Pancevac Online

Broj 4431 · 08.12.2011.

Naslovna

Prijateljstvo s Taragonom zacementirano, saradnja najavljena

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža
Održana pretposlednja sednica Skupštine u ovoj godini

Uzimala-davala budžetska decentralizacija

Trećina rebalansa za plaćanje obaveza Pokrajine i Republike * Odbijen predlog za raspravu o postojanju cenzure u lokalnim medijima * Obaveze Fonda za kapitalna ulaganja neće pasti na teret Grada

Kliknite za veci prikaz
Neki su primetili da u prvom redu nedostaju većnici iz DSS-a

Skupština grada je u četvrtak, 1. decembra, usvojila peti ovogodišnji rebalans lokalnog budžeta, pa će on biti uvećan za oko 143 miliona dinara. Nešto više od trećine tog novca biće potrošeno na plaćanje obaveza iz nadležnosti pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja i republičkog Ministarstva prosvete, te je tako neformalno počeo da dolazi na naplatu onaj „besplatan višak para” dobijen jesenas na osnovu izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Skupštinska većina koju su činili DS, DSS i SRS nije podržala predlog Ujedinjenih regiona Srbije da se raspravlja o tome ima li cenzure u lokalnim medijima, ali je o toj temi ipak bilo reči prilikom utvrđivanja dnevnog reda i kada se govorilo o izmenama plana rada RTV Pančeva.

Nasuprot tome, u nešto izmenjenom obliku usvojena je inicijativa URS-a da se obezbedi novčana pomoć za trudnice i porodilje. Prihvaćen je i predlog SRS-a da se građanima otpišu dugovi prema komunalnim preduzećima koji su stariji od deset godina. Tokom sednice su odbornici LDP-a više puta upozoravali na kršenje Poslovnika o radu Skupštine, optužujući predsednika Tigrana Kiša da je popustljiv prema onima koji zloupotrebljavaju govornicu kako bi se obračunao sa svojim koalicionim partnerima iz DS-a.

Šta može, a šta ne može

Aleksandar Farkaš (URS) predložio je da lokalni parlament donese odluku da se iz gradskog budžeta trudnicama na bolovanju isplaćuje razlika do pune plate, kao i da svaka nezaposlena porodilja dobija mesečnu pomoć od 20.000 dinara do navršene prve godine života deteta.

Nadležni gradski većnik Novica Đorđević odgovorio je da prihvata inicijativu, ali da će ona doći na dnevni red Skupštine krajem meseca kao predlog lokalne samouprave koji će biti upućen ministarstvima zdravlja i rada i socijalne politike. Obrazlažući stav gradske vlasti, on je rekao da pančevački budžet ne bi mogao da izdrži takvo novo opterećenje, a ovo pitanje je značajno za čitavu republiku. Đorđević je dodao da tek ukoliko Skupština Srbije ne izmeni odgovarajući zakon, lokalna samouprava može da razmatra dodeljivanje ove vrste pomoći iz sopstvene kase. Na predlog Petra Jojića (SRS) biće formirana radna grupa sastavljena od predstavnika parlamentarnih stranaka, Gradskog veća i direktora komunalnih preduzeća čiji će zadatak biti da revidira spiskove dužnika za vodu, grejanje i iznošenje smeća iz prethodnih dvadesetak godina. Jojić je upozorio da je pred Osnovnim sudom 40.000 tužbi, od kojih su neke iz 1994, pa su ti slučajevi zastareli. On je zatražio da se takva potraživanja otpišu, a da se za ostala razmotre mogućnosti umanjenja duga ili olakšica prilikom plaćanja. Gradonačelnica Vesna Martinović je prihvatila predlog.

– Građani nisu krivi što je sud bio neažuran, pa imamo predmete stare i po dve decenije. Neka stranke predlože svoje pravnike i ekonomiste kako bismo s direktorima javnih komunalnih preduzeća revidirali sve predmete u sudskim izvršnim pisarnicama i predložili na prvoj narednoj skupštinskoj sednici šta treba otpisati od nenaplaćenih potraživanja – rekla je Martinovićeva.

Cenzura ili ispravka?

Za predlog URS-a da se na dnevni red stavi rasprava o tome da li u lokalnim medijima ima cenzure glasali su samo odbornici tog bloka, LDP-a, SNS-a, Pokreta „Snaga Srbije” i Narodne partije, pa on nije prihvaćen. Polemike je ipak bilo tokom utvrđivanja dnevnog reda, iako to poslovnik ne dozvoljava, kao i prilikom kasnije diskusije o izmeni programa rada RTV Pančeva.

Aleksandar Farkaš je tražio da se rasvetle okolnosti pod kojima je 24. novembra sa internet sajta i iz programa Radio Pančeva uklonjena, a dan kasnije vraćena informacija u kojoj gradski većnik Zoran Jovanović kaže da se Ministarstvo finansija nije složilo s povećanjem budžetskog deficita zbog kredita za izgradnju olimpijskog bazena. On je ocenio da iza svega stoji telefonski poziv nekoga iz vlasti glavnom uredniku Radija, što nas vraća u vreme pre 2000. godine i ozbiljno urušava demokratiju.

– Ako je to urađeno, ja očekujem od Skupštine da sasluša mišljenje svih, pa i glavnog urednika Radija.

Ne mogu da verujem da neko sebi dozvoljava da utiče na medije i da stranke neće podržati raspravu o tome ima li cenzure u pančevačkim medijima i ko je za nju odgovoran – rekao je Farkaš.

On je pozvao DS i DSS, stranke koje su se devedesetih godina borile za slobodu medija, ali i sve druge partije, da razmotre način na koji bi se sprečilo ponavljanje ovakvih slučajeva, jer cenzura ne bi smela da bude sredstvo za borbu u izbornoj kampanji. Umesto Nade Berkuljan, članice Gradskog veća zadužene za informisanje, odgovorio je Zoran Jovanović. Čitav slučaj je nazvao burom u čaši vode i odbio je bilo kakvu mogućnost cenzure.

– Dogodio se jedan slučaj, što nije dovoljno za medijski mrak. Skinuta je izjava drugog člana po funkciji u DS-u. Slučajno je i glavni urednik Radija član DS-a, pa se skoro može reći da je to porodična stvar Demokratske stranke. Inteligentniji među vama mogu da se uhvate samo za jednu činjenicu: da se to desilo u lokalnom javnom servisu – naveo je Jovanović.

On je dodao kako je vest vraćena na njegov zahtev, uz ispravke nekih nepreciznosti, čime je čitav slučaj za demokrate završen. Tek kasnije, kada je bilo reči o rebalansu, svoje mišljenje o inicijativi URS-a iznela je i Nada Berkuljan.

– Čast mi je što sam deo ovog saziva Skupštine koji je odbio predlog rasprave o cenzuri u medijima.

Skupština ne treba da se bavi uređivačkom politikom. Time se bave mediji. Mi smo ovde pre svega da im obezbedimo sredstva. Pančevački mediji su bolji od bilo kojih drugih lokalnih medija – izjavila je ona.

Drugovi članovi

To je navelo Farkaša da izjavi kako „postoji osoba u Gradskom veću koja okuplja novinare i urednike i diktira im kako treba da se ponašaju”.

On je ocenio da je skinuta informacija vraćena pod pritiskom javnosti i dodao kako vlast nema hrabrosti da otvoreno kaže da želi „uvođenje medijske diktature”. Farkaš je saopštio da su o svemu obaveštena novinarska udruženja. Nadu Berkuljan je upitao da li je tačno da je bila u Radio Pančevu kada su glavni urednik tog medija Aleksandar Nedeljković i direktorka RTV-a Svetlana Đedović pisali saopštenje u vezi sa čitavim slučajem i da je uticala na njegov sadržaj, ali nije dobio direktan odgovor.

Potom je odbornik URS-a Miodrag Jovanov ocenio kako je Radio Pančevo devedesetih godina bio simbol slobodarskih medija i tada glavni urednici nisu dozvoljavali nikakve pritiske.

– Ovaj dečko nije dorastao da bude glavni urednik. On mora da bude karakter, mora da bude jak i nezavisan i od svog direktora, a kamoli od osnivača. Sa ovakvim glavnim urednikom teško je ući u izbornu kampanju. Dečko nema karakter, nema hrabrosti da se suprotstavi. Pretpostavljam da je bilo boljih rešenja, pretpostavljam da nije trebalo ni menjati neke ljude pre toga – rekao je Jovanov.

On je izneo podatak da su četiri novinara RTV Pančeva, bivši članovi SPS-a, sada u Odboru za informisanje DS-a, a među njima i direktorka Svetlana Đedović, ali je Nada Berkuljan opovrgla da je direktorka članica tog tela.

– Vidim da bi gospoda Farkaš i Jovanov da uređuju informativni program Radio Pančeva. Odavno smo u Pančevu prevazišli takvo ponašanje. Mi se time ne bavimo ni na koji način, niti ćemo se time ubuduće baviti. Ako neko kontroliše medije i ako neko uhodi mene, to svakako nismo mi iz Demokratske stranke. Postojala je materijalna greška u informaciji i zbog toga je ona skinuta – navela je članica Gradskog veća.

Plaćanje tuđih računa

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta, Zoran Jovanović je kazao da je on nužan da bi komunalna preduzeća, neke javne ustanove i ostali budžetski korisnici do kraja godine imali dovoljno sredstava za ispunjavanje svojih osnovnih funkcija.

ATP-u su namenjena 64 miliona dinara, od čega polovina za nabavku goriva, a Direkciji 32 miliona za plaćanje dela troškova za izgradnju Ulice Maksima Gorkog, što je bila obaveza Fonda za kapitalna ulaganja. „Zelenilo” će dobiti 10 miliona za deo troškova održavanja zelenih površina, četiri miliona dinara će otići kao pomoć „Higijeni”, tri i po miliona je izdvojeno za narodnu kuhinju, a 24 miliona za javne službe. Od toga je 16 miliona dinara predviđeno za isplatu jubilarnih nagrada u prosveti, što je republička obaveza koja je nametnuta lokalnoj samoupravi.

– Pokrićemo ove rashode uštedama od otplate ranije povučenih kredita, povećanjem prihoda od ekološke takse i poreza na zarade, a imamo informacije da će „Azotara” platiti svoj dug po osnovu poreza na zarade. „Petrohemija” neće moći da izmiri svoj dug Gradu, pa ćemo ostatak novca naći iz drugih izvora – najavio je Jovanović.

Rebalans je izazvao nezadovoljstvo opozicionih odbornika. Naprednjaci su ocenili da vlast neodgovorno troši novac uvećavajući deficit, a radikali da će ovakav budžet služiti u predizborne svrhe. Predrag Patić (LDP) ocenio je da predlog uvećanja budžeta pokazuje da u gradu ima novca i da se on troši na neracionalno poslovanje javnih preduzeća.

Farkaš je negodovao što pokrajinska vlast prebacuje svoje obaveze na lokalne smaouprave i upitao koliko će takvo ponašanje koštati Pančevo naredne godine.

Nada u dogovor velikih

Većnik Jovanović je odgovorio da bi Grad mogao da preuzme oko 500 miliona dinara obaveza Fonda za kapitalna ulaganja za rekonstruisane ulice i one u kojima se sada radi.

– Izmenom Zakona o finansiranju lokalnih samouprava napravljena je rupa u republičkom budžetu, pa su sredstva namenjena Vojvodini prepolovljena. Moraćemo da izdvojimo 340 miliona dinara naredne godine za Karađorđevu, Zmaj Jovinu i Dositejevu ulicu. Ako budemo morali da platimo i celu Ulicu Maksima Gorkog, onda će se to svesti na oko 500 miliona – precizirao je Jovanović.

Petar Andrejić, odbornik i pokrajinski poslanik DS-a, dodao je da će u narednom budžetu Vojvodine biti novca za plaćanje ovih obaveza, jer su se republička i pokrajinska vlast dogovorile o izmirenju duga Beograda prema Novom Sadu.

Jojić je ponovo upozorio da je naplata za odvoženje smeća na novu deponiju, koja ni posle 15 godina nije završena, krivično delo. U toj oceni su se saglasili i odbornici SNS-a i LDP-a Božidar Koprivica i Ljubiša Kesić, inače advokati.

Srđan Josimov, nadležni član Gradskog veća, odgovorio je da „Higijena” poštuje zakone i da na računima nigde ne piše da svoje usluge naplaćuje zbog nove deponije. On je dodao da izgradnja ovog pančevačkog „Skadra na Bojani” traje toliko dugo jer će to biti jedina sanitarna deponija po evropskim standardima u Srbiji!

D. Vukašinović