Pancevac Online

Broj 4408 · 01.07.2011.

Naslovna

Pravci ka svetloj budućnosti

Kliknite za veci prikaz

Pošto su radovi na putu u Ulici Žarka Zrenjanina završeni, na snazi je naopako ukrštanje s putem s prvenstvom prolaza.

Svakako treba imati na umu da je zabranjeno i kretanje u oba smera, te je obavezno odabrati hoćete li levo ili desno.

Sve su to pravci kojima se stiže u lepšu budućnost, u kojoj će svako ko želi imati gde da radi, a uz to će svakog meseca dobijati platu, višu od sadašnjeg sramotnog srpskog proseka.

Bar toliku da uz račune i normalnu potrošačku korpu ponekad sebi može da priušti letovanje na moru.


Apel gradske uprave i saobraćajne policije

Motociklisti, zaštitite i sebe i druge!

Tokom letnjih meseci biće sprovedena kampanja da bi se zaštitili životi vozača skutera i motocikala * Ciljna grupa – mladi od 18 do 25 godina

Kliknite za veci prikaz
Deco, kaciga glavu čuva!

Vozači motocikala i skutera učestvovali su tokom 2010. godine u 65 saobraćajnih nezgoda, a gotovo polovinu su sami izazvali. Nije bilo poginulih, ali je zato njih dvanaestoro teže, a osamnaestoro lakše povređeno.

Ovi zabrinjavajući podaci o ugroženosti naših mladih sugrađana koji voze dvotočkaše bili su povod da Komitet za bezbednost saobraćaja i Policijska uprava Pančevo odluče da sprovedu kampanju „Vozi bezbedno” radi smanjenja broja udesa.

Prema rečima Miladina Šakića, člana Gradskog veća zaduženog za saobraćaj, ciljna grupa u kampanji biće mladi od 18 do 25 godina zato što oni učestvuju sa više od 40 odsto u ukupnom broju stradalih u udesima.

– Nažalost, u Pančevu imamo stalan porast broja stradalih i zato smo odlučili da ovom kampanjom apelujemo na motocikliste i vozače skutera da voze bezbedno i da nikad ne izlaze na ulicu bez kacige i druge zaštitne opreme – rekao je Šakić.

Bojana Luković iz pančevačke saobraćajne policije dodala je: – Kampanjom „Vozi bezbedno” želimo da skrenemo pažnju mladima da je vožnja skutera i motocikala na gradskim ulicama opasnija i rizičnija od vožnje automobila. Ako se pri tom ne nose kacige i ne poštuju saobraćajni propisi, malo je dovoljno da dođe do udesa i teških posledica.

„Pančevac” medijski pokrovitelj

Na inicijativu uredništva našeg lista, „Pančevac” će biti medijski pokrovitelj ove akcije. U narednim brojevima na trećoj strani ćemo objavljivati ilustracije i poruke kojima ćemo pokušati da skrenemo pažnju našim mladim sugrađanima koji voze skutere i motore da, kada su u saobraćaju, moraju da paze, da nose kacige i poštuju propise, jer samo tako mogu sačuvati živote.

Njena koleginica Aleksandra Miljković upozorila je da je poseban problem to što vozači motocikala i skutera učestvuju u saobraćaju iako imaju vrlo malo vozačkog iskustva ili ga uopšte nemaju.

– Nesreće se često dešavaju kada vozači automobila prođu kroz crveno svetlo i naleću na vozače dvotočkaša. S obzirom na to da se oni kreću brzo, ne mogu da reaguju na vreme. Zbog toga je veoma važno da nose kacige dok voze, ali samo one koje su homologovane, odnosno one koje imaju zaštitni sloj za ublažavanje udarca. Podjednako je značajno i da budu zakopčane, jer u suprotnom spadaju s glave. Mi preporučujemo tzv. ful fejs kacige, jer samo one pouzdano štite celo lice od povreda do kojih može doći u saobraćajnim nesrećama – naglasila je ona.

Za veliki broj saobraćajnih udesa krivi su vozači dvotočkaša, ali je neosporno da oni stradaju i u nesrećama koje izazivaju vozači automobila.

M. Gligorić