Pancevac Online

Broj 4409 · 07.07.2011.

Naslovna

Gradsko veće pred Skupštinu grada

Novo uvećanje budžeta

Od 213 miliona dinara dodatnih povraćaja iz Republike, najviše ide ATP-u * Rekonstrukcijom Štrosmajerove ulice na jesen počinje obnova starog Pančeva

Kliknite za veci prikaz

Na narednoj sednici Skupštine Pančeva, zakazanoj za petak, 8. jul, najvažnija tačka dnevnog reda biće rebalans gradskog budžeta kojim će on na osnovu izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave biti uvećan za 177 miliona dinara.

Gradsko veće je na sednici održanoj u petak, 1. jula, uz ovaj dokument usvojilo i prateće odluke radi raspoređivanja tog novca za različite komunalne potrebe.

Takozvani Dinkićev zakon obezbedio je da Pančevu do kraja ove godine ostane dodatnih 213 miliona dinara od poreza na dohodak, a tim parama, kao i s još 45 miliona prihoda po drugim osnovama, lokalna samouprava, između ostalog, namerava da „zakrpi” budžetsku rupu od 81 milion zbog loše naplate ekološke takse, da pomogne poslovanje ATP-a s 90 miliona i započne obnovu starog gradskog jezgra, za šta će biti izdvojeno 35 miliona dinara.

Zoran Jovanović, član Gradskog veća zadužen za finansije, najavio je da će u starom Pančevu, do kraja ove godine, Grad i Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva s ukupno pedesetak miliona finansirati rekonstrukciju Štrosmajerove i dela Ulice Ignjata Barajevca. Čitava revitalizacija osam ulica u najstarijem delu našega grada koštaće 300 miliona dinara i treba da bude završena do kraja 2012. godine.

– Za sve investitore koji će graditi u starom gradskom jezgru obezbeđene su znatne olakšice, tako da očekujemo da će u razumno kratkom roku ovaj deo grada biti sređen i reprezentativan. Završetak tog posla će značiti i silazak grada na Tamiš – ocenio je Jovanović.

Obiman dnevni red skupštine

Predsednik lokalnog parlamenta Tigran Kiš zakazao je sednicu za petak, 8. jul, a na dnevnom redu će se naći 71 tačka. Uz predlog rebalansa budžeta, odbornici će raspravljati i o pratećim odlukama, kojima se određuje način trošenja tog novca. Najavljeni su predlozi odluka o formiranju gradskog štaba za vanredne situacije, određivanju radnog vremena lokala u Pančevu, kao i o podsticajnim merama za revitalizaciju starog gradskog jezgra. Planirano je da ovo bude poslednja sednica pred letnji odmor, koji treba da traje do septembra.

Najviše novca, 90 miliona, otići će ATP-u, u vidu subvencija za plate, gorivo i prinudne naplate po tužbama radnika tog preduzeća.

Jovanović je istakao da je lokalna vlast spremna na kritike građana i opozicije zbog ove odluke, ali da će i s tom dotacijom gradski prevoznik ove godine iz budžeta ukupno dobiti manje od potrebnog za obavljanje posla. On je priznao kako mere na suzbijanju nelegalnog prevoza nisu dale željene rezultate i izrazio očekivanje da će se to vremenom ipak desiti.

Kliknite za veci prikaz

Od ostalih para iz rebalansa, 15 miliona dinara biće utrošeno na rekonstrukciju i opremanje letnje pozornice za potrebe odvijanja programa Kulturnog centra, milion za izgradnju kišne kanalizacije u Ulici Georgija Dimitrova, sedam miliona dinara će dobiti „Zelenilo” za uređenje zelenih površina u gradu, a deo sredstava namenjen je za sanaciju sportske sale škole u Glogonju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u brestovačkoj osnovnoj školi.

– Nije tačno to što priča URS da će sav novac koji ćemo dobiti izmenama zakona moći da ide u kapitalne investicije, jer imamo obavezu da održavamo škole, koje su republičke ustanove. Za to nam treba 700 miliona godišnje, a sada ćemo dobijati samo četvrtinu tih para namenski iz republičkog budžeta, tako da ćemo razliku morati da nadoknađujemo sami – ocenio je Jovanović.

Ponovo kadrovske promene u RTV-u

Odbornici će se izjasniti o razrešenju Milana Lepedata s mesta direktora RTV Pančeva i imenovanju Svetlane Đedović za vršioca ove dužnosti. Lepedat, koji je za direktora ove medijske kuće izabran na konkursu u novembru prošle godine, podneo je ostavku iz ličnih razloga, a Upravni odbor RTV-a odlučio je na sednici održanoj u sredu uveče da Skupštini za vršioca dužnosti direktora predloži Svetlanu Đedović, urednicu na Televiziji Pančevo. Kako „Pančevac” saznaje, ovim se neće završiti kadrovske smene u našim elektronskim medijima, jer i u RTV-u i kod osnivača postoji nezadovoljstvo radom Dragana Milenkovića, glavnog urednika Radio Pančeva, ali će se o tome raspravljati posle njegovog povratka s godišnjeg odmora.

Većnici su podržali inicijativu da Vlada Srbije uvrsti naš grad u lokalne samouprave od posebnog interesa. Tako bi i Pančevo moglo da računa na subvencije za privlačenje direktnih investicija.

– Vlada je nedavno donela uredbu po kojoj je 30 lokalnih samouprava steklo mogućnost oživljavanja industrije tako što će investitori za svako otvoreno radno mesto dobiti po 10.000 evra. Pančevo je stavljeno u neravnopravan položaj jer nije na tom spisku, iako ispunjava sve kritetrijume iz uredbe. Mi imamo obavezu da radimo na svom ekonomskom razvoju i zbog toga tražimo da budemo uvršteni među privilegovane lokalne samouprave – objasnio je Filip Mitrović, pomoćnik gradonačelnice.

Članovi Veća doneli su odluku o pokretanju postupka izbora strateškog partnera koji će zajedno s Gradom i „Srbijagasom” raditi na gasifikaciji delova grada u kojima ne postoji gasovodna mreža. Doneta je odluka da se za tridesetak sportskih klubova, neprofitnih organizacija i političkih stranaka otpiše dug za zakup poslovnog prostora u visini od 33 miliona dinara, a na zahtev Okružnog odbora Srpske napredne stranke, toj partiji su dodeljene prostorije u Ulici vojvode Petra Bojovića.

Usvojeni su izveštaji o radu za 2010. i program rada za ovu godinu svih seoskih domova kulture i gradskih kulturnih ustanova, osim Istorijskog arhiva. Ta tačka je skinuta s dnevnog reda jer direktor Milan Jakšić, koji je na odmoru, nije odredio nikoga da zastupa ustanovu, pa je gradonačelnica Vesna Martinović naložila Sekretarijatu za finansije da do daljeg obustavi bilo kakav prenos budžetskih sredstava Arhivu.

Većnici su usvojili inicijativu Udruženja preduzetnika da zakupci poslovnog prostora koji sopstvenim sredstvima renoviraju lokale budu oslobođeni plaćanja zakupnine u prvih šest meseci, kao i za vreme trajanja radova na renoviranju.

D. Vukašinović