Pancevac Online

Broj 4433 · 22.12.2011.

Naša anketa

Da li pazite na ishranu tokom praznika?

Pečenje i sarma na svakoj trpezi

Prema statističkim podacima iz 2010. godine, čak 57 odsto stanovnika Srbije ima problema s viškom kilograma. S druge strane, čak 47 odsto stanovnika naše zemlje starijih od 25 godina ima problem s povišenim krvnim pritiskom. Kao neke od razloga, stručnjaci uglavnom navode loše navike u ishrani i nedovoljnu fizičku aktivnost. Ovo su bili samo neki od povoda da pitamo sugrađane da li vode računa o ishrani tokom praznika.

Kliknite za veci prikaz

DRAGAN ŠAJIN, auto-mehaničar:

– Ovo je period slava i praznika, koji se obeležavaju na naš način, tako da je masnija hrana neizbežna. Tokom ovih nedelja ješćemo uglavnom pečenje i meso. Pazim na liniju u velikoj meri jer treniram fudbal, tako da je fizička sprema uvek bitan faktor. Naravno da nekih dana imam obilnije obroke, ali napravim računicu kako mogu da potrošim višak kalorija.
Kliknite za veci prikaz

SLAĐANA NASTIĆ, nezaposlena:

– Za Novu godinu, Božić i ostale praznike spremamo mnogo hrane kao i većina ljudi. Trpeza u ovom periodu jeste bogata, pa se kuvaju razna jela koja svi volimo. S obzirom na to, ne pazimo preterano na ishranu tokom decembra i januara. Ostatak godine je ipak drugačiji, pa na svu sreću nemamo problema sa zdravljem.
Kliknite za veci prikaz

SRETKO SEKULOSKI, grafičar:

– Pošto živim na selu, svake godine u ovo vreme ponavljamo procedure u ishrani. Uglavnom se pripremaju jela od mesa. U to vreme nemamo mnogo obilne obroke i ne razlikuje se sve to od ostalih meseci tokom godine. Uvek gledamo da budemo umereni jer je to jedini način da ostanemo fizički pripremljeni. Naravno da ne utiče samo to na zdravlje, ali jeste veoma bitno.
Kliknite za veci prikaz

KLARA SVILAR, hemijski tehničar:

– Kao i svake godine, tokom praznika pravimo gozbe, uz prasetinu, rusku salatu, sarme i ostala jela iz našeg podneblja. Trudimo se da jedemo umereno i da učestali praznici ne budu razlog za preterivanje u hrani. U poslednje vreme vodim računa o obrocima i zasad nemam problema s tim. To je bitna navika za starije ljude, ali i mlađi moraju da pripaze na sebe radi dobrog zdravlja.
Kliknite za veci prikaz

VLADIMIR RUDINAC, penzioner:

– Ishrana tokom predstojećih praznika neće se mnogo razlikovati od uobičajene. Ne jedem masno i slano, tako da neću ni sada. Morate voditi računa o tome ako želite bolje i duže da živite. Ribu jedemo zato što je vreme posta, a uz to je hranljiva i bogata vitaminima. Masnoća je opasna i možda najštetnija, pa je zbog toga izbegavamo u svakom obliku.
Kliknite za veci prikaz

OLGA MARKOVIĆ, penzionerka:

– U prazničnoj atmosferi dopuštam sebi drugačiju ishranu. Leto i proleće su rezervisani za lakše obroke sa žitaricama, kao što su musli i slično. Sada se malo opustim i ne pazim toliko da li jedem hranu u skladu s potrebama. Mislim da to možemo sebi dozvoliti tih nekoliko nedelja. Na trpezi su obično sarme i pečenje, kao što većina porodica sprema.

Anketirao Filip Leskaroski