Pancevac Online

Broj 4433 · 22.12.2011.

Završna

I to je Pančevo

Odgovor jednom svetovnjaku

Kliknite za veci prikaz

Pitaš me zašto obitavam u zelenim gorama. A ja se, eto, smešim, ne kazujem ni reč; kao breskvino cveće koje odnosi potok, misli mi lutaju, same, u neka druga podneblja, u ko zna koje krajeve izvan čovečijeg sveta.

Li Po

(Ova kineska pesma nastala je u periodu između 701. i 762. godine. Sam Li Po je sa 20 godina otišao u planine među pustinjake. Prema jednoj legendi, utopio se u reci pokušavajući da uhvati mesečev odraz.)Tri stabla

Kliknite za veci prikaz

Tri stabla oborena ostadoše na rubu staze.

Drvoseča ih zaboravio, i razgovaraju, pritešnjena ljubavlju, kao tri slepca. /.../

Gabriela Mistral

(Reč je o pesmi čileanske pesnikinje i feministkinje, koja je 1945. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.)Lirika o vodi

Kliknite za veci prikaz

Kad vode osete da prilazim one postaju mirne Izjednače se sa mnom i ja postajem kao one.

(Znam: to mi se tako samo učini. Ali to je duboko u meni Toliko duboko da poverujem da je tako) /.../

Stevan Raičković

(Poetski svet ovog istaknutog srpskog pesnika čine priroda, tišina, usamljenost... Najpoznatija Raičkovićeva zbirka je „Kamena uspavanka” iz 1963.)

Tekst: D. Mladenović, foto: B. Petrov


KONKURS „ArtScape ”

Kulturni centar Pančeva i „Pančevac” pokrenuli su akciju „ArtScape”, u okviru koje će, kao finalni rezultat, na panelu na fasadi Galerije savremene umetnosti biti izlagani pobednički digitalni printovi umetnika. S obzirom na to da će konkurs imati mesečni ritam, izloženi printovi biće menjani na svakih 30 dana. Umetnički savet Galerije savremene umetnosti će od svih pristiglih radova birati četiri predloga mesečno koji će pojedinačno biti objavljeni u „Pančevcu”.

Na konkurs je moguće poslati fotografije, crteže, strip, kolaže, karikature, ilustracije, prezentacije, vizuelne eksperimente, trodimenzionalne vizuelizacije i ostala grafička rešenja pogodna za digitalni print. Svoje predloge u jpg formatu, kratku biografiju i podatke za kontakt, s naznakom „predlog za ArtScape”, možete slati na mejl: panart@panet.rs .

Pred vama je treći predlog za decembar, za koji možete glasati na sajtu www.kulturnicentarpanceva.rs i na Facebook profilu KCP-a.

Predlog 3

Kliknite za veci prikaz
Nebojša Nadrljanski: „3D lokomotiva”

Rođen je 1985. godine u Pančevu.

Završio je kompjutersku 3D animaciju, modelovanje i grafiku u školi za kreativne tehnologije „Chiron” u Beogradu 2007. Diplomirao je na IT akademiji, odsek za dizajn i multimedije, u Beogradu 2008.

Student je treće godine Fakulteta informacionih tehnologija, smer Grafički dizajn interaktivnih medija. Dobitnik je treće nagrade na fotografskom konkursu „Ekspozicija karaktera”, održanom povodom Dana grada Pančeva 2010. godine.