Pancevac Online

Broj 4436 · 12.01.2012.

Naslovna

I visina i veličina

Kliknite za veci prikaz

Kuće, drveće, poneka višespratnica, a može se uočiti i čudnovati kružni tok.

Iako pomalo sivkast, ovaj grad nije neprijatan za gledanje. Naprotiv.

Naročito ako se popnete na koju stepenicu više, jer je pogled odozgo mnogo privlačniji.

Naravno, uvek treba imati u vidu da se pre ili kasnije mora sići, pa je stoga nužno ostati pribran i ne podleći „visinskim vrtoglavicama”.

Oni koji u tome uspeju istinski su veliki!


Božićni prijem za trojke

Novogodišnji paketići i novčana pomoć

Po rođenju 1.000 evra, a potom 20.000 dinara godišnje po detetu * Troje dece istog uzrasta – miks nespavanja, truda, velikih troškova i beskrajne radosti

Kliknite za veci prikaz

Kao i prethodne dve godine, pančevačke porodice s trojkama su pozvane na božićni prijem, koji je priređen 9. januara u zelenom salonu Gradske uprave. Dočekali su ih Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva, i Novica Đorđević, većnik zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja. Njima je tom prilikom uručena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara po detetu, a mališane su obradovali novogodišnji paketići.

Grad i porodice

Trenutno u našem gradu ima pet takvih porodica, a Pančevo je prva lokalna samouprava u Srbiji koja dodeljuje ovakav vid pomoći. Novica Đorđević je podsetio da je Grad, po rođenju trojki, najpre darovao po 1.000 evra, a zatim je davao i po 20.000 dinara godišnje po detetu.

– Izmenama odgovarajućih odluka regulisali smo pravno ovakav vid pomoći. Time smo obavezali lokalnu samoupravu da svake godine izdvaja odgovarajuća sredstva za slučaj rođenja trojki i da za njih obezbedi novčanu pomoć u prvih sedam godina. Kada se sabere ono što daju Republika, Pokrajina i Grad, bračni parovi s trojkama u Pančevu dobijaju oko 17.000 evra u dinarskoj protivvrednosti – izjavio je Đorđević.

O vantelesnoj oplodnji

Većnik za zdravstvo i socijalna pitanja Novica Đorđević naglasio je da će naša lokalna samouprava finansirati treći pokušaj vantelesne oplodnje i pozvao sve zainteresovane bračne parove da se informišu o tome i da iskoriste ovu pomoć Gradske uprave.

Vesna Martinović je podelila poklone devojčicama i dečacima i osvrnula se na specifičnosti karakteristične za podizanje trojki.

– Veoma je važno da lokalna samouprava prepozna s kakvim se problemima i izazovima suočavaju porodice u kojima su rođene trojke i da im malo pomogne u tome i to je upravo ono što mi pokušavamo da uradimo – izjavila je gradonačelnica.

Bračni parovi su potvrdili da odgoj troje dece istog uzrasta podrazumeva veliki trud i iziskuje puno novca. Svi kažu da im pomoć Gradske uprave mnogo znači i omogućava im da obezbede garderobu i druge potrepštine za mališane.

Nema spavanja

Najmlađe pančevačke ili, preciznije, omoljičke trojke uskoro će napuniti dve godine. To su Sara, Rastko i Despot Jezdimirović.

Prema rečima njihove majke Nade Jezdimirović, pomoć od Grada im mnogo znači, jer, recimo, samo kolica za trojke koštaju 1.000 evra.

Od novca dobijenog nakon rođenja dece oni su kupili upravo takva bebi-kolica i, zahvaljujući tome, ona sama može da vodi mališane u šetnju.

– Troje ih je i uvek ima problema oko čuvanja. Roditelji blizanaca i trojki znaju da u toj situaciji nema spavanja. U suštini, sve smo prilagodili njima. Napravili smo za njih sobu u kojoj mogu da se igraju a da se ne povrede. Podigli smo utičnice, postavili nosač za televizor i izbacili nameštaj s oštrim uglovima – rekla je Nada Jezdimirović.

Nataša Živković, majka Marka, Elene i Miloša, koji sada imaju po šest godina, kaže da je u početku bilo teško, a sada joj se čini da žive isto kao i druge porodice s troje dece različitog uzrasta. Mališani se sada međusobno druže i pomažu, te je njihovim roditeljima lakše.

D. Mladenović