra Valerija, žena-zmaj, koja je s osmehom „pojela” svaki dosadašnji Zvezdanin problem ne dozvolivši sopstvenim emocijama da je savladaju i umanje njenu snagu tokom borbe za dete, prvi put je izgovorila: – Znam da ste uz mene, ali ovog puta se jako bojim.

Hitno potreban novac

Novi tretman matičnim ćelijama u Kini mora biti urađen krajem marta. Ako se do tada sakupi 32.000 dolara, Zvezdana će možda vratiti funkciju gutanja i zaustaviće se njeno propadanje do avgusta, kada se očekuje lek protiv Batena. Ukoliko devojčica u martu ne ode na lečenje, izvesno je da za nju više neće biti nade. Borba svih nas koji smo tokom prošle godine bili uz Zvezdanu biće uzaludna... Ne dozvolimo da se ugasi naša Zvezda! Pančevke i Pančevci, hajde da još jednom dokažemo da smo jači od svih zlih sila! Neka pobedi život! Ekipa Kancelarije za mlade Gradske uprave spremna je da i ovog puta priskoči u pomoć i pruži svu logističku podršku kako bi se organizovale akcije za spas male Zvezdane.

Mogu im se javiti svi oni koji imaju ideju kako da se za najkraće vreme prikupi neophodna suma. I „Pančevac” će se svim raspoloživim resursima uključiti u ovaj humanitarni poduhvat.

D. Kožan


Akcija Rotari-kluba „Mihajlo Pupin” pančevo

Nastava u prirodi

Kliknite za veci prikaz

Rotari-klub „Mihajlo Pupin” Pančevo priredio je 29. decembra humanitarnu večeru u restoranu „Santa Lučija”. Novac prikupljen tom prilikom namenjen je akciji „Punim plućima”, u okviru koje će deca iz socijalno ugroženih porodica imati nastavu u prirodi u gradskom odmaralištu na Divčibarama. Domaćin ove večeri bio je kuvar Saša Mišić, popularni voditelj serije „Paklena kuhinja”.

Lokalna samouprava preko Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva obezbeđuje boravak dece u odmaralištu na Divčibarama i pokriva dve trećine troškova. Smeštaj, prevoz i hrana staju 3.500 dinara po detetu, što je cena koju neke porodice ne mogu da plate. Saša Mišić je pred 120 zvanica demonstrirao svoje izuzetne kulinarske veštine, ali i humanost, jer se odrekao honorara. Gostima su ukratko predstavljene i ostale humanitarne akcije ovog kluba u protekloj godini.

Tokom nepune četiri godine postojanja Rotari klub „Mihajlo Pupin” Pančevo sledio je ideju „Jedan mesec – jedna akcija”.

N. K.


Lekarsko predavanje u Domu vojske

O detoksikaciji organizma

Dr Sonja Bralović iz Beograda održaće lekarsko predavanje pod nazivom „Detoksikacija organizma prirodnim putem” u sredu, 25. januara, od 18.30, u Domu vojske u Pančevu, uz prateću videoprojekciju. Ulaz je slobodan.


Konkurs za zapošljavanje u „Petrohemiji”

Jednaki i jednakiji

Sindikati tražili legalizaciju nepotizma

U vezi s konkursom za zapošljavanje u „Petrohemiji” pojavile su se neke kontroverze i nametnula određena pitanja, a naročito nakon napisa o toj temi u „Politici” i izjave direktora Saše Pavlova date za TV Pančevo.

Zamolili smo prvog čoveka preduzeća da nam objasni da li je zaista bilo promene uslova konkursa na insistiranje zaposlenih, kako bi neki od njih mogli da zaposle svoju decu i rođake. Pavlov je na to odgovorio da nije bilo nikakvih alternativnih kriterijuma za prijem pripravnika.

– Ali, imajući u vidu učestale zahteve reprezentativnih sindikata „Petrohemije” za nekim vidom prednosti, koja bi trebalo da se, prema njihovom mišljenju, da deci zaposlenih, mi smo (menadžment kompanije – prim. aut.) samo procenili kao realnu mogućnost da se u slučaju dva izjednačena kandidata, po osnovu zadovoljenih osnovnih uslova i rezultata testiranja, u finalnom razgovoru kandidatima predoči nivo pripravničke plate, te da se angažuje ono lice koje bi predstavljalo manji trošak za kompaniju – kazao je Pavlov.

I posle ovog objašnjenja, nejasno je kakav je i koliki to trošak za kompaniju, koji njeno rukovodstvo primorava da nakon sprovedenog konkursa neke kandidate čini „jednakijima” od drugih. Da li je reč o pokušaju ublažavanja pritiska sindikata da se legalizuje nepotizam? Primena takvih pravila mogla bi da sruši konkurs i pored problema sa sirovinom i cenom proizvoda koji ugrožavaju poslovanje i već dovode u pitanje prijem novih radnika. A od svega toga niko ne bi imao koristi.

Drugo pitanje je glasilo: u kakvoj vezi su skori ulazak u upravljačke strukture kompanije predstavnika NIS-a i „Srbijagasa” sa odlaganjem okončanja i konkursnog postupka? Pavlov je na to odgovorio kako se radi o potrebi da se s novim članovima Upravnog odbora i menadžmenta usaglasi konačna verzija biznis plana za 2012, kao i strategija razvoja kompanije u naredne četiri godine.

Istina je da u trenutku raspisivanja konkursa nije bio postignut dogovor o promeni vlasničke i upravljačke strukture. Da li je u isto vreme već bilo poznato da će se „Petrohemija” suočiti sa ozbiljnim problemima u poslovanju, i ako jeste, zašto je onda konkurs uopšte raspisivan?

D. V.