Pancevac Online

Broj 4400 · 06.05.2011.

Naslovna

Započete rekonstrukcije centralnih pančevačkih ulica

Signal investitorima: Podizanje standarda života

Bojan Pajtić obišao gradilišta koja se finansiraju iz pokrajinskog budžeta * U junu „nova” Ulica Maksima Gorkog, a do kraja godine još njih četiri

Kliknite za veci prikaz

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i direktor pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja Momčilo Milović, u pratnji gradonačelnice Pančeva Vesne Martinović i drugih lokalnih funkcionera, u sredu, 4. maja, obišli su delove ulica Karađorđeve, Maksima Gorkog i Dositejeve, čija se rekonstrukcija finansira novcem iz vojvođanskog budžeta.

Radovi u Maksima Gorkog se privode kraju i u narednih mesec dana ta ulica treba da dobije potpuno nov izgled celom svojom dužinom, dok će ostale pomenute saobraćajnice biti obnovljene do kraja ove godine.

Izgradnja novih kolovoza i mreža vodovoda, kanalizacije, električnih i gasnih instalacija koštaće ukupno oko 650 miliona dinara.

Kliknite za veci prikaz

Nakon obilaska gradilišta pokrajinski premijer i gradonačelnica su ocenili da svi ovi poslovi, pored toga što podižu kvalitet života Pančevaca, mogu pozitivno uticati i na privlačenje preko potrebnih investicija, a naročito stranih.

– Kada smo pre četiri godine osnivali Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, stručnjaci su procenjivali da je oko 90 procenata saobraćajnica u Pokrajini u lošem ili čak izrazito lošem stanju. Otad smo investirali oko 20 milijardi dinara u putnu mrežu i danas je situacija mnogo bolja. Za ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu odlučili smo se zato što je ona preduslov za razvoj privrede, a potom i za kvalitetniji život ljudi – rekao je Pajtić.

On je naglasio da su neuspešne privatizacije, koje su napravile problem kako pančevačkoj privredi tako i čitavoj Vojvodini, dodatni razlog za to što Vlada u Novom Sadu pokušava da izgradnjom infrastrukture obezbedi uslove za ulagače, a time i ekonomski oporavak Pokrajine.

U prilog toj izjavi naveo je podatak da je svih 20 milijardi dinara, koliko je do sada uloženo, obezbedilo pokretanje proizvodnje u tridesetak različitih privrednih grana povezanih s građevinskom industrijom.

Vesna Martinović je zahvalila Pajtiću i njegovom kabinetu za to što su u finansiranju rekonstrukcije gradskih ulica prepoznali primarne potrebe Pančevaca.

– Za nas ovaj posao nije samo ulepšavanje izgleda grada već se njime doprinosi da se, u pogledu bezbednosti saobraćaja i kvaliteta života, građani osećaju primereno 21. veku. Započeti radovi pokazuju i ozbiljnu nameru lokalne samouprave da bude dobar domaćin investitorima, jer prva slika koju ponesete iz jednog grada mnogo govori o onima koji njime upravljaju i odnosu koji imaju prema ulagačima – naglasila je gradonačelnica.

Jedno od novinarskih pitanja upućeno premijeru Pajtiću posle obilaska gradilišta bilo je da li u pokrajinskom budžetu ima novca za finansiranje ovih radova. To pitanje je postavljeno zato što je u izveštaju Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva za prethodnu godinu navedeno da su, zbog nedostatka novca iz tog izvora, u 2010. neke od planiranih kapitalnih investicija kasnile ili nisu ni započete.

Pored toga, poznato je da iz istog razloga izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančeva kasni više od godinu dana, pa je Vlada Srbije preuzela na sebe obavezu finansiranja tog posla iz kredita namenjenog podsticanju razvoja građevinske industrije u Republici.

Pajtićev odgovor bio je da je u prethodne dve godine, zbog ekonomske krize, priliv novca u budžet, pa time i u Fond za kapitalna ulaganja, bio manji, što je dovelo do prolongiranja plaćanja obaveza, ali da pokrajinska Vlada neće nikome ostati dužna. On je dodao da ono što sada stvara problem u finansiranju kapitalnih infrastrukturnih radova u Vojvodini jeste sporazum o kreditu koji je Srbija sklopila s MMF-om.

– Trenutno u pokrajinskoj kasi ima dovoljno novca, ali Međunarodni monetarni fond takve poslove tretira kao deficit, pa raspoloživa sredstva možemo usmeriti u započete investicije tek uz dozvolu te svetske finansijske institucije.

Međutim, investitori i izvođači ne treba da se pribojavaju, jer će sve biti plaćeno – naglasio je vojvođanski premijer.

Tokom 2011. iz Fonda za kapitalna ulaganja biće finansirana obnova oko 2,5 kilometra ulica u centru grada, ali je aktuelna vlast u gradu planirala da ih bude još više. Iz kredita od oko 200 miliona dinara za koji je garant pančevački budžet lokalna samouprava će finansirati obnovu starog gradskog jezgra u Potamišju, kada će biti rekonstruisano još osam ulica u tom delu grada.

D. Vukašinović