Pancevac Online

Broj 4433 · 22.12.2011.

Ekologija

„Bis IT reciklažni centar” izvezao opasan otpad

Dvesta tona otišlo u Bugarsku

Iz reciklažnog dvorišta „BiS IT reciklažnog centra” u sredu, 21. decembra, put Sofije su krenula dva kamiona sa 40 tona opasnog otpada.

Reč je o otpadnim katodnim cevima koje su tokom procesa reciklaže izdvojene iz prikupljenog elektronskog i električnog otpada. Ovo je početak realizacije ugovora o izvozu više od 200 tona opasnog otpada iz pančevačkog reciklažnog centra u Bugarsku. „BiS IT reciklažni centar” platiće potpuni ekološki tretman tog otpada 330 evra po toni.

Rukovodstvo ove firme odlučilo sa za bugarski „Nadim”, jer je ta fabrika trenutno najmodernija u Evropi za potpuno zbrinjavanje svih vrsta opasnog otpada. Taj pogon je podignut pre pet godina uz pomoć sredstava Svetske banke za razvoj, ali u nedostatku reciklažnih sirovina posluje sa svega pet odsto kapaciteta, što je dokaz da u balkanskom regionu ekološka svest još nije dostigla evropski nivo.

Prema rečima Nikole Egića, generalnog direktora kompanije „Božić i sinovi”, u čijem sastavu posluje reciklažni centar u Omoljici, ovaj poslovni potez ima izuzetan značaj za Srbiju, i to ne samo kada su u pitanju ekološki standardi koje propisuje EU već i kada je reč o ugledu Srbije, koja ovim dokazuje da i domaća privreda može da posluje po svetskim kriterijumima kako u strateškom tako i u finansijskom smislu.

– Domaći recikleri rade s određenim poteškoćama. Na primer, država je kasnila deset meseci sa isplatama subvencija reciklerima. Međutim, problem je što novac koji država daje nije dovoljan da pokrije sve troškove. Pošto beležimo gubitke još u procesu sakupljanja, jasno je da je ovakav sistem poslovanja neodrživ. Ukoliko se ovo ne reši na sistemskom nivou, Srbija će teško ispuniti odredbe EU po kojima se propisuje godišnji minimum sakupljenog elektronskog i električnog otpada po stanovniku – rekao je Egić.

Da podsetimo, domaći zadatak za Srbiju jeste da ostvari rezultat od četiri kilograma po stanovniku godišnje, a trenutno to iznosi svega 400 grama.


Novi ekološki propisi u 2012. godini

Otpadno ulje i kese došli na red

Usklađivanje s evropskim propisima * Ekološki inspektori imaće pune ruke posla

Kliknite za veci prikaz
Kraj bizarnim prizorima

Sledeće godine stupiće na snagu nekoliko ekoloških zakonskih rešenja koja će, prema mišljenju nadležnih u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, unaprediti kvalitet životnog prostora i zdravlja ljudi. Tako će, na primer, od 1. januara biti zabranjeno bacanje otpadnog jestivog ulja iz ugostiteljskih objekata, menzi i bolnica, a biće i znatno povišene takse za uvoz i proizvodnju običnih plastičnih bionerazgradivih kesa.

Vlasnici restorana i hotela, kao i direktori zdravstvenih i predškolskih ustanova i kioska, koji proizvode više od 20 obroka dnevno, moraće da na bezbedan način zbrinjavaju ulje koje ostane nakon spremanja hrane, tj. da otpadne količine predaju registrovanim operaterima na preradu. Ideja je da se ovo otpadno ulje, koje se svrstava u biomasu, koristi kao alternativno gorivo, to jest da se preradi u biodizel. Interesantno je to da je država predvidela da se ove sirovine prikupljaju bez naknade, te da operateri ne dobijaju subvenciju države za prerađene količine.

Otpadna jestiva ulja retko završavaju u postrojenjima, tako da su količine bio-dizela, po ceni od 100 dinara po litru, male da zadovolje potrebe prevoznika, poljoprivrednika i brodara, koji su jedini stvarni korisnici te vrste goriva. Firme koje treba bezbedno da odlažu otpadno jestivo ulje ni dalje to ne čine, već ga prosipaju u kanalizaciju. U seoskim sredinama ono se često koristi kao dodatak koncentratu za prehranu stoke.

Otpadno jestivo ulje trenutno se plaća nešto manje od 20 dinara po litru. Ono je veoma traženo u svetu, a trenutno se iz Srbije izvoze znatne količine, naročito u Austriju, po ceni od 500 evra za tonu.

OÅ¡tra kaznena politika?!

Zakonom o upravljanju otpadom predviđene su kazne za sva preduzeća i preduzetnike koji ne tretiraju otpadna jestiva ulja na propisani način u iznosu od 250.000 do milion dinara, a za odgovorna lica od 25.000 do 50.000 dinara. U Srbiji dozvolu za sakupljanje i transport otpadnih jestivih ulja imaju 23 preduzeća, a operateri „Biodizel Co” iz Boleča i „Bio-energoil” iz Sombora dobili su dozvolu i za tretman odnosno preradu tog ulja.

Prema podacima nadležnog ministarstva, potrošnja jestivog ulja u Srbiji iznosi oko 16 litara po stanovniku godišnje, što znači da bi se tokom godine moglo sakupiti oko 10.000 tona jestivog ulja pogodnog za proizvodnju bio-dizela. Zakonom o energetici i direktivama Evropske unije predviđeno je da bio-dizel učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj potrošnji goriva, ali je u Srbiji to trenutno zanemarljivo malo.

Bio-dizel je ekološko gorivo koje se dobija iz biljnih ulja, poljoprivrednog, industrijskog i komunalnog otpada, ne izaziva efekat staklene bašte, CO2 je neutralno, manje je zapaljivo od drugih vrsta goriva i može se koristiti u svim dizel motorima bez adaptacije, kao i u svim gorionicima energetskih postrojenja na tečna goriva.

Reci NE plastičnoj kesi

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sledeće godine će početi da rešava i problem upotrebe neekoloških plastičnih kesa. Već 1. januara na snagu stupa Pravilnik koji treba da omogući „aktivnije korišćenje” biorazgradivih kesa i druge ambalaže.

Tako će biti sprečeno da se u Srbiji proizvode ili da se uvoze kese koje se ne razgrađuju. Republički Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je oko 13 miliona dinara za odgovarajuću opremu i druge troškove za laboratoriju u kojoj će se utvrđivati da li su kese na tržištu u skladu s propisanim aktom.

Novim pravilnikom biće predviđeno znatno finansijsko opterećenje za sve proizvođače ili uvoznike kesa koje nemaju odgovarajuće sastojke za razgradnju te ambalaže u vrlo kratkom roku, kako bi se sprečilo deljenje besplatnih ili vrlo jevtinih plastičnih kesa koje u najvećoj meri završavaju u prirodi.

Pored toga, ne treba smetnuti s uma da u septembru sledeće godine stupa na snagu Pravilnik energetske efikasnosti, koji predviđa da svaka nova zgrada, da bi dobila upotrebnu dozvolu, mora da ima pasoš energetske efikasnosti.


Izveštaj monitoring sistema

Nije bilo većeg zagađenja

Kliknite za veci prikaz

Nedeljni izveštaj sistema Grada Pančeva za kontinualno praćenje aerozagađenja od 14. do 20. decembra po mernim mestima.

Cara Dušana

Na ovom mernom mestu nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti (GV) prizemnog ozona i sumpor-dioksida.

Srednje dnevne koncentracije benzena kretale su se od 2,7 do 7,9 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost te kancerogene materije registrovana je 14. decembra između 19 i 20 sati, a bila je 17,6 mikrograma po kubnom metru.

Vatrogasni dom

Prošle nedelje srednje dnevne koncentracije benzena bile su u granicama od 2,1 do 7,9 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna koncentracija, 26,2 mikrograma po kubnom metru, izmerena je 14. decembra između 18 i 19 sati.

Srednje dnevne koncentracije vodonik-sulfida kretale su se u granicama od 2,2 do četiri mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost te opasne materije registrovana je 14. decembra, a iznosila je 7,5 mikrograma po kubnom metru.

Na ovom mernom mestu protekle nedelje nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, amonijaka i toluena.

Vojlovica

Srednje dnevne koncentracije benzena kretale su se od 1,7 do 8,3 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost te opasne materije registrovana je 14. decembra između 19 i 20 sati, a iznosila je 19,7 mikrograma po kubnom metru.

Protekle nedelje registrovano je jedno 24-časovno prekoračenje GV suspendovanih čestica PM-10 (koncentracije preko 50 mikrograma po kubnom metru), i to 14. decembra, kada je izmerena vrednost od 65,7 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost, 214,4 mikrograma po kubnom metru, zabeležena je 14. decembra između 19 i 20 sati.

Na ovom mernom mestu nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida i toluena.

Starčevo

Na ovom mernom mestu prošle nedelje nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, amonijaka i azot-dioksida.

Aparati gradskog monitoringa registrovali su dva 24-časovna prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM-10, i to 14. decembra (94) i 15. decembra (75 mikrograma po kubnom metru). Maksimalna jednočasovna vrednost, 221 mikrogram po kubnom metru, izmerena je14. decembra između 19 i 20 sati.

Stranu pripremio Zoran Stanižan


Vikend na Fruškoj gori

Finiš Treking lige

Ovog vikenda na obroncima Fruške gore biće održano poslednje, šesto kolo Treking lige Vojvodine–Srbije za 2011. godinu, u organizaciji Planinarsko-alpinističkog kluba „Materhorn”. Start i cilj su i ovog puta na Popovici, poznatom izletištu, udaljenom pet kilometara od Sremske Kamenice. Start je zakazan za subotu, 17. decembar, u 9 sati. Pred učesnicima je brdska deonica duga 48 kilometara, koja prolazi kroz brojna izletišta i zaseoke, kao i pokraj manastira Brankovac, Bečin, Jazak, Zmajevac i Vrdnik. Ljubitelji ovog popularnog nacionalnog parka prirode mogu trčati ili pešačiti. Pored zvanične staze, maratonci se mogu opredeliti i za dve rekreativne deonice – od 19 i 32 kilometra.

Po završetku etape biće proglašeni pobednici i biće im dodeljeni pehari i medalje.

Najuspešniji takmičar će dobiti planinarsku opremu kao nagradu. Završetkom ovog kola biće zaokružena peta godina Treking lige Vojvodine–Srbije.


Apel JKP-a „Zelenilo” i „Pančevca”

Nemojte biti bahati

Kliknite za veci prikaz

Prošle godine, pred novogodišnje i božićne praznike, vandali su isekli jelku u najužem centru grada, u Ulici Nikole Tesle, i uzeli samo njen vrh. Kao dokaz još jedne neizmerne ljudske gluposti ostalo je isečeno stablo.

Kako se ovakve nebuloze više ne bi dešavale, „Pančevac” i JKP „Zelenilo” apeluju na građane da ostanu pri zdravoj pameti i da se ponašaju uskladu s vrednostima civilizovanog društva. Svako ko želi da u svom domu ima pravu jelku, može da, uz malu novčanu nadoknadu, dobije od „Zelenila” novogodišnje drvo s busenom na korišćenje.