Pancevac Online

Broj 4426 · 03.11.2011.

Naslovna

Miševi u magli

Kliknite za veci prikaz

Dozvoljena koncentracija benzena jeste 7,5 mikrograma po metru kubnom na godišnjem nivou.

Prosečni jednočasovni pikovi kancerogene materije u vazduhu nad gradom:

1. novembar:

22.20 č – 53,5

2. novembar:

1.01 č – 434,5

1.22 č – 461,4

1.31 č – 551,75

1.47 č – 903,50,

a onda je analizator crko! Nije predviđeno da meri vrednosti preko 1.000.

Katastrofa!


Aerozagađenje: Slučaj „Genocid”

Svetski rekord – benzen preko 1.000 mikrograma!!!

Najveće trovanje građana ikad zabeleženo * Direktori fabrika u čudu * Tužilaštvo na potezu

Kliknite za veci prikaz
Planeta Melmak, jok bre, centar Pančeva

U noći između 1. i 2. novembra sistem za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Pančevu i aparati mobilne merne stanice Zavoda za javno zdravlje zabeležili su enormne i nesvakidašnje vrednosti gotovo svih opasnih i štetnih zagađujućih materija. Prvi udar dogodio se 1. novembra, već oko 19 sati. Dežurna u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Vesna Petković Borovnica nakon dojave Centra za obaveštavanje kontinuirano je pratila rezultate i davala informacije medijima. U tim prvim satima ekološkog genocida, kada još niko nije mogao da nasluti šta će se samo nekoliko sati kasnije dogoditi, na snazi je bila uigrana koordinacija između predstavnika gradskog ekološkog sekretarijata, republičkih inspektora i pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

U fabrikama u južnoj zoni, prema informaciji Centra za obaveštavanje, nije bilo poremećaja u procesu proizvodnje. U prvim satima ekološkog ludila evidentirano je ukupno šest poziva građana, uglavnom iz Vojlovice. Kasnije se broj poziva znatno povećao. Radnici „Azotare” žalili su se na pojavu izuzetno neprijatnih mirisa u krugu fabrike.

Ubrzo nakon toga, oko 21 sat, nad gradom se nadvila preteća magla i usledila je prava drama.

Otrovi „ubili” aparate za merenje!

Ljudi su se sklanjali sa ulica. Oni uporni s maramicama i marama preko nosa i usana provlačili su se kroz opasan oblak natopljen merkaptanima, ugljovodonicima, praškastim materijama, benzenom i kojekakvim otrovnim koktelima. Mnogi građani obratili su se za pomoć lekarima.

Zbog velikog skoka koncentracije suspendovanih čestica u Vojlovici i Starčevu građanima koji imaju probleme s respiratornim organima, kao i kardiovaskularnim bolesnicima, dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje, poručila je tog 1. novembra da ne izlaze iz zatvorenog prostora, a republička inspektorka Jelena Stanković angažovala je tim stručnjaka iz Zavoda da meri vrednosti zagađujućih materija u ambijentalnom vazduhu, te se mobilna merna stanica ubrzo našla na pančevačkim ulicama.

U javnosti se skoro odmah pojavila standardna priča koja opravdava teško stanje u gradu: „Tokom oktobra i novembra utvrđeno je da se maksimalne vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu uglavnom javljaju noću i u ranim jutarnjim časovima. Na osnovu dosadašnjih rezultata merenja, ove pojave se mogu odrediti kao zakonitost”, stoji u izveštaju republičke inspektorke Jelene Stanković od 1. novembra.

Kako je temperatura počela da pada, tako su rasle vrednosti otrova. Na sajtu Zavoda www.paneko.rs oko ponoći su registrovane povećane vrednosti benzena. Pravi šok usledio je sat kasnije. Mobilna merna stanica, koja je bila stacionirana u Janošikovoj ulici u Vojlovici, registrovala je u 1.47 neverovatnih 903,50 mikrograma benzena po metru kubnom. Prema izjavi odgovornih lica, pik benzena je prešao hiljadu mikrograma, ali analizator nije merio dalje jer je tako bio nasetovan.

O koncentracijama praškastih materija iluzorno je i govoriti, tako da će prvi sati tog 2. novembra ostati trajno zabeleženi kao najdramatičniji u skoro pedesetogodišnjoj istoriji zagađenja Pančeva.

Na sastanku ništa novo

Sirene se nisu oglasile, niti je iko u lokalnoj samoupravi imao pojma o ovim merenjima. To je potvrdila i gradonačelnica Vesna Martinović na sastanku održanom u sredu, 2. novembra, na kom su bili i Vladimir Delja, većnik zadužen za ekologiju, Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada, i predstavnici Zavoda za javno zdravlje, „Petrohemije”, „Azotare”, ruske Rafinerije, medija i gradskog Sekretarijata za ekološka pitanja. Gradonačelnica je javno prozvala zaposlene u Sekretarijatu i najavila istragu i oštro kažnjavanje službenika jer nisu obavestili ni javnost ni nju o dramatičnim rezultatima merenja mobilne stanice.

Predstavnici fabrika („Petrohemije” i Rafinerije) uveravali su prisutne da im nije jasno kako je došlo do ovog, kako kažu, do sada nezabeleženog zagađenja. Referisali su o preduzetim merama i tvrdili da su uslove rada prilagodili meteorološkim parametrima. Svesni su da je njihov doprinos ukupnom zagađenju bio znatan, ali su, kažu, preduzeli sve što je bilo u njihovj moći da ublaže hemijski udar. V. d. direktora ruske Rafinerije Miodrag Bogojević najavio je internu istragu u svojoj firmi (dopis NIS-a u vezi s ovim slučajem nalazi se na strani 7), napomenuvši da republička inspektorka već uveliko istražuje čitav slučaj i da su joj dostupni svi relevantni podaci.

Sada su Jelena Stanković i pančevačko tužilaštvo na potezu. Ali i pod novinarskim reflektorima!

Z. Stanižan