Pancevac Online

Broj 4399 · 29.04.2011.

Naša anketa

Šta mislite o novoj odluci o kućnom redu?

Bahatost treba kazniti

Na zasedanju Skupštine grada 15. aprila usvojena je odluka o kućnom redu u stambenim zgradama. Kazne za nepoštovanje propisa biće odsad između 2.500 i 25.000 dinara, a naplaćivaće ih komunalni policajci.

Ovom odlukom građani se između ostalog obavezuju na redovno čišćenje snega ispred zgrade, dok se zabrane odnose na nekontrolisano bacanje smeća i sušenje veša na terasama ako u zgradama postoje vešernice.

Kliknite za veci prikaz

ALEKSANDAR MITROVIĆ, učenik:

– Ne vidim razlog zbog kojeg ne bismo drastično kaznili one koji ne poštuju kulturu ponašanja. Samo ponekad sam imao problema s bukom, ali nikada nisam želeo da se raspravljam u takvim situacijama. Teško je reći da li će se primenjivati ova odluka budući da je tek doneta i građani treba da se naviknu. Ostaje da se vidi koliko će poštovanje kućnog reda na kraju promeniti svest nas samih.
Kliknite za veci prikaz

IVANA FILIPOVIĆ, arhitekta:

– Apsolutno podržavam odluku o povećanju kazni za one koji ne poštuju kućni red u zgradama. Dosad smo imali slučajeve da svako radi šta hoće i u toku noći, što je nedopustivo. Ako se budu primenjivale ove mere, verovatno je da će doći do promene ponašanja ljudi. Najveći problem jeste što mi imamo zakone koje ne primenjujemo, a donosimo još rigoroznije koji će takođe ostati nerealizovani.
Kliknite za veci prikaz

MARKO BOŽIĆ, medicinski tehničar:

– Živim u kući na Strelištu, tako da ne mogu se bunim u vezi s ponašanjem komšija. Poznajem mnoge koji stanuju u zgradama i žale se na bahate komšije i nepoštovanje kućnog reda. To svakako nije u redu i nikada se ne osećam lepo kada slušam priče o sličnim teškoćama. S druge strane, ekonomska kriza u zemlji je velika i ne mogu da podržim uvođenje visokih kazni za ovakve prekršaje.
Kliknite za veci prikaz

JELENA JOVANOVIĆ, radnica:

– Stanujem u zgradi i smatram da nekultura stanara treba da se sankcioniše. Podržavam povećanje kazni jer kućni red mora da postane deo svesti Pančevaca i volela bih da ova odluka zaživi. Jedino kvalitetnim zakonima možemo da se nadamo postepenom napretku. Imala sam negativnih iskustava s ponašanjem nekih ljudi, ali smo nesuglasice uglavnom rešavali prijateljskim razgovorima.
Kliknite za veci prikaz

MILAN NjEŽIĆ, penzioner:

– Normalno je da sam saglasan s drakonskim kaznama za sve koji krše kućni red. Imaosam veoma loša iskustva sa šetnjom pasa, preglasnom muzikom, kao i nekontrolisanim bacanjem smeća u zgradama. Srbi su najosetljiviji kad primenite novčane kazne i zato mislim da će ovo biti veoma uspešna odluka. Važno će biti da i građani postanu primenjivači propisa, baš kao i u razvijenim državama.
Kliknite za veci prikaz

ZAGORKA GAŠIĆ, penzionerka:

– Nisam sigurna kakve su dosad bile zakonske obaveze, a deluje mi da kućnog reda u zgradama uopšte nema. Treba sprovesti redovnu kontrolu i delimično povećati kazne za nepoštovanje tih propisa. Svakodnevno imam problema s bukom koja mi mnogo smeta, ali do sada se nisam bunila jer ne želim ni s kim da se svađam. Ipak, mislim da je 25.000 dinara previsoka cifra za nepristojno ponašanje u zgradama.

Anketirao Filip Leskaroski