Pancevac Online

Broj 4433 · 22.12.2011.

Društvo

Aktivni najmlađi Brestovčani

Dragoceno vreme

Kliknite za veci prikaz

U brestovačkoj školi „Olga Petrov” vredne „Pčelice” i „Leptirići” uveliko se raduju novogodišnjim i božićnim praznicima. Razigrani i vredni, sa svojim vaspitačicama Natašom i Gordanom, svakodnevno uspevaju da zanimljivim idejama ulepšaju vreme i prostor.

Nedavno pokrenute radionice s roditeljima, pod nazivom „Dragoceno vreme koje provodim sa svojim detetom”, izazvale su veoma pozitivne reakcije. Mame i tate su se odazvale u velikom broju i u divnoj atmosferi vrtića, s decom i vaspitačicama, uz muziku pravili maštovite novogodišnje ukrase, od kojih je svaki od njih mali unikat. Oplemenjen je radni ambijent, simpatični irvasi u holu su posebna atrakcija, a zajedničko kićenje jelke bilo je nezaboravna uživancija.

Širokom pretprazničnom dečjem osmehu umnogome je doprinela poseta stomatologa, koji je mališane naučio kako da pravilno peru zubiće.

J. F.


Uspešnima pokrajinske nagrade

Naši među laureatima

Najuspešnijim učenicima u Vojvodini u školskoj 2010/2011. godini dodeljene su nagrade i pohvale 15. decembra u centralnom holu Vlade AP Vojvodine. Među laureatima su i Pančevci. Marko Šušnjar je nagrađen za velike uspehe postignute na takmičenjima iz fizike, a Aleksa Marinković u muzici. Specijalna pohvala je pripala Branku Grbiću za rezultate u šahu.

Pohvale su dobili: Marta Bošnjak i Ognjen Tošić (fizika), Tamara Tomić (hemija), Jelena i Milica Marinković (srpski jezik), Stefan Šušnjar (engleski jezik), Đorđe Grba i Kosta Milošev (muzika), Marko Jordanović, Zlatko Veličković i Ivana Gros za uspešnost na takmičenjima srednjih stručnih škola.

Z. St.


Poklanjamo karte

Evergrin, stihovi i stari hitovi

Dvočasovni koncert glumca Ivana Bosiljčića pod nazivom „Ljubav je samo reč” biće održan 30. decembra u Klubu vojske. Uz pratnju orkestra, Bosiljčić će pevati svima znane melodije otporne na vreme, evergrin i popularne numere iz nekog davno prošlog vremena – hitove Zdravka Čolića, Maje Odžaklijevske i „Bijelog dugmeta”. Takođe, on će govoriti stihove Šantića, Dedića, Rilkea... Karte za ovo muzičko-poetsko veče već su u prodaji, a mogu se kupiti na blagajni Kluba vojske svakog dana do dana održavanja koncerta.

Agencija „Bard” i „Pančevac” pokloniće dva puta po dve karte najbržim čitaocima našeg lista koji se u petak, 23. decembra, u 11.30, budu javili na telefon redakcije 301-150.

M. S.


U redovima slobodnih zidara (6)

Pupin, Vajfert i „Pančevac”

U redovima masonerije bilo je i stanovnika pančevačke varoši. U narednim brojevima navešćemo imena naših sugrađana o čijem je učešću u slobodnozidarskoj organizaciji podatke pronašao Georgije Milošević.

Dr Ladislav Graber bio je pančevački advokat, koji se advokaturom bavio još za vreme Austrougarske monarhije.

Takođe, bio je član slobodnozidarskih loža „Aurora” i „Banat”.

Dušan Vragović je bio elektroinženjer iz Pančeva i član loža „Aurora” i „Banat”.

Dr Dušan Duda Bošković rođen je 1881. u Pančevu. Bio je advokat, veleposednik, vlasnik lista „Pančevac”, političar i član Velikog saveta Vojvodine, ali i beogradske masonerije.

Stevan Kešanski je rođen u Vršcu 1874. godine. Bio je vlasnik velikog stovarišta nadgrobnih spomenika i druge opreme i član masonske lože „Stella orientalis”.

Vilhem Darvaš je bio profesor Trgovačke akademije u Pančevu. Dugogodišnji slobodni zidar, član loža „Stella orientalis”, „Aurora” i „Banat” (XIX i XX vek).

Mr Milutin Živanović, pančevački apotekar, rođen je 1900. u Pančevu. Posle Drugog svetskog rata, kao civilno mobilisan, radio je jedno vreme u Ulcinju. Bio je član loža „Aurora” (1933) i „Banat” (1937).

Pavle Ručinski, privatnik, bio je član loža „Aurora” i „Banat”.

Dr Mihajlo Pupin je rođen 1858. u Idvoru (Banat).

Taj naučnik svetskog glasa bio je učenik pančevačke Gimnazije. Bio je književnik, pronalazač i profesor Univerziteta „Kolumbija”.

Dobitnik je Pulicerove nagrade za delo „Od pašnjaka do naučenjaka”. Bio je prijatelj predsednika SAD Vudroa Vilsona i počasni konzul Kraljevine Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Slobodni zidar u SAD. Upokojio se 1935. u Njujorku.

Đorđće Vajfert je rođen u Pančevu 1850. godine. Završio je pančevačku Gimnaziju, trgovačku školu u Budimpešti i Poljoprivrednu akademiju (pivarski odsek) u Ven Štefanu u Bavarskoj. Bio je pivar, vlasnik rudnika, guverner Narodne banke, srpski konjički ordonans oficir, ratnik, kolekcionar, graditelj, pisac i veliki narodni dobrotvor. Nosilac je Takovskog krsta, Karađorđeve zvezde V reda, Velikog ordena Svetog Save, Belog orla o vratu sa zvezdom, Miloša Velikog s lentom, medalje društva Svetog Save i više ratnih spomenica. U redovima slobodnih zidara bio je od 1890. do 1937. Bio je članslobodnozidarskih loža „Demokratija” u Budimpešti, „Pobratim” i „Jugoslavija” u Beogradu, mason najvišeg ranga (33. stepen) i veliki majstor.

Upokojio se 1937. godine u Beogradu. Sahranjen je na pančevačkom Rimokatoličkom groblju.


Iz Regionalnog centra za talente

Mališani okitili jelku

Polaznici matematičke sekcije Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” i gradonačelnica Vesna Martinović u subotu, 17. decembra, okitili su jelku u holu Gradske uprave. Tom prilikom su im uručeni prigodni novogodišnji pokloni – knjige.

Reč je o talentovanim mališanima, učenicima četvrtog razreda osnovne škole, koji su postigli sjajne rezultate na takmičenjima za treći razred. Ove jeseni su postali članovi pančevačkog Centra za talente i, prema rečima predavača, prvi njihovi rezultati moći će da se očekuju u februaru i martu, kada zvanično počinje sezona takmičenja u školskoj 2011/2012. godini.


Novine u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti

Bez izabranog lekara nema overe knjižice

Nove zdravstvene isprave važiće šest meseci * U pančevačkoj opštini skoro 70 odsto građana ima svog doktora

Kliknite za veci prikaz
Primetan je povećan broj građana u pančevačkom Domu zdravlja koji žele da popune izjavu, ali gužvi nema

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravi, donetom uz izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 3. decembra ove godine, građani više neće moći da overe zdravstvenu knjižicu ukoliko nemaju izabranog lekara. Ovo je za naš list potvrdila direktorka pančevačke filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje doktorka Slavica Đurica, nakon različitih vesti koje su se ovih dana pojavile u nacionalnim medijima. Jedna od dezinformacija bila je da svi građani moraju do kraja godine da se opredele za izabranog lekara.

Izjava je obavezna

– Izjašnjavanje za izabranog lekara je proces koji će trajati i naredne godine, a ne samo do 31. decembra, ali ovog meseca smo imali povećan broj zahteva. Očekujemo da će se taj trend nastaviti do kraja decembra, jer je većina zdravstvenih knjižica overena do kraja godine. Naši osiguranici su u obavezi da se opredele za svog lekara opšte prakse, pedijatra, ginekologa i stomatologa i kada to učine, moći će da dobiju markice za zdravstveno osiguranje – objašnjava Slavica Đurica i dodaje da će građani koji to urade sada prilikom overe morati da prilože izjavu o izabranom lekaru, pošto se ažuriranje baze podataka RFZO-a obavlja jednom mesečno.

Pravilnik predviđa još jednu novinu, a ona se tiče roka overe knjižica, koji je skraćen sa godinu dana na šest meseci i važi za sve kategorije građana, osim za nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Njima će knjižice važiti godinu dana, a penzionerima se zdravstvene isprave overavaju trajno. U prostorijama RFZO-a u toku je podela markica poslodavcima, koji moraju redovno da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje zaposlenih, kako bi ostvarili pravo na uslugu Fonda.

Hitni slučajevi bez uslova

Nova odredba se ne odnosi na osobe koje se smatraju hitnim slučajevima a nemaju overenu zdravstvenu knjižicu niti izjavu o izabranom lekaru. Lekari su dužni da prime takve pacijente i da ih pregledaju bez ikakve nadoknade.

Oni poslodavci koji su nedavno počeli da uplaćuju doprinos (najmanje tri meseca unazad) dobijaće markice overavane samo na pomenuti period.

Nema gužvi

Prema podacima RFZO-a, do novembra na teritoriji grada Pančeva 69,57 odsto građana izabralo je svog lekara, a tokom ovog meseca, kako kaže direktorka Slavica Đurica, očekuje se da će taj broj znatno porasti. Shodno tome, poslednjih nedelja je primetan povećan broj građana u pančevačkom Domu zdravlja koji žele da popune izjavu, ali direktorka te zdravstvene ustanove dr Sofija Vjetrov navodi da gužvi ipak nema.

– Procedura za dobijanje izjave o izabranom lekaru je jednostavna i ne zahteva zakazivanje niti čekanje, tako da gužvi nema, ali je broj građana koji dolaze kod nas zbog toga povećan – zaključila je dr Sofija Vjetrov.

Naše sagovornice kažu da je ova mera, koju je propisalo Ministarstvo zdravlja, samo jedna u nizu novina koje nam predstoje do juna sledeće godine.

I. Predić


Određene nove cene taksi usluga u Pančevu

Koliko taksimetar pokaže

Uskoro poskupljenje uz ukidanje noćne tarife i popusta na telefonski poziv

Kliknite za veci prikaz
Preteko ga, nego Å¡ta

Krajem prošle nedelje gradska vlast i predstavnici taksi udruženja usaglasili su se oko odluke o najnižoj ceni taksi prevoza. Ovim dokumentom propisane su nove tarife i uslovi po kojima će taksisti već za nedelju dana prevoziti mušterije. Najvažnija izmena dosadašnjeg pravilnika odnosi se na najnižu cenu prevoza – start i pređeni kilometar koštaće po 70 dinara, umesto 80 dinara koliko sada staju. Naizgled paradoksalno, ovo pojeftinjenje će zapravo značiti poskupljenje usluge, jer se istovremeno ukida uobičajeni popust od 30 procenata, pa ćete ubuduće plaćati tačno onoliko koliko taksimetar pokaže.

Naime, kada se stara cena od 80 dinara umanji za iznos popusta, ispada da pređeni kilometar po trenutno važećim cenovnicima košta 56 dinara, što znači da će nova cena biti za 14 dinara viša.

Ubuduće će postojati samo jedna tarifa umesto sadašnje dnevne i noćne, a njihove cene se drastično razlikuju. Miladin Šakić, većnik zadužen za saobraćaj, kaže da su sve izmene tarifa i načina naplate taksi usluga obaveze proistekle iz ovog Zakona o drumskom saobraćaju koji ne poznaje kategoriju popusta na cenu prevoza.

– Trudili smo se da taksi prevoz u Pančevu bude jeftiniji nego u Beogradu i mislim da smo propisali realnu visinu te usluge. Taksisti su sada obavezni da baždare svoje taksimetre na novu tarifu, a inspekcija će kontrolisati da li su to i uradili – izjavio je Šakić.

Pančevački Granski sindikat taksi vozača „Nezavisnost” ocenjuje da je najniža propisana cena prihvatljiva, ali da je problem u tome što je premalo posla za ovoliki broj taksista u gradu, pa nijedna cena ne može biti dovoljna da pokrije troškove poslovanja.

– Ne mogu da kažem koja svota predstavlja pravu cenu, jer ako je budemo podizali do tržišno realne, izgubićemo mušterije – objašnjava Sava Momirov, član povreništva ovog sindikata.

On se požalio na skupo održavanje automobila, koji propadaju zbog loših puteva, i na prevelike gradske takse, pa taksisti imaju poteškoća sa izmirivanjem svojih obaveza. Momirov smatra da je rešenje u propisivanju maksimalnog broja taksija na pančevačkim ulicama.

N. K.


Svečana najava katoličkog Božića

Koncert u duhu praznika

Kliknite za veci prikaz

Božićni koncert rumunske muzike održan je u ponedeljak, 12. decembra, u Kulturnom centru Pančeva.

Ovu manifestaciju, čiji je cilj upoznavanje drugih kultura i unapređivanje interkulturalnog dijaloga, po drugi put su organizovali Evroregionalni centar „In medijas res” i Udruženje građana „Upoznajmo se” iz Pančeva. Pažljivo odabrani učesnici i efektivan jednočasovni program, uz video-projekciju rumunskih božićnih običaja, zaslužni su za predivne utiske za koje publika nije štedela dlanove. Kao specijalni gosti, tom događaju su prisustvovali ataše za kulturu Ambasade Rumunije Raul Doru Trucesku i zamenica presednika Skupštine grada Pančeva Zora Kolarski.

Muzički deo programa otvorio je ženski hor „Belkanto” Muzičke škole „Jovan Bandur”, pod rukovodstvom profesora Miroslava Arbanovskog, izvedbom nekoliko božićnih pesama na rumunskom jeziku. Kao vokalni solisti nastupili su Pančevci Tiberije Lapadat i Adelin Stan, uz pratnju Rumunskog narodnog orkestra iz Pančeva na čijem je čelu bio profesor Petru Balteanu. Violinistkinja Aleksandra Tajdić izvela je jednu rumunsku kompoziciju uz klavirsku pratnju Bojane Račić, a gosti koncerta bili su učenici Osnovne škole „Đura Jakšić”, koji podjednako uspešno izvode srpsku i rumunsku muziku. U završnici programa kvintet „Banatik” iz Banatskog Novog Sela (u sastavu Žanijel Šublja, Gracijan Petrović, Bojan Boljanac, Žaklin Puja i Danijel Lazar) doveo je atmosferu do usijanja i čak dva puta bio pozivan na bis.

Nakon muzičkog programa usledio je koktel u holu Gradske uprave, gde je dečja grupa Rumunske pravoslavne crkve iz Novog Sela izvela tačku rumunskih božićnih običaja.

M. J.


Sporazum s Britanskim savetom

Podstrek za nastavak Å¡kolovanja

Petoro studenata moći će da računa na stipendiju

Kliknite za veci prikaz

Sporazum o realizaciji programa stručnog usavršavanja „Čivning – Grad Pančevo” u utorak, 20. decembra, potpisali su gradonačelnica Vesna Martinović, ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport i direktor Britanskog saveta u Beogradu Toni O’Brajen.

Tim ugovorom omogućeno je da u narednih pet godina petoro naših sugrađana steknu zvanje mastera na nekom od prestižnih britanskih univerziteta, u okviru programa „Čivning”. Lokalna samouprava je za stipendije izdvojila iz gradske kase deset miliona dinara.

– Ovo će biti sjajna mogućnost za naše najperspektivnije studente da upotpune svoje obrazovanje, što će im sasvim sigurno mnogo značiti u potrazi za poslom. Naš grad može da računa na jednu grupu mladih ljudi koja će svoja znanja i veštine usavršiti na najprestižnijim univerzitetima u Velikoj Britaniji i po povratku ih primeniti u svom gradu, u svojoj oblasti ekspertize – istakla je gradonačelnica po potpisivanju sporazuma.

Ambasador Majkl Devenport pohvalio je napore koje Gradska uprava preduzima kako bi obezbedila kvalitetne uslove za svoje studente. Direktor Britanskog saveta Toni O’Brajen poručio je mladim Pančevcima da iskoriste ovu mogućnost na najbolji način, da postižu rezultate kako bi se kvalifikovali za dobijanje stipendije. On je dodao da je to sjajan podstrek za sve srednjoškolce da na vreme razmišljaju o nastavku školovanja.

N. K.


Uspesi OŠ „Dositej Obradović”

Omoljički učenici osvajaju nagrade

Kliknite za veci prikaz

U okviru tradicionalne manifestacije „Sunčana jesen života”, održane u sredu, 14. decembra, u Gerontološkom centru na Kotežu, grupa učenika nižih razreda škole iz Omoljice izvela je zanimljiv kulturno-umetnički program. Bake i deke su, uz gromoglasne aplauze, propratile mali recital, predstavu „Crvenkapica i Vučko” i splet muzičkih numera na frulici. Tada su dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima literarnog i likovnog konkursa „Za sunčanu jesen života” na temu „Baka i deka su deo mog detinjstva”. U oštroj konkurenciji Mirko Božić iz OŠ „Dositej Obradović” osvojio je prvo mesto za literarni rad „Pesma o baki” u kategoriji učenika od petog do osmog razreda.

Na 28. likovni konkurs „Železnica očima dece 2011” prispelo je mnoštvo radova, među kojima je i dvadesetak iz OŠ „Dositej Obradović”. Na svečanoj dodeli nagrada u četvrtak, 15. decembra, u prostorijama Železničkog muzeja u Beogradu, specijalnu nagradu za doprinos i posebne tehnike osvojila je učenica šestog razreda omoljičke škole Ivana Nedeljković, kojoj je mnogo pomogla mentorka Nataša Lazarov, profesorka likovne kulture. Tom prilikom su izloženi i radovi njenih sugrađana Nataše Tajdić, Marjana Vulina i Nemanje Vasiljkovića, učenika četvrtog razreda, kao i Lazara Živanovića i Veljka Potkonjaka, polaznika predškolske ustanove.

J. F.


Gerontološki centar obeležio jubilej

Dve decenije zaštite najstarijih sugrađana

Kvalitet života u ustanovi znatno unapređen

Kliknite za veci prikaz
I posle 20 godina, kuća je puna života

U pančevačkom Gerontološkom centru u sredu, 21. decembra, priređena je proslava povodom obeležavanja dvadeset godina rada. Dve decenije postojanja prikazane su kroz petnaestominutni film, a dobroj atmosferi su doprineli i učenici Muzičke škole „Jovan Bandur”, kao i mnogi gosti, prijatelji, poslovni saradnici i partneri. Tom prilikom su uručene zahvalnice donatorima.

Prvi dani

Gerontološki centar je otvorio svoja vrata za prve korisnike 9. decembra 1991. godine, uspešno prevazilazeći mnoge teškoće i prepreke koje su se tadašnjem rukovodstvu našle na putu. Nešto više o prvim mesecima rada i problemima s kojima su se suočavali u fazi konstituisanja ustanove rekla je Vukica Milićević Pantić, prva direktorka doma za stare.

– To je bilo vreme kada je počinjao rat i kada su se prekidale poslovne veze s Hrvatskom i Slovenijom, što je na nas imalo veliki uticaj, pošto je dobar deo opreme bio iz tih bivših republika. Bilo nam je zaista teško jer je u zgradi, koja je bila nova, svakodnevno iskrsavalo mnogo problema. Međutim, pokretao nas je neverovatan entuzijazam. Danas kada vidim da je i posle 20 godina ova kuća puna života i da je kroz nju prošlo više od 2.000 ljudi, mogu samo da kažem da je sav taj trud vredeo – ispričala je gospođa Milićević Pantić.

Gomila planova

Ova pančevačka ustanova za stare može da primi 200 korisnika, a trenutno je na smeštaju njih 170. Taj broj se, kako kaže aktuelni direktor te ustanove Milentije Maksimović, postepeno smanjuje zbog loše materijalne i ekonomske situacije u zemlji. Ipak, poslednjih godina se intenzivno radi na unapređivanju kvaliteta života u domu.

– U poslednjih nekoliko godina smo uradili mnogo šta.

Zahvaljujući donacijama iz fondova gradske, republičke i pokrajinske vlade, oplemenili smo prostor. Poslednje što smo uradili jeste uvođenje obnovljivih izvora energije, na šta smo veoma ponosni. I za narednu godinu imamo mnogo planova, nameravamo da sredimo kuhinju, da uredimo vešeraj i oplemenimo prostorije Kluba u Karađorđevoj ulici, a od naredne godine preuzećemo i pripremanje obroka za narodnu kuhinju – rekao je direktor.

Korisnicima Gerontološkog centra na raspolaganju su i razne sekcije koje se realizuju u okviru klubova za odrasla i stara lica. Takva okupljališta postoje još od 1973, a od 1991. godine rade u okviru doma starih.

I. Predić


Novogodišnja izložba u poljoprivrednoj školi

Lepši životni prostor

Učenici Poljoprivredne škole „Josif Pančić” sa smerova za cvećarstvo i hortikulturu tradicionalno pred novogodišnje i božićne praznike, u sklopu svojih nastavnih aktivnosti, organizuju izložbu cvetnih aranžmana u zbornici. Zanimljivo je da su ovog puta, pored maturanata, svoj talenat i kreativnost pokazali i đaci prvog, drugog i trećeg razreda.

Izložba nije bila prodajna, tako da su autori poklanjali svojih ruku dela dragim osobama ili su ih jednostavno iskoristili da ulepšaju svoj životni prostor.

Z. St.


Promocija u ivanovačkom Domu kulture

Zbornik Bugara Palćena

U ivanovačkom Domu kulture u sredu, 14. decembra, održana je promocija „Zbornika Bugara Palćena”, koji je izdao Istorijski arhiv, a finansirao Sekretarijat za kulturu Grada Pančeva. Ovo interesantno delo ivanovačkoj publici su predstavili autorka Magdalena Doža Vasilčin, direktor pančevačkog Istorijskog arhiva Milan Jakšić i Augustin Kalapiš, koji je preveo zbornik na palćenski.

Zajedno s Ivanovčanima, sve su pomno pratili šef konzularnog odeljenja Republike Bugarske u Beogradu Nikolaj Trukanov i drugi sekretar Bugarske u Beogradu Todor Todorov.

J. F.