Pancevac Online

Broj 4401 · 13.05.2011.

Naslovna

Najzad stiglo najlepše godišnje doba

Prolećni karneval u centru grada

Kliknite za veci prikaz


U susret „Noći muzeja”

Putovanje kroz šume sećanja

Pančevke i Pančevce u subotu, 14. maja, očekuje obilje kulturno-zabavnih sadržaja na čak 15 lokacija

Kliknite za veci prikaz

Najposećenija kulturna manifestacija u zemlji „Noć muzeja” biće održana u subotu, 14. maja, u gotovo 60 gradova u Srbiji. Pančevo će se peti put pridružiti ovom kulturno-zabavnom hepeningu, i to s programom koji će biti upriličen na čak petnaest gradskih lokacija.

Narodni muzej, Gradska biblioteka, Kulturni centar, Gimnazija, Dom omladine, Istorijski arhiv, Jevrejska opština, Klub ljubitelja železnice, kafe „Galerija”, Evangelička crkva, „Coffee shop”, Gradska uprava, Akademski hor „Jovan Bandur”, Muzička škola i Crkva Svetog Karla Boromejskog širom će otvoriti kapije svima koji su raspoloženi da subotnju noć provedu uživajući u najrazličitijim izložbama, koncertima, performansima i književnim druženjima. Program će početi u 18 sati i trajaće sve do dva sata posle ponoći.

Malo para, mnogo muzike

Ovogodišnja „Noć muzeja” u našem gradu odvijaće se pod sloganom „Kroz šume sećanja”.

– Tema je nastala ukrštanjem dvaju motiva. Jedan je stalni odnos muzeja i sećanja, odnosno muzeja kao mesta gde se čuvaju materijalni nosioci sećanja – kolektivnih, civilizacijskih i individualnih. S druge strane, ova godina je proglašena za Međunarodnu godinu šuma, pa smo odlučili da ukrstimo te dve stvari. Mogu sa zadovoljstvom da istaknem da se ove godine nastavlja trend povećanja broja učesnika. U subotu će ih biti više od dvadeset. Prvi put će se u „Noć muzeja” uključiti Atelje mladih, Odsek za kulturu, informisanje, sport, brigu o mladima i civilni sektor Gradske uprave, Akademski hor „Jovan Bandur”, Udruženje likovnih umetnika „Svetionik”, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, koje će biti organizator koncerta finskog omladinskog hora „Vanaja”. Pored izložbenog programa, koji je centralna i najvažnija stvar manifestacije, ovog puta imamo možda najjači muzički program dosad – rekao je Nemanja Vujić, menadžer „Noći muzeja”.

Jovan Oka, direktor Narodnog muzeja, institucije koja organizuje ovu veliku manifestaciju, izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da je grad za „Noć muzeja” izvojio svega 100.000 dinara.

– Ovo je možda najteža „Noć muzeja” za nas od svih dosadašnjih. Imali smo tri uspešne „noći”, prošla, četvrta, bila je problematična, a ova je bila apsolutno dovedena u pitanje. Naravno, razlog su finansije.

Strašno me iritira i čudi da Grad nije našao za shodno da ovu manifestaciju uvrsti u gradsku. Ona jeste gradska i ko god kaže suprotno greši. S novcem koji je obezbedio Grad nije moglo da se uđe u ovako veliki projekat. Međutim, da ne bismo prekinuli manifestaciju koja je lepo krenula i koja je izuzetno dobro posećena, insistirao sam da se ona realizuje i po cenu da Muzej žrtvuje neki od svojih ostalih programa.

Svake godine, tokom „Noći muzeja”, četiri do pet hiljada građana prođe kroz naše institucije kulture. Verujem da ćemo sledeće godine ranije i sa više novca krenuti u ovaj projekat – rekao je Oka.

Ne propustite!

Uprkos oskudnoj finansijskoj podršci Pančevke i Pančevci će tokom subotnje večeri i noći ipak moći da uživaju u mnoštvu različitih sadržaja.

Program u Narodnom muzeju počeće u 18 sati predstavljanjem dece, polaznika Muzejske kreativne radionice koju vodi Lučija Toma. U 19 sati na platou ispred Muzeja koncert će održati KUD „Stanko Paunović NIS – RNP”, a sat vremena kasnije u svečanoj sali na spratu Muzeja biće prikazan film „Šarganski lug” Ljube Ninkovića. U 21.30 na platou isped Muzeja Ljuba Ninković će održati koncert. U gotovo svim galerijskim prostorima ove institucije biće priređene izložbe, a najznačajnija je svakako ona koja predstavlja izbor iz zbirki Narodnog muzeja.

Ona će biti smeštena na spratu, u galerijskom prostoru 20. veka.

Između ostalih dešavanja najavljenih za subotu, svakako treba izdvojiti program koji od 19 sati očekuje posetioce prostorije Akademskog hora „Jovan Bandur” (Ulica Dimitrija Tucovića 2a, na spratu). Tamo će biti postavljene čak četiri izuzetno zanimljive izložbe, a hor i orkestar održaće kratak koncert.

Ljubitelji duhovne muzike nikako ne treba da propuste nastup fenomenalnog finskog hora „Vanaja”, koji će se održati u Rimokatoličkoj crkvi od 20 sati.

Kompletan program „Noći muzeja” možete pronaći na 3. strani.

D. Kožan