Pancevac Online

Broj 4433 · 22.12.2011.

Selo

Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatski Brestovac: Savet MZ-a je na poslednjem sastanku razrešio stare i postavio nove članove upravnih i nadzornih odbora Doma kulture i JKP-a „Kombrest”.

Banatsko Novo Selo: U Domu kulture biće priređeni različiti kulturni sadržaji. U četvrtak, 22. decembra, od 12 sati, mladi će se susresti s književnikom Urošem Petrovićem. Istog dana, od 17 sati, na programu je književno veče posvećeno piscu Jonu Flori, a u ponedeljak, 26. decembra, od 16 sati, biće upriličena svečana akademija povodom proslave katoličkog Božića. U sredu, 28. decembra, folklorne grupe prirediće generacijski koncert u sportskoj sali.

Kliknite za veci prikaz

Dolovo: U subotu je u Domu kulture održan završni godišnji koncert folklornih ansambala, a pored sekcija domaćina, nastupili su i gosti iz Mramorka i KUD-a „Banat”. Istog dana, vinari iz udruženja „Sveti Trifun” posetili su vinariju „Radovanović” kod Krnjeva. Dom kulture i JKP „Dolovi” obeležili su Nikoljdan. U organizaciji biblioteke Doma kulture, u četvrtak, 22. decembra, od 16 sati, u velikoj sali biće upriličen novogodišnji koncert za najmlađe, pod nazivom „Kad zaploviš u svet snova”, uz učešće pesnika Saše Božovića i dečjeg hora, a od 19 sati, u maloj sali, amatersko pozorište iz Đurđeva odigraće pozorišnu predstavu „Slike iz života”.

Glogonj: Radnici Šumskog gazdinstva „Banat” privode kraju započeto pošumljavanje. Dečja folklorna sekcija Doma kulture osvojila je srebrnu plaketu na Osmoj smotri dečjih ansambala Srbije, održanoj u subotu, 17. decembra, u Kraljevu. U nedelju, 25. decembra, u organizaciji Mesne zajednice, u Domu kulture će biti podeljeni novogodišnji paketići,.

Ivanovo: MKUD „Bonaz Šandor” je prethodnog vikenda u Debeljači učestvovao na Smotri južnobanatskih kulturno-umetničkih društava koja neguju betlehemske i božićne običaje na mađarskom jeziku.

Jabuka: Pozorištance „Mali princ”, KUD „Vasil Hadžimanov” i pesnik Dragan Petrović posetili su tokom vikenda makedonski grad Tetovo.

Kačarevo: U petak je Komisija za javne nabavke odredila najpovoljnije ponude za izvođenje radova na kišnoj kanalizaciji i Sportsko-rekreativnom centru „Jezero”.

Omoljica: U petak, 16. decembra, u Domu kulture predstavljena je knjiga „Saga ...ićima” autora Tomislava Krsmanovića, a narednog dana je KUD „Žisel” priredio godišnji koncert. U nedelju, 25. decembra, od 10 sati, u galeriji Doma kulture biće upriličen „Novogodišnji bal vina”.

Starčevo: U četvrtak je u galeriji „Boem”, u organizaciji KKK-a i Doma kulture, održano književno veče novinara Zorana Lj. Nikolića pod nazivom „Tajne Beograda”. Dan kasnije, u velikoj sali Doma kulture upriličen je godišnji koncert KUD-a „Žisel”. U ponedeljak je na Trgu neolita Deda Mraz delio deci paketiće. Pčelar Božidar Dubljević će govoriti na temu „Ponašanje pčela u toku paše” u svečanoj sali MZ-a u utorak, 27. decembra, od 18.30 sati.


Zdravstvo u naseljenim mestima (4)

Uprkos problemima, kvalitet usluga zadovoljavajući

Investicije Doma zdravlja u Dolovu, Starčevu, Omoljici... * Brojne provale dovode do velike štete

Kliknite za veci prikaz
I zdravstvenu stanicu u Dolovu je potrebno rekonstruisati

Pored hroničnog nedostatka novca za postizanje adekvatnog kvalitativnog nivoa usluga, građanima naseljenih mesta, kao i samom osoblju, velike brige zadaje i održavanje objekata u kojima se obavlja zdravstvena delatnost. O tome direktorka Doma zdravlja Pančevo Sofija Vjetrov kaže: – Problemi dugogodišnjeg neinvestiranja u zdravstvene stanice i ambulante protežu se kroz veoma dug period.

Ipak, sa zadovoljstvom mogu da istaknem da smo ove godine novcem Doma zdravlja u iznosu od 1.300.000 dinara obezbedili funkcionisanje grejanja u Dolovu i Starčevu, a da je u toku rešavanje tog problema u Omoljici. Očekujemo izgradnju zdravstvene ambulante u Ivanovu naredne godine, a zavisno od stanja gradskog budžeta, to bi trebalo učiniti i u Brestovcu i Dolovu. S druge strane, veoma smo pogođeni čestim provalama i odnošenjem inventara, što iziskuje trošenje dodatnih sopstvenih sredstava na nadoknadu štete i uređaje obezbeđenja. Primera radi, u toku jednog meseca ukradena je oprema u vrednosti od 155.000 dinara, a nadoknada štete i ugradnja video-nadzora s alarmom koštale su Dom zdravlja oko pola miliona dinara.

Savremeni EKG aparati u selima

Kada su u pitanju specifičnosti od mesta do mesta, one se ponajviše tiču broja stanovnika, pa se ustanove u naseljenim mestima s preko 5.000 ljudi nazivaju zdravstvenim stanicama, a ispod te granice reč je o zdravstvenim ambulantama. Sadržaj njihovog rada definiše Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a ne predstavnici mesnih zajednica.

– Saradnja sa seoskim vlastima i školama je na veoma visokom nivou, sugestije su uvek dragocene, a implementiramo sve one koje su pravno moguće. Posebno ističem korektne odnose s mesnim zajednicama u Omoljici, Ivanovu, Dolovu, Kačarevu i Brestovcu. U svim zdravstvenim stanicama i ambulantama u seoskim sredinama postoje najsavremeniji EKG aparati, boce s kiseonikom i aspiratori. Tako je ove godine novcem iz budžeta kupljeno dvanaest „Šilerovih” uređaja za EKG u iznosu od 1.650.000 dinara, od kojih je osam namenjeno naseljenim mestima, a devet boca za kiseonik koštalo je 470.000 dinara. Od 24 nova aspiratora u vrednosti od 520.000 dinara, osam je otišlo u pravcu sela. Ovih dana biće nabavljeno jedanaest torbi za teren po ceni od 300.000 dinara, od čega će devet pripasti svakoj mesnoj zajednici – nabraja direktorka Doma zdravlja.

Mnoga pitanja u nadležnosti viših instanci

U javnosti se i dalje može čuti termin zdravstveni centar, koji ne postoji od 1. februara 2010, kada su osnovane dve posebne zdravstvene ustanove – Bolnica, pod ingerencijom Pokrajine, i Dom zdravlja, čiji je osnivač Grad Pančevo i koji upravlja zdravstvenim stanicama i ambulantama.

– Namera ovog rukovodstva jeste da što više izlazi u susret građanima kako bi im olakšalo ostvarivanje primarne zdravstvene zaštite. Mnogi zahtevi žitelja naseljenih mesta prilično su realni, posebno kada je reč o broju lekara opšte prakse. Međutim, rukovodstvo Doma zdravlja može da odgovori samo na ona pitanja koja su u njegovoj nadležnosti. Činjenica je da većina ingerencija pripada Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, čije su odluke za nas apsolutno obavezujuće – zaokružuje priču direktorka Sofija Vjetrov.

Može se zaključiti da problema i te kako ima, naročito kada su čekanje na pregled i lečenje dece u pitanju. Ali očigledno je da se mnogo toga tiče zakonske regulative, kao i da se globalna situacija u zdravstvu neminovno prenosi i na lokalni nivo.

Utisak je da se stanje, bar kada je reč o naseljenim mestima grada Pančeva, u datim okolnostima održava u normali, kao i da je bilo i vidljivih pomaka.


Dešavanja u Starčevu

Paketići za stotine mališana

Kliknite za veci prikaz

U organizaciji Mesne zajednice Starčevo i uz finansijsku pomoć brojnih privrednika iz najvećeg naseljenog mesta grada Pančeva, u ponedeljak, 19. decembra, na Trgu neolita treći put zaredom obeležen je praznik Sveti Nikola, a mališanima su podeljeni novogodišnji darovi.

Prema rečima glavnog inicijatora manifestacije Petra Andrejića, člana Saveta MZ-a, za ovu priliku je obezbeđeno 300 paketića veoma bogate sadržine, što je znatno više nego ranije. Odziv dece bio je izuzetan, a Deda Mrazu su u podeli svesrdno pomagale šarmantne Baba Mrazice. Za sve to vreme, uz dečje hitove s razglasa, brojni građani su se okrepljivali toplim napicima.

Dan ranije, u nedelju, 18. decembra, u rimokatoličkoj Crkvi Svetog Mauricija održan je božićni koncert, na kom je nastupila pevačka grupa „Sveta Cecilija” iz Zemuna. Hor je izvodio marijanske i božićne pesme, a ovim je zaokružen ciklus od tri koncertna dešavanja, koji je Grad Pančevo prepoznao kao kvalitetan projekat na ovogodišnjem konkursu iz oblasti kulture.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Uspeh Doma kulture „Mladost”

Glogonjski folkloraši šesti u Srbiji

Kliknite za veci prikaz

Dečja folklorna sekcija glogonjskog Doma kulture osvojila je srebrnu plaketu i šesto mesto na osmoj Smotri dečjih ansambala Srbije, održanoj u subotu, 17. decembra, u Kraljevu. Zbog zakasnelog obaveštenja, pritisnuti kratkim vremenskim rokom, glogonjski folkloraši su se užurbano pripremali, ali to ih nimalo nije omelo da ostvare neverovatan uspeh, ostavivši iza sebe mnoga renomirana društva iz najvećih gradova Srbije.

Ovo je prvi nastup folklorne sekcije Doma kulture „Mladost” na takmičenju najboljih dečjih ansambala u Srbiji, a to pravo je stekla je pobedom na Pokrajinskoj smotri. Glogonjci su se predstavili koreografijom „Vranjsko polje”, koju je postavila Jelena Trajkovski Krstevski, umetnički rukovodilac sekcije.

Put u Kraljevo je finansirao Grad Pančevo, a kao nagradu za uspešnu sezonu Dom kulture je za članove sekcije narednog dana organizovao odlazak na koncert Nacionalnog ansambla „Kolo” u Sava centru.


Koncert i izložba u Omoljici

Spektakl KUD-a „Žisel”

Kliknite za veci prikaz

Drugi godišnji koncert KUDa „Žisel” održan je u subotu, 17. decembra, u sali omoljičkog Doma kulture, koja je bila pretesna da primi sve ljubitelje folklornog i tradicionalnog stvaralaštva. Tada je preko dvesta sadašnjih i budućih majstora narodne igre i pesme demonstriralo veštine, a pored domaćina nastupili su i gosti iz starčevačkog KUD-a „Neolit” i KUD-a „Stevan Štrbac” iz Vrčina.

Celovečernjim koncertom pod nazivom „Omoljica kroz pesmu i igru” krunisan je završetak plodne sezone vrednih i ambicioznih „žiselovaca”, a vernoj publici je predstavljen bogat minuli rad svih kategorija folklornih grupa – od najmlađih predškolskih, preko školskih, do omladinskog i veteranskog ansambla. Burnim aplauzom su pozdravljene i njihove novopostavljene koreografije „Igre iz Kosaonice” i „Vlaške igre”, a publiku je na noge podigla čuvena „Vranjanska svita”, koja je čak tri puta izvedena na bis.

Paralelno s tim postavljena je prva izložba radova članica „Etno-grupe”.

Pored brojnih zvanica, stručnih lica i predstavnika lokalne vlasti, ovoj manifestaciji je prisustvovala i podršku radu društva pružila i gradonačelnica Vesna Martinović.