Pancevac Online

Broj 4428 · 17.11.2011.

Naslovna

Četrnaesti pančevački džez festival

Muzikalno, autentično, savremeno

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža


Tema nedelje: Da li kinezi odlaze iz Pančeva?

Manje zarađuju, ali nemaju nameru da se sele

Na buvljaku je manje prodavaca i izdatih tezgi nego ranije * Situacija u našem gradu je još uvek povoljna * Kinezi nezadovoljni što sada moraju da plaćaju porez i PDV?

Kliknite za veci prikaz
Računica kaže da je ovde još uvek okej

Ako je suditi po situaciji u Pančevu, Kinezi još uvek ne odlaze u većem broju u druge zemlje i ne odjavljuju tezge na buvljaku niti zatvaraju firme, a napisi u nekim novinama o njihovoj navodnoj masovnoj seobi iz Srbije zbog sve manjih zarada i pada kupovne moći naših građana su preterivanje.

Podsećamo, početkom prošle nedelje u medijima je objavljen podatak da je od 6.000 Kineza, koliko ih je do prošle godine živelo u Beogradu, polovina zatvorila firme i odselila se u Poljsku i druge države, a da je slično i u drugim gradovima širom Srbije.

Buvljak i dalje radi

Danilo Bjelica, direktor JKPa „Zelenilo”, rekao je da na osnovu broja neizdatih tezgi na buvljaku može da se zaključi da situacija nije dobra kao što je bila ranije, ali da još nije ništa dramatično, niti je to razlog za dizanje panike.

– Na buvljaku ima ukupno 2.735 tezgi. Pre šest godina, tačnije 2005, bilo je samo 28 slobodnih tezgi, a danas ih je oko 400. U proseku je svake godine odjavljivano oko šezdeset tezgi. Među onima koji su ih odjavljivali najmanje je bilo kineskih državljana. Mi u „Zelenilu” ne vidimo nikakav drastičan pad broja tezgi koje su oni zakupili i dobro je što je tako. Građani treba da znaju da Pančevo samo od zakupa tezgi go dišnje ubire preko 187 miliona dinara. To su izuzetno velike pare, ali taj novac se ne deli za plate, već se njime finansira održavanje našeg grada. „Zelenilo” ne dobija ni dinar za održavanje zelenih površina, već to radimo isključivo od sopstvenih prihoda. Građani dobijaju priznanice za grejanje, za vodu i odnošenje đubreta, ali ne i za „Zelenilo”. Zbog toga svi Pančevci treba da žele da buvljak opstane što duže, kako bi „Zelenilo” i da lje moglo da održava grad solidno kao do sada – izjavio je Bjelica.

Razlog za nezadovoljstvo Kineza

Povodom napisa o masovnoj selidbi Kineza iz Srbije i njihovom odlasku u druge države, kontaktirali smo i s liderom kineske zajednice u Pančevu, koji je zamolio da ne spominjemo njegovo ime.

– Tačno je da ima mojih zemljaka koji su ove i prošle godine otišli iz Pančeva i iz Srbije. Kriza je, pao je standard vaših građana i zarade naših trgovaca su lošije nego pre.

Međutim, priče da je mnogo nas otišlo nisu istinite. To je preterivanje – izjavio je on.

Među našim prodavcima na pančevačkom buvljaku ima onih koji smatraju da je pravi razlog što su Kinezi počeli da napuštaju Srbiju to što naši poreski organi nisu više blagonakloni i tolerantni prema njima kao ranije. Kineski trgovci sada, kako kažu, moraju da plaćaju porez na dodatnu vrednost od 18 odsto i carinu za robu koju uvoze. Kada se na to doda smanjeni promet zbog pada kupovne moći naših građana, jasno je da više nemaju računicu kao pre i da ne mogu više da očekuju solidne zarade.

– I mi smo mogli da prodajemo po niskim cenama kao oni da nismo bili obavezni da plaćamo dažbine državi. Dok nisu bili u sistemu fiskalizacije, bilo im je dobro. Kad su izjednačeni s nama, više im nije tako lepo kao ranije – izjavio je jedan trgovac na buvljaku koji je zamolio da ostane anoniman.

Milan Knežević, vlasnik kompanije „Modus” i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, do sada je u više navrata u medijima upozoravao da Srbija svake godine gubi 400 miliona evra zbog utaje poreza kineskih trgovaca i da je neshvatljivo da se toleriše to što su oni nelojalna konkurencija domaćoj tekstilnoj industriji.

U izjavama koje je ovih dana dao nekim medijima on je objasnio da država ne kontroliše dobro kineske radnje jer se one vode kao maloprodajne a služe za prodaju na veliko, pa roba koja se uvozi iz Kine završava na pančevačkom buvljaku i drugim pijacama da bi se tako navodno čuvao socijalni mir u Srbiji. Knežević je rekao i da „nije problem to što oni sada plaćaju realnu carinu, već to što se posle toga 80 odsto robe koju su uvezli prodaje na crnom tržištu”.

M. Gligorić