Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Završna

I to je Pančevo

Velika izložba

Kliknite za veci prikaz

Šest godina po osnivanju, Narodna bašta je već 1905. godine bila spremna da ugosti preko preko 100.000 ljudi. Te godine (od 15. avgusta do 17. septembra) u njoj je održana velika poljoprivredno-idustrijska izložba.

Na ovoj fotografiji iz 1905. godine vidi se jedan od 26 za tu svrhu napravljenih paviljona. Sudeći po natpisu iznad ulaza, može se pomisliti da je to bio preteča kačarevačke „Slaninijade”.Jezive godine

Kliknite za veci prikaz

Osamdesetih godina Narodna bašta nije baš bila mesto za odmor i uživanje. Štaviše.

Za stanovnike Strelišta i tada je predstavljala prečicu do centra grada, ali se naročito noću kroz taj park prolazilo bez dužeg zadržavanja.

Pojedini sugrađani se sećaju jezivog događaja iz tog perioda – jednog čoveka su tokom zimske noći tu rastrgli psi-lutalice.Evropska bašta

Kliknite za veci prikaz

Danas je Bašta možda jedino mesto u gradu koje je u potpunosti napravljeno po merama čoveka 21. veka. Dok se klinci igraju, njihovi roditelji mogu da se rekreiraju, piju kafu, besplatno surfuju po internetu ili da jednostavno uživaju u prirodi.

Iako Srbija nije, Narodna bašta je već nekoliko godina u Evropskoj uniji. To viđenje dele mnogi Pančevci.

Tekst: D. Mladenović, foto: B. Petrov


KONKURS „ArtScape ”

Kulturni centar Pančeva i „Pančevac” pokrenuli su akciju „ArtScape”, u okviru koje će, kao finalni rezultat, na panelu na fasadi Galerije savremene umetnosti biti izlagani pobednički digitalni printovi umetnika. S obzirom na to da će konkurs imati mesečni ritam, izloženi printovi biće menjani na svakih 30 dana. Umetnički savet Galerije savremene umetnosti će od svih pristiglih radova birati četiri predloga mesečno koji će pojedinačno biti objavljeni u „Pančevcu”.

Na konkurs je moguće poslati fotografije, crteže, strip, kolaže, karikature, ilustracije, prezentacije, vizuelne eksperimente, trodimenzionalne vizuelizacije i ostala grafička rešenja pogodna za digitalni print. Svoje predloge u jpg formatu, kratku biografiju i podatke za kontakt, s naznakom „predlog za ArtScape”, možete slati na mejl: panart@panet.rs .

Pred vama je prvi predlog za januar, za koji možete glasati na sajtu www.kulturnicentarpanceva.rs i na Facebook profilu KCP-a.

Kliknite za veci prikaz
Predlog 2
Marina Veselinović „Kasete” Kombinovana tehnika, 30 x 45 cm

Rođena je 1981. godine u Užicu. Završila je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu 2007, studijska grupa grafički dizajn, u klasi profesorke Sonje Vlahović. Bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom, dizajnom pozorišnih plakata, bodi-artom...