Pancevac Online

Broj 4425 · 27.10.2011.

Naslovna

Zaglušujuće zujanje

Kliknite za veci prikaz

Vrvi kao u košnici! Vredne radilice zuje na sve strane ne bi li proizvele što više ukusnog meda za sve one koji žele sladak život.

Međutim, ima i trutova. Njihova uloga je da to posmatraju sa strane, smišljaju razne kombinacije i sve učine da bi na kraju pokupili ćar.

Da li će tako biti i narednog aprila ili maja, kada nas čeka glavna „berba”, videćemo – ovde je baš sve moguće! Dotle nas očekuje mnogo „zujanja”...


U nedelju, 30. oktobra

Pomerite kazaljke sat unazad

Kliknite za veci prikaz

U tri sata ujutro u nedelju, 30. oktobra, završava se letnje računanje vremena.

To znači da kazaljke na satovima, časovnicima, mobilnim telefonima i ostalim uređajima treba vratiti sat vremena unazad, tj. naštelovati ih na dva sata.

Naravno, neće škoditi ni da se duže naspavate, pa da kada u nedelju ustanete, obavite ovaj „posao”.


Zasedala Skupština Pančeva

Festival digresija i stranačkog marketinga

Predizborna kampanja u direktnom TV prenosu * Prekid spora sa „Slobodom” šansa za Hotel „Tamiš”

Kliknite za veci prikaz

Osim donošenja nekoliko važnih odluka, trideset petu sednicu lokalnog parlamenta obeležili su: povratak šestoro bivših odbornika, novi politički transferi, odborničke grupe kojih do sada nije bilo u Skupštini, kao i očigledan početak predizborne kampanje stranaka zastupljenih u njoj. Ovo poslednje ogledalo se u višečasovnim raspravama povodom manje-više tehničkih tačaka dnevnog reda, tokom kojih se uveliko skretalo s teme radi iznošenja stranačkih stavova biračima o pojedinim problemima i radu aktuelne vlasti.

Najočiglednija ilustracija načina na koji je ova sednica protekla bilo je jednoipočasovno međusobno nadgornjavanje dveju strana povodom predloga da se izmesti trasa budućeg dalekovoda za potrebe novih postrojenja u Rafineriji nafte. Lavinu takvih rasprava započeo je odbornik DS-a Đurica Dolovački, koji je najpre objasnio zašto je to važno za rad ove NIS-ove fabrike, a potom se vratio nekoliko meseci unazad na tada donetu skupštinsku odluku o izradi plana detaljne regulacije za zonu „Grinfild 1”, smeštenu u blizini Rafinerije.

Ko je obećavao zapošljavanje?

Na njegove tvrdnje kako će to otvoriti nova radna mesta i pokrenuti privredni ciklus kojim će Pančevu biti vraćen status važnog industrijskog centra, usledila je oštra reakcija opozicije. Pominjana su stalna nerealizovana obećanja o investicijama i zapošljavanju u našem gradu, kao i kampanja predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića u kojoj je govorio o pola miliona novozaposlenih, umesto čega je sledilo gotovo isto toliko otkaza. Predstavnici LDP-a, SRS-a i SNS-a oko ovih tema imali su skoro podudarna stanovišta.

Radikal Petar Jojić rekao je da takva obećanja pokazuju pogrešnu politiku DS-a i koalicije na vlasti. Dodao je kako odugovlačenje s formiranjem i aktiviranjem gradskih poslovnih zona navodi na sumnju da one služe za davanje predizbornih obećanja, a ne za zapošljavanje. Božidar Koprivica iz SNS-a optužio je lokalnu vlast da nije ništa učinila za privlačenje stranih investitora, osim što o tome neprestano priča, a Predrag Patić, čelnik LDP-a, tome je dodao kako se ne vodi računa čak ni o održanju postojećeg broja radnih mesta. On je rekao da, umesto toga, pančevački čelnici pogrešnim potezima otežavaju poslovanje privrednicima.

Zoran Jovanović, gradski većnik zadužen za finansije, odgovorio je da u kampanji nije obećavano zapošljavanje, već stvaranje uslova za dolazak investicija, uz upozorenja da je za otvaranje radnih mesta potrebno od 5 do 7 godina. Ovaj stav izazvao je nove komentare. Čitavu raspravu posle više od 60 minuta pokušali su da prekinu odbornik URS-a Miodrag Jovanov i odbornica DS-a Milica Todorović, opominjući svoje kolege iz odborničkih klupa da nije reč o radnim mestima, već o trasi dalekovoda. Na neke primedbe da dopušta beskrajne replike i ovakvu atmosferu, Tigran Kiš, predsednik Skupštine, odgovorio je kako se od početka svog mandata trudi da bude tolerantan i da ne primenjuje često poslovnik kao što je to slučaj u republičkom parlamentu.

Male povišice, velika rasprava

Situacija u sali nije se promenila ni u nastavku rada, jer su i predlozi za povećanje plata u JKP-u „Vodovod i kanalizacija” (1,67 odsto) i JKP-u „Grejanje” (1,24 procenta) bili povod za raspravu o radu i poslovanju ovih preduzeća. Pritom su pominjani cena grejanja, ugradnja kalorimetara, kišna kanalizacija koja ponegde nedostaje, skrivanje podataka o platama menadžmenta ovih preduzeća... Bilo je opozicionih predstavnika koji su smatrali da radnici u ovim komunalnim firmama ne znaju svoj posao, da su privilegovani u odnosu na zaposlene u gradskoj upravi, čije su plate još manje, ili da povećanje nije veliko, ali da novac namenjen za to treba uložiti u obnavljanje opreme za rad. Ljubiša Kesić iz LDP-a rekao je da najpre treba sprovesti racionalizaciju u komunalnim preduzećima i da će to biti prvo što će njegova stranka uraditi po dolasku na vlast.

Na početku zasedanja sprovedena su rešenja Ustavnog suda Srbije po kojima su vraćeni mandati odbornicima Goranu Milkoviću (DSS), Andreji Čečariću i Olgici Kličarić (Pokret snaga Srbije), Velimiru Tomiću i Dejanu Stamenkoviću (SNS), kao i Borki Žunić (Narodna stranka – Maja Gojković). Njima su mesta u klupama ustupili Dragica Jovanović, Ivan Ristić, Slava Bošković, Boško Milakara, Nenad Majstorović i Relja Đorović.

Kliknite za veci prikaz
Vlast izdržala "baražnu vatru" opozicionih odbornika

Obznanjeno je i formiranje novih odborničkih grupa: Srpske napredne stranke, koja broji šest članova, i Ujedinjenih regiona Srbije, u kojoj su „narandžasti” Aleksandar Farkaš, Miodrag Jovanov iz Zelenih Srbije i dvojica dojučerašnjih članova PUPS-a – Mile Lukić i Nenad Todorović. Srećko Mihajlović, odbornik DS-a, obavestio je Skupštinu da ostaje član stranke, ali ne i njenog odborničkog kluba.

– Ne mogu da budem u odborničkom klubu zato što više nisam u mogućnosti adekvatno da zastupam građane i izvorni program DS-a, ali ostajem u stranci – rekao je on.

Opozicija se protivila i predlogu da se preduzećima koja plate dugovanja prema „Vodovodu” i „Higijeni” do kraja godine odobri popust od 20 odsto. Obrazloženje je bilo da se tako redovne platiše stavljaju u neravnopravan položaj s dužnicima, koji su time nagrađeni za svoj nemar (Predrag Patić). Otpor su izazvale i odluke o umanjenju nekih lokalnih taksi i firmarine. Oponenti vlasti iznosili su mišljenja da je reč o predizbornom potezu, te da će takve odluke biti poništene posle izbora (Boško Kvočka), ali i da takav potez neće značajno olakšati poslovanje privrednicima (Borka Žunić).

Kreking nije opasan

Najviše rasprava, duela i oštrih polemika odbornika čulo se tokom diskusije o kokrekingu, najavljenom spaljivanju otpadnih materija iz Fabrike kaučuka u Elemiru koje bi trebalo da se odvija u „Petrohemiji”. Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju, izjavio je da je u početku bio rezervisan prema tome jer „petrohemičari” nisu odmah obavestili nadležne u gradu o tom procesu. Zbog toga su, kako je rekao, zatražene detaljne informacije, a Skupština grada je formirala Radnu grupu koja je održala sastanke s nadležnima u „Petrohemiji” i posetila tu fabriku. Nakon toga su, njegovo je mišljenje, otklonjene sve nedoumice.

Delja je naglasio da Pančevci nemaju nikakvog razloga za strah da će kokreking dodatno zagaditi životnu sredinu u našem gradu. On je dodao kako su odgovorni u „Petrohemiji” najavili da će angažovati stručnjake Gradskog zavoda za javno zdravlje i Gradski monitoring da prate stanje vazduha pre nego što kokreking počne, tokom njegovog trajanja i posle završetka tog procesa.

Kapi za oči

Mirjana Balog Kormanjoš, odbornica LDP-a i članica Radne grupe, kritikovala je to što je Gradski odbor Srpske radikalne stranke ispolitizovao ovaj problem i iskoristio ga za prikupljanje političkih poena i nepotrebno zastrašivanje građana. Ona je dodala da pogon Etilen u kome će se obavljati kokreking dnevno prerađuje 1.200 tona sirovog benzina, a da bi tokom procesa probnog kokrekinga trebalo da bude spaljeno samo 80 tona tečnog ugljovodoničnog ostatka iz fabrike u Elemiru. Kormanjoševa je podsetila da je bilo političkog marketinga i pre otvaranja asfaltne baze, ali da se ispostavilo da za to uopšte nije bilo razloga.

Međutim, odbornik SRS-a Petar Jojić rekao je da je životna sredina u Pančevu već dovoljno zagađena tokom NATO bombardovanja i da se zato nikako ne sme dozvoliti kokreking u „Petrohemiji” jer bi to bio ekološki genocid kojim bi se dodatno ugrozilo zdravlje Pančevaca.

Jojić je zatražio ostavku Vladimira Delje i dodao da mu je ministar za životnu sredinu Oliver Dulić rekao da Ministarstvo neće dozvoliti kokreking u „Petrohemiji”.

Kao argument u korist svog stava Jojić je naveo i to da su kapi za oči, koje su pored ostalog sadržale i hemijsku materiju koja bi trebalo da se spaljuje u Petrohemiji, povučene s kompletnog evropskog tržišta.

Kraj spora sa „Slobodom”

Na predlog Božidara Brajera, Gradskog javnog pravobranioca, odbornici su doneli odluku da lokalna samouprava postigne sudsko poravnanje s preduzećem „Sloboda” u stečaju i time prekine spor oko prava korišćenja građevinskog zemljišta površine 1,6 hektara na kome se nalazi Hotel „Tamiš” s pratećim objektima i parkinzima. Pravobranilac je ovo predložio posle dostavljanja ugovora iz 1975. kojim je opština „Slobodi” dala na korišćenje pomenuto zemljište.

Gradonačelnica Vesna Martinović naglasila je da će Grad poravnanjem izbeći nepotrebne troškove daljeg vođenja sudskog spora, ali i pomoći preduzeću da stavi u funkciju Hotel „Tamiš” i okolni prostor koji već godinama propadaju posle neuspešne privatizacije.

Skupština je završila sednicu oko 22 i 30, posle 12 sati rada.

D. Vukašinović i M. Gligorić