Pancevac Online

Broj 4410 · 14.07.2011.

Naslovna

O cvrčku i mravima

Kliknite za veci prikaz

Zrelo žito pritislo zemlju, novi moćni kombajni pritisli žito, žega pritisla žeteoce, zahuktalu mašineriju, letinu i zemlju… Sve u svemu, idila kao iz najlepših bajki.

Rodilo ponovo odlično, iako godina baš nije išla na ruku ratarima. Sada slede igrarije s cenom, skladištenjem, trampom pšenice za takozvane impute u kojima paori uvek budu malo „krajcovani”.

Biće: deda za repu, baba za dedu, unuk za babu… Na kraju – iščupaše deblji kraj! Sve u svemu, „idila” kao iz najleših tranzicijskih tajkunskih bajki Majčice Srbije.

Ili se nešto ipak menja?


Održana poslednja sednica prolećnog zasedanja Skupštine grada

Veći budžet i novi funkcioneri

Gradska kasa „obogaćena” sa 177 miliona dinara, najviše dobili ATP i staro Pančevo * Tanja Lukić u Gradskom veću, zamenjeni direktori „Vodovoda” i RTV-a * Žestoka rasprava o zahtevu „Petrohemije”

Kliknite za veci prikaz

Sednica Skupštine Pančeva održana u petak, 8. jula, donela je, pored uvećanja gradskog budžeta, nove direktore u dva pančevačka preduzeća, dvojicu samostalnih odbornika i novu većnicu zaduženu za rad i zapošljavanje. Najoštriju diskusiju nisu izazvali rebalans budžeta, niti mere donete u vezi s njegovom realizacijom, već predlog DSS-a da se reaguje na zahtev „Petrohemije” da koristi tečni ugljovodonični ostatak iz svoje fabrike u Elemiru kao sirovinu u pančevačkom pogonu Etilen.

Skupština je na početku obaveštena da će Vladan Stanojević iz SRS-a i Zlatko Bekić iz Narandžastog bloka ubuduće nastupati kao samostalni odbornici, kao i da je pred samu sednicu stigla ostavka Aleksandra Radulovića na mesto direktora JKP-a „Vodovod i kanalizacija”. Za vršioca dužnosti direktora postavljena je Milica Radovanović, koja je do tog trenutka bila tehnički direktor u tom preduzeću.

Dopunske kadrovske tačke dnevnog reda nastavljene su razrešenjem Milana Lepedata s mesta direktora RTV Pančeva na lični zahtev i postavljanjem Svetlane Đedović, urednice na Televiziji Pančevo, za vršioca dužnosti direktora preduzeća. Na predlog gradonačelnice Vesne Martinović, odbornici su izabrali Tanju Lukić za gradsku većnicu zaduženu za rad i zapošljavanje, čime je Veće dobilo svog jedanaestog člana.

Konačno u plusu

Prvi rebalans budžeta kojim je količina novca u gradskoj kasi povećana posle nekoliko uzastopnih umanjenja sredstava izazvanih krizom bio je pre povod za raspravu o tome da li je takozvani Dinkićev zakon, kojim su lokalne samouprave dobile više novca iz poreza na dohodak, dobar potez, nego što je odbornicima poslužio da razmotre način na koji će te pare biti utrošene.

– Poenta trećeg rebalansa je povećanje prihoda od poreza na zarade za 260 miliona dinara i smanjenje nenamenskih transfera iz republičkog budžeta za 46 miliona. Ovaj minus će se osetiti odmah, a plus nastupa od oktobra, pa ćemo do tada imati mali problem s novcem – rekaoje većnik Zoran Jovanović na početku rasprave.

On je dodao da je prihod gradskog budžeta uvećan za još tridesetak miliona zbog povećanja broja obveznika poreza na imovinu i 13 miliona dinara od kamata na deponovana sredstva kod poslovnih banaka. Od tog novca biće pokriven minus zbog slabije realizacije ekološke takse u visini od 81 milion dinara nastao posle liberalizacije uvoza derivata, kao i neke komunalne potrebe.

Najveći deo – 90 miliona – odlazi za subvencije ATP-u, 15 miliona biće potrošeno na obnavljanje letnje pozornice, dok je sedam miliona dinara namenjeno za održavanje zelenih površina u gradu i Narodne bašte.

Kapitalna investicija

Jedina investicija iz poslednjeg rebalansa biće započinjanje revitalizacije starog gradskog jezgra, što podrazumeva rekonstrukciju Štrosmajerove ulice i dela Ignjata Barajevca do kraja ove godine. Za taj posao Grad će dati 35 miliona dinara. Završetak obnove svih osam ulica u tom delu grada treba očekivati u 2012, a Skupština je usvojila i podsticajne mere za investitore koji bi bili zainteresovani da učestvuju u rekonstrukciji objekata u Potamišju.

Aleksandar Farkaš, odbornik Narandžastog bloka i URS-a, rekao je da dobar deo zasluga za uvećanje pančevačkog budžeta ima politička grupacija kojoj on pripada, jer se ona zalagala za izmenu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

– To ova skupština nije podržala, ali je naše zalaganje donelo 170 miliona dinara više u budžet. Ipak, ja ću glasati protiv rebalansa, jer URS i Narandžasti blok nisu zadovoljni raspodelom sredstava. Ni dinar nije namenjen opremanju investicionih zona, a tražimo subvencije od Vlade Srbije za privlačenje ulagača. Pored toga, moralo je više novca da ide selima, naročito nerazvijenim – obrazložio je Farkaš.

Kliknite za veci prikaz
Stalni vanredni izbori u lokalnoj Skupštini

Odbornik LDP-a Ljubiša Kesić rekao je da je zadovoljan što je budžet „u plusu”, ali i oprezan zbog načina na koji se došlo do toga na predlog URS-a.

– Ako su protiv ovog modela bili MMF, Stalna konferencija gradova i opština i Fiskalni savet, uz ocenu da je ovakav model decentralizacije neodrživ, onda se bojim da ćemo doživeti njegove loše posledice i u ovom gradu – ocenio je odbornik LDP-a.

Zoran Vujasinović iz SRS-a smatra da prilikom raspodele sredstava vlast nije dobro odredila prioritete pošto, pored starog Pančeva, postoji ozbiljan problem neuređenosti ulica u Margiti.

– Trebalo je više novca dati Direkciji za te potrebe. Letnja pozornica je važna, ali su ulice Marka Kulića, Ive Kurjačkog i Hajduk Veljkova urgentniji problemi – naglasio je on.

Izmene planova poslovanja Direkcije, „Higijene”, „Grejanja”, GSA i RTV Pančeva prihvaćene su gotovo bez ikakve diskusije. Nije bilo osporavanja ni predloga inicijative za određivanje Pančeva kao područja od posebnog interesa, čime se od Vlade Srbije traži da naš grad uvrsti među lokalne samouprave koje imaju pravo na subvencije za privlačenje direktnih investicija i otvaranje radnih mesta.

Ekologija ili politika?

Predlog odborničke grupe DSS-a za preispitivanje namera „Petrohemije” o upotrebi tečnog ugljovodoničnog ostatka nastalog kao nusproizvod u fabrici veštačkog kaučuka u Elemiru kao sirovine u pogonu Etilen naišao je na oštre reakcije i polemike među odbornicima. Ova firma je od pokrajinskog Sekretarijata za graditeljstvo i zaštitu životne sredine dobila odobrenje za probno korišćenje navedene materije u sirovinske svrhe uz nadzor kako ne bi došlo do povećanja zagađenja. S tim se nije složio nadležni gradski sekretarijat, pa je na njegov predlog Javno pravobranilaštvo Pančeva od republičkog Ministarstva za zaštitu životne sredine zatražilo poništenje odluke pokrajinskog Sekretarijata.

Samostalni odbornici

Zlatko Bekić je objasnio da će nadalje nastupati kao odbornik grupe građana, pošto je tako i dobio mandat na izborima.

– U međuvremenu je jedan odbornik Narandžastog bloka dobio posao i prešao u DS, drugi je otišao u „G17” i URS, a treći je prešao u „Zelene Srbije”. Ja sebe ne vidim ni u jednoj od tih grupacija, tako da je moja moralna dužnost da mandat završim onako kako sam ga započeo – kao predstavnik grupe građana. Naša misija je od početka bila da pokažemo građanima da mogu da se organizuju mimo stranaka i tako utiču na svoj život, a ja i dalje mislim da je to moguće – rekao je Bekić.

Vladan Stanojević, član SRS-a, nastupaće kao samostalni odbornik zbog nezadovoljstva radom Gradskog odbora stranke, koje nije želeo da obrazlaže. Rekao je samo da je reč o kršenju statuta stranke, na šta je od januara upozoravao svoje stranačke kolege. Stanojević je dodao da je zbog toga podneo ostavku na mesto potpredsednika Gradskog odbora radikala i da će o svemu obavestiti Izvršni odbor SRS-a. Naveo je da će tek pošto dobije odgovor vrha stranke biti spreman da govori o razlozima zbog kojih se distancirao od svog poslaničkog kluba.

Odbornik Zlatko Bekić, zaposlen u „Petrohemiji”, usprotivio se ovom predlogu rekavši da je u pitanju proces zatvorenog tipa u kome ništa ne ide u vazduh, a doneo bi pola miliona evra tom preduzeću. On je zatražio da o svemu svoje mišljenje daju stručnjaci, umesto da se od toga pravi politički slučaj.

– Ne lobiram za neku prljavu tehnologiju, već želim da struka kaže o svemu šta ima. Ubeđen sam da je ovo politički sukob, jer u Nacionalnoj službi za zapošljavanje nekim radnicima nije produžen ugovor, a jedna od njih je i novoizabrana većnica Tanja Lukić. A pošto je u „Petroheimiji” direktor iz „G17 plus”, rečeno je: ajde da im vratimo kroz ovakvu odluku – naveoje Bekić.

Preventivna panika

Aleksanda Farkaš, odbornik „narandžastih” i URS-a, rekao je da sumnja da je reč o politizaciji slučaja i ocenio da je trebalo da na Skupštinu budu pozvani i ljudi iz „Petrohemije” da bi se čula i druga strana i bolje razumela situaciju, a odbornicima olakšalo donošenje odluke.

On je dodao da je loše ukoliko je namera predlagača bila stvaranje panike među građanima.

Odgovorili su mu odbornici DSS-a Zdenka Jokić i Milan Stejić, kao i predsednik Skupštine grada Tigran Kiš, rekavši da je bolje u ovakvim situacijama alarmirati javnost čak i ako su pogrešne procene da može doći do zagađenja.

Reacije odbornika radikala i drugih opozicionih grupa bile su takve da je posle pauze u radu sednice donet zaključak da predsednik Skupštine grada Tigran Kiš formira radnu grupu od predstavnika odborničkih klubova i gradskog Sekretarijata za ekologiju. Njen zadatak je da za narednu sednicu pripremi informaciju o projektu „Petrohemije” na osnovu podataka dobijenih od tog preduzeća i svih nadležnih gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija.

Ko pljačka po selima?

Na predlog Sretena Mihajlovića, odbornika DS-a iz Banatskog Brestovca, Skupština grada je donela zaključak kojim predlaže Savetu za bezbednost Pančeva da formira radnu grupu za koordinaciju aktivnosti u oblasti bezbednosti u pančevačkim selima.

Mihajlović je zatražio hitnu reakciju ovog tela, a pre svega MUP-a Srbije, rekavši da je bezbednost građana u Brestovcu i nekim drugim selima duže vreme ozbiljno narušena zbog niza nerasvetljenih krađa, drskih i surovih razbojništava i ubistava.

– Ovi slučajevi su do te mere uznemirili građane da ne smeju da ostave kuće ni da bi otišli na njivu, a kamoli na odmor. Krajnje je vreme da se ovo preispita, jer ne treba u 21.

veku da živimo kao u vreme Drakule, kada su se ljudi zaključavali u kuće s prvim mrakom. Očigledno je da MUP ne radi svoj posao – zaključio je Mihajlović.

Odbornici su usvojili izveštaje o radu za 2010. i programe rada za ovu godinu svih seoskih domova kulture i kulturnih ustanova u gradu. Doneta je odluka o izradi lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Romkinja u Pančevu za perioddo 2015. godine.

Posle ove sednice nastupila je letnja pauza, a odbornici Skupštine grada treba da se sastanu tek u jesenjem zasedanju, u septembru.

D. Vukašinović