Pancevac Online

Broj 4402 · 20.05.2011.

Naslovna

Trofeji od ljubavi i sećanja

Kliknite za veci prikaz

Strana KulturaKultura –– poslednja rupa na svirali

Kliknite za veci prikaz

Strana Naša anketaČuvari sećanja tapkaju u mraku

Kliknite za veci prikaz

Strana KulturaCrnoj maci lepo u pančevačkoj šumi

Kliknite za veci prikaz

Strana Foto-reportaža


Tema nedelje: Å ta se zbivalo iza kulisa kulturne manifestacije

Muzej u zoni sumraka

Koliko je zapravo novca izdvojeno iz budžeta Grada za „Noć muzeja”? * Zašto se ime Slađane Dinić Đorđević nije našlo u zvaničnom programu?

Kliknite za veci prikaz
S. Dinić

Četvrta „Noć muzeja” održana je u našem gradu u subotu, 14. maja, u organizaciji Narodnog muzeja i pod pokroviteljstvom Grada.

O tome kakve su programe našim sugrađanima ponudili učesnici u ovoj manifesticiji, možete čitati na stranicama kulture, kao i u foto-reportaži. Ovaj tekst biće posvećen neizbežnim problemima u vezi s ovim hepeningom, koji su se zbili nešto dalje od očiju javnosti.

Druga strana medalje

Na konferenciji za novinare povodom najave „Noći muzeja”, održanoj u utorak, 10. maja, direktor Narodnog muzeja Jovan Oka izrazio je nezadovoljstvo zbog činjenice da je Grad za ovaj događaj izdvojio svega 100.000 dinara. On je tom prilikom izjavio i da ga „strašno iritira i čudi da Grad nije našao za shodno da ovu manifestaciju uvrsti u gradsku”.

Odmah po izlasku novog broja „Pančevca”, u kome je preneta ova Okina izjava, oglasila se Nada Berkuljan, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje.

– Interesantno je da Narodni muzej nije uzeo u obzir da su i drugi učesnici koji su pokazali svoje umeće u toku „Noći muzeja” dobili sredstva iz budžeta Grada za tu namenu. Muzej je na Konkursu za „Noć muzeja” aplicirao za sumu od 596.000 dinara i to samo za promociju ove manifestacije, dakle za plakate, štampu, najavu i ostalo.

Dobio je 100.000. Malo li je?! Pri tom je Muzeju kroz redovna sredstva za organizaciju „Noći muzeja” odobreno 320.000 dinara – istakla je većnica.

Ona je objasnila i da „Noć muzeja” nije proglašena za gradsku manifestaciju zato što nije reč o autentičnom programu, već o manifestaciji koja se realizuje širom naše zemlje.

Dalje nećeš moći! Put je zatvoren!

Najveći skandal koji je obeležio ovogodišnju muzejsku noć izazvao je takođe Jovan Oka zabranivši da se ime Slađane Dinić Đorđević, slikara restauratora, nađe u zvaničnom programu. Naime, pomenuta umetnica je upravo na ovogodišnjem konkursu dobila novac kako bi tokom „Noći muzeja” realizovala svoj projekat „Otvoreni atelje za konzervaciju i restauraciju slika”. Ona se uredno javila izvršnom menadžeru „Noći muzeja” Nemanji Vujiću, koji joj je obećao da će biti uvrštena u program. Kada su plakati stigli iz štamparije, Slađaninog imena na spisku nije bilo.

– Projekat je finansiran sredstvima iz budžeta Grada, a moj plan je bio da ga realizujem u vreme „Noći muzeja” da bi što više ljudi imalo priliku da pogleda kako izgleda rad u konzervatorskoj radionici. Vujić mi je rekao da mu je Oka strogo zabranio da me stavi na plakat. U znak izvinjenja što me nije odmah obavestio o ovoj Okinoj odluci, zbog čega nisam mogla pravovremeno da reagujem, Vujić mi je o svom trošku štampao flajer. No, rekao mi je da na njega, zbog Okine zabrane, ne može staviti znak „Noći muzeja” – rekla je Slađana Dinić Đorđević.

Ona je svoj projekat uredno realizovala na platou ispred gradske kuće, privukavši veliku pažnju Pančevki i Pančevaca, a njenu izjavu o ovom slučaju potvrdio je i Vujić.

– Kad se formira program „Noći muzeja”, imam veliku slobodu pri odabiru sadržaja. U nekim slučajevima, poput ovog s gospođom Dinić Đorđević, direktor Narodnog muzeja Jovan Oka iskoristi svoje pravo da nametne neko rešenje. Ja sam mu dve nedelje ranije pomenuo i taj sadržaj, ali je Oka rekao da on ne može da se prihvati.

Objasnio sam mu da projekat po svemu odgovara ovoj manifestaciji i da nema razloga da bude izopšten. No, Oka je ostao pri svojoj odluci. Pošto mene Muzej angažuje da vodim tu priču, poslodavac ima pravo da mi nešto zabrani ili nametne. Meni je žao što se to desilo i stidim se, uprkos tome što je manifestacija, inače, uspela. Mogao sam, zbog neslaganja s ovom zabranom, i da odustanem od čitavog posla, ali nisam želeo da dovedem u pitanje održavanje „Noći muzeja” – rekao je Vujić.

Nada Berkuljan je bila zgranuta ovakvim Okinim postupkom.

– Ne odlučuje menadžer o tome ko će biti u programu nego direktor muzeja. Ono što se desilo sa Slađanom Dinić Đorđević je nedopustivo! Tako nešto niko, ali apsolutno niko nema pravo da radi. Ta sredstva ne pripadaju samo jednoj ustanovi, pojedincu, to su sredstva Grada i svako ko dođe do njih odgovoran je da ih potroši na javni način – rekla je Nada Berkuljan, izvinivši se Slađani Dinić Đorđević zbog neprijatnosti koju je doživela.

Lična greška

„Pančevac” je u vezi s ovim slučajem kontaktirao i s Jovanom Okom, koji se rado odazvao pozivu da prokomentariše sopstveni čin. No, njegovo objašnjenje bilo je poprilično nerazumljivo.

– Prvo, ja ne znam da je Nemanja obećao Slađi da će biti uvrštena u program. Konkretno, došao je Nemanja, sve je već bilo gotovo i rekao je: „Nudi mi se Slađana Dinić da izlaže”. Rekao sam mu: „Gotovo je sada, znaš mi smo imali taj sukob, sudski smo se razišli, ona je izgubila taj sudski spor, bili smo u vrlo neprijatnim odnosima, sad naknadno da je ubacuješ, hajde nemoj”.

Nemanja mi nije rekao da je ona dobila novac. Da je ranije bilo, da smo imali vremena, da sam ja znao da je ona dobila novac, verovatno bi bilo drugačije. Zaista, dobrodošli su svi oni koji imaju šta da ponude. Na kraju krajeva Slađanin projekat baš i nema neke veze s Muzejom – pokušao je da objasni Oka.

Na konstataciju novinarke da je Vujić na konferenciji za novinare napomenuo da je nastup finskog hora „Vanaja” uvršten u program samo nekoliko dana pre manifestacije i na pitanje kako to da sa Slađaninim projektom nije moglo biti učinjeno isto, Oka je odgovorio: – Dobro, ali to je onda Nemanja ubacio pošto je on radio te pripreme. Znači, on je primio ono moje „ne može” za Slađu, a za Fince je verovatno procenio da ne bi smeo da ih izostavi, pa je onda njih dokucao.

Da podsetimo, krajem 2005. godine protiv Stanislava Živkova, kustosa istoričara umetnosti, i Slađane Dinić Đorđević, slikara konzervatora Narodnog muzeja u Pančevu, pokrenuti su disciplinski postupci i oni su istovremeno udaljeni s posla zbog navodnih teških disciplinskih prekršaja. Početkom 2006. uručeni su im i otkazi.

Živkov je naknadno vraćen na posao, dok je Slađana Dinić Đorđević izgubila spor.

O brojnim svetlim momentima ove manifestacije, rekosmo, možete čitati na tematskim stranicama.

D. Kožan