Pancevac Online

Broj 4434 · 29.12.2011.

Naslovna

Verujmo!

Kliknite za veci prikaz

Svake godine u ovo vreme ljubimac dece sa svih meridijana demantuje priče o svom nepostojanju.

Ne samo da svojim osmehom iza bele brade i novogodišnjim poklonima i dalje usrećuje mališane već uveliko „širi posao”. Tako su i njegove mlade saradnice na proputovanju planetom svratile i u naš grad i otapajućim šarmom najavile lepše dane.

Deluju baš ubedljivo, preostaje samo da im verujemo...


Skupština Pančeva održala poslednju sednicu u 2011.

Odgovoran ili predizborni budžet?

Suficit od 33 miliona dinara sa desetostruko većim deficitom u najavi * Republička vlast da pomogne trudnicama i obezbedi Pančevcima „Beovoz” * Smenjen Upravni odbor „Dečje radosti”, na redu je direktorka

Kliknite za veci prikaz

Usvajanje gradskog budžeta za 2012. s planiranim suficitom (bar za prvo vreme) i upućivanje zahteva republičkoj vlasti da materijalno pomogne trudnice i porodilje, te da poboljša železnički prevoz do Beograda – neke su od važnijih mera za koje su odbornici glasali na sednici pančevačkog parlamenta održanoj u ponedeljak, 26.

decembra. Lokalni parlamentarci će poslednje zasedanje u 2011. upamtiti i po tome što im predsednik Skupštine grada Tigran Kiš prvi put od kada je na toj funkciji nije dozvoljavao da za govornicom pričaju o svemu i svačemu mimo dnevnog reda, na šta se, začudo, niko nije žalio. On je na početku pročitao obaveštenje Srpske napredne stranke da su odbornici Velimir Tomić i Boško Kvočka isključeni iz članstva, a potom je rekao kako se promena imena Trga Borisa Kidriča u Jabuci u Karađorđev trg skida s dnevnog reda na zahtev Nacionalnog saveta Makedonaca i pokrajinske Vlade. Potom je, zahvaljujući promeni ponašanja predsednika Skupštine, za pola sata utvrđen dnevni red i počela je rasprava o najvažnojoj tački.

Zoran Jovanović, gradski većnik zadužen za finansije, nazvao je predlog budžeta odgovornim i primerenim godini koja je pred nama. Razlika između prihoda od 4,16 milijardi dinara i rashoda koji su za 34 miliona manji govori o planiranom suficitu. Jovanović je objasnio da je takva računica, s viškom novca u vreme kada svi u Srbiji planiraju deficite, napravljena da tokom 2012. ne bismo probili dozvoljeno zaduženje gradske kase od 10 procenata. Dodao je da će ono biti neminovno, jer je već sada jasno da će javnim i javnim komunalnim preduzećima biti potrebno bar još 230 miliona dinara da bi pregurala narednu godinu.

Po prirodi stvari, Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva namenjeno je najviše novca – više od milijarde – pošto će ona finansirati najveći deo građevinskih radova.

Čak trećina tog iznosa (338 miliona dinara) rezervisana je za plaćanje završetka započetih rekonstrukcija Zmaj Jovine, Karađorđeve i Dositejeve ulice, za koje pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja nije dao ni paru.

– Svakog dinara tog novca nam je žao, jer je to bila obaveza Fonda, ali smo morali da ga odvojimo kako bismo platili izvođačima. Borićemo se s Fondom da svaki milion plati on, a ne lokalna samouprava – obećao je Jovanović.

On je najavio da će od novca poreskih obveznika biti rekonstruisano osam ulica u centru, na Tesli, Strelištu, Misi, u Gornjem gradu i Skrobari. Sa 90 miliona dinara biće finansiran nastavak revitalizacije starog gradskog jezgra, a Direkcija će izgraditi ili urediti po jednuulicu u Banatskom Brestovcu i Banatskom Novom Selu. Od kredita u visini 107 miliona dinara koji će biti podignut naredne godine najviše novca (57 miliona) otići će na izgradnju Kajmakčalanske ulice.

Kliknite za veci prikaz
Puna pažnja i mnogo materijala: govornik je zakon

Oblast socijalne zaštite i sela mogu računati na po sedam procenata više nego što su dobili ove godine, a mnogim javnim preduzećima će dodatni novac morati da bude obezbeđen rebalansima tokom 2012. godine.

Jovanović je procenio da je „Higijena” dobila dovoljno novca (102 miliona), ali će zato 155 miliona planiranih za ATP biti nedovoljno, pa će u sledećoj godini tom preduzeću morati da bude „upumpano” bar još 120 miliona dinara. I RTV Pančevu će 55 miliona biti nedovoljno za poslovanje te će gradska vlast morati da nađe još 8,5 miliona.

Projekat olimpijskog bazena je spao na simboličnih sedam miliona dinara, a 43 miliona je usmereno na izradu projektne dokumentacije za severnu industrijsku zonu i zonu „Grinfild 2”, kako bi one bile spremnije da prihvate potencijalne investitore. Iako su amandmani opozicije odbijeni, Jovanović je najavio da će neki od onih čiji je predlagač Borka Žunić (Narodna partija) kao vrlo konstruktivni ući već u prvi rebalans u martu, jer za njih sada nema novca. On je naglasio da gradske takse ni naredne godine neće biti povišene, već će ostati na sadašnjem nivou.

Opozicije se, prema očekivanjima, obrušila na ovakav predlog budžeta, tvrdeći da je nerealan, rasipnički i predizborni. Božidar Koprivica (SNS) ocenio je da plan prikupljanja i trošenja gradskog novca nije ostvarljiv, jer ne može zadovoljiti sve javne potrebe, te da je najvljeni suficit politički marketing. On je dodao da budžet nije ni štedljiv ni razvojni, pošto je previše novca iz njega namenjeno putovanjima i sličnim troškovima.

Koprivica je rekao da je taj novac trebalo usmeriti u razvoj privatnog sektora, umesto što se on uništava previsokim porezima, i upitao ko će onda puniti gradsku kasu.

Partijski drugari

U sličnom tonu je nastupio i Petar Jojić (SRS), rekavši da je previše novca namenjeno raznim gradskim komisijama i volonterima. Prema njegovoj oceni, preko njih će biti plaćani „stranački drugari” vladajuće koalicije. Čelnik radikala je naročito napao budžetsku stavku „posebne usluge” kao potpuno netransparentnu, a zamerio je vlasti da je premalo novca izdvojila za zdravstvo.

– Imate para za svoje članstvo i čelnike, a nemate za sređivanje bolnice da ne izgleda više kao štala – zamerio je Jojić.

On je upitao ko je ovlastio Gradsko veće da pokriva obaveze pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja i predložio da se oko tog problema objasne premijeri Cvetković i Pajtić.

Bez komentara

Mirjana Balog Kormanjoš, odbornica LDP-a, zatražila je da Skupština razreši dužnosti Nenada Stanojevića, direktora ATP-a, zbog „neprimerene komunikacije preko interneta sa odbornicima, uključujući i mene, kao i s novinarkom Draganom Mladenović”. Ona je ocenila da neko ko tako javno govori nije dorastao funkciji koju obavlja i ne može da predstavlja radnike i građane Pančeva.

– Posebno naglašavam da je u tim istupima bilo nekih vulgarnih insinuacija upućenih ženama, te tražim podršku od gradonačelnice i Foruma žena DS-a – rekla je odbornica LDP-a.

Niko od prozvanih nije je udostojio odgovora, niti bilo kakve reakcije.

Predrag Patić iz LDP-a rekao je da će punjenje budžeta za narednu godinu biti problem zbog velikih dugova „Petrohemije” i „Azotare”. On je izneo tvrdnju da vlast neće moći da nađe dovoljno sredstava za gradska preduzeća i da su izneti planovi komunalnih investicija predizborni pamflet.

– Kada smo vas pre godinu dana upozoravali na to da Fond neće platiti radove u Karađorđevoj, Zmaj Jovinoj i Dositejevoj ulici, prilično prepotentno ste nas pozivali na otvaranje radova. Da li će neko od vas da snosi odgovornost za to? Ne, Pančevo će da plati šminkanje grada – rekao je Patić.

Zakup selima

Predstavnik LDP-a je ocenio da natkrivanje Zelene pijace i izgradnja skejt-parka nisu prioriteti, već da služe za stranačku promociju. On je rezignirano dodao da je zbog svega sedam miliona planiranih za olimpijski bazen „palanka pobedila vrhunske vrednosti grada”.

Aleksandar Farkaš (URS) optužio je vlast da nema nikakvu strategiju za Pančevo, dodavši da je budžet za 2012. zasnovan na dnevnopolitičkim potrebama i sukobima unutar vladajućih stranaka oko projekta bazena. U prilog tome naveo je da je većnik Jovanović pre tri nedelje govorio da možemo očekivati ozbiljan manjak novca u kasi, da bi sada najavljivao višak. Ovaj funkcioner Ujedinjenih regiona zatražio je da se novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta ostavi na raspolaganju seoskim mesnim zajednicama, koje će znati kako da ga upotrebe na najbolji način.

Tokom rasprave o planovima rada javnih i javnih komunalnih preduzeća koji prate odluku o budžetu uglavnom su ponovljene primedbe opozicije na račun gradskih firmi iznete i prilikom diskusije o načinu raspodele javnih prihoda. Za promenu, potpuna saglasnost je postignuta oko predloga Gradskog veća da se zatraži dodatna garnitura „Beovoza” na relaciji Pančevo–Beograd kako bi železnički prevoz bio održan na zadovoljavajućem nivou. Zbog početka rada gradske železnice u Beogradu, od 12. decembra je broj polazaka „Beovoza” sa 18 sveden na osam, što nije dovoljno za potrebe Pančevaca. Petar Jojić, koji je i republički poslanik SRS-a, predložio je da ovaj zahtev bude upućen ministru infrastrukture Milutinu Mrkonjiću.

Čelnik radikala je rekao da je već razgovarao s ministrom o tome i da je on obećao pomoć.

Saglasje

Slično je bilo i kada je reč o podršci zahtevu upućenom ministarstvima zdravlja i rada i socijalne politike da izmene odgovarajuće zakone kako bi trudnicama na bolovanju bila obezbeđena isplata 100 odsto plate, a nezaposlenim porodiljama novčana pomoć tokom prvih 12 meseci od rođenje deteta. Za ovu odluku Skupštine nisu digli ruke odbornici URS-a, koji su je i predložili. Aleksandar Farkaš je rekao da oni ostaju pri prvobitnom predlogu da taj novac bude obezbeđen iz pančevačkog budžeta. On je dodao da ova inicijativa kasni jer je ministar zdravlja Stanković pre mesec i po dana najavio takvu meru.

Farkaš je stavio ozbiljnu primedbu i na predlog izmena odluke o mesnim zajednicima kojima se predviđa mogućnost da lokalna samouprava pod određenim okolnostima raspusti savet mesne zajednice.

On je rekao da je Ustavni sud već ocenio kako skupštine gradova i opština nemaju takva ovlašćenja, te da je izmena odluke neustavna.

Bez odgovora

Skupštinska većina je podržala predlog Kadrovske komisije za promenu dveju trećina članova Upravnog odbora ustanove „Dečja radost”, čime su otvorena vrata višemesečnim upinjanjima dela lokalne vlasti da smeni direktorku Slavu Jovanov Timarac. Radikal Petar Jojić podržao je to rekavši da je posredi odgovoran odnos vladajuće većine prema jednom važnom gradskom pitanju, te da „ne žali za smenom nesposobnog rukovodstva” ustanove.

Patić je rekao da se od odbornika krije izveštaj Upravnog odbora „Dečje radosti” o radu direktorke koji je u septembru stigao u Skupštinu, jer je on nepovoljan po predlagače smene.

– Nismo dobili ni izveštaje prosvetne i budžetske inspekcije, iako su njihovi službenici svaki čas išli u tu ustanovu, a u javnosti se podiglo mnogo prašine oko svega.

Pre toga u Skupštini smo imali, bez dobrog obrazloženja, pokušaj smene rukovodstva ustanove koja je proglašena za najbolju u Vojvodini – podsetio je Patić.

On je zatražio da se objasni razlog smene članova Upravnog odbora, kao i zašto nije zamenjeno svih devetoro, ali mu na ta pitanja niko nije odgovorio.

D. Vukašinović