Pancevac Online

Broj 4430 · 01.12.2011.

Naslovna

Ptice su uvek dobrodošle!

Kliknite za veci prikaz

Vreme je kad ptice lete na jug! Neke od njih doletele su čak i do nas, misleći da je ovde sasvim ugodno provesti zimu.

Izgleda da su imale poverljivu dojavu da će zima biti vruća, podložena balvanima i s pucketanjem novog talasa krize.

A izbornu groznicu da i ne pominjemo...

Ma, toliko je vruće da su se i nasušne reke poput Dunava gotovo „rastopile”...

Biće da su se ove rasne ptice pogubile u našoj maglovitoj sauni i da će, kada „provale” fatamorganu, kao i mnogi drugi, što hitrije zapaliti odavde.


Strateško partnerstvo za modernizaciju „Azotare”

Nema nove trange-frange prodaje

Ključni značaj fabrike za razvoj poljoprivrede

Kako od uvoznika postati izvoznik azotnih Ä‘ubriva

Kliknite za veci prikaz

Početkom naredne godine „Azotara” bi mogla da dobije strateškog partnera, nakon čega treba očekivati investicioni ciklus vredan 80 miliona evra – potvrdio je u petak, 25. novembra, u Pančevu, Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, preduzeća koje je većinski vlasnik našeg jedinog proizvođača veštačkih đubriva. On je povodom 49. godišnjice osnivanja tog pančevačkog giganta izneo i neke detalje planova razvoja koji se odnose na čitav kompleks južne zone, a pre svega „Azotare”. Njima su opovrgnuta govorkanja kako će ta fabrika biti prodata budzašto i pretvorena u magacinski prostor, te da će njena luka biti iskorišćena za dopremu veštačkih đubriva iz uvoza.

U toku su razgovori s potencijalnim strateškim partnerima iz Italije, Mađarske, Nemačke i Rusije, čije nazive Bajatović nije želeo da otkriva, ali je precizirao da će biti odabran onaj koji bude uspeo da ponudi najprihvatljivije uslove.

Prvi je da to bude kompanija koja postoji dugi niz godina i čija je osnovna delatnost proizvodnja đubriva.

Drugi uslov jesu garancije da će inostrani partner obezbediti dugoročne isporuke gasa kao osnovne sirovine za proizvodnju po cenama koje će omogućiti tržišnu cenu đubriva.

Nakon toga bi izabrana kompanija obezbedila bankarski kredit za izgradnju novih postrojenja, a garancije bi dao „Srbijagas”.

– Nikakva nova prodaja špekulantima ili investicionim fondovima ne dolazi u obzir. „Srbijagas” će ostati većinski vlasnik fabrike, a strateški partner posle završetka investicija može postati suvlasnik „Azotare”. Novi pogoni omogućiće da sadašnji kapacitet od 450.000 tona godišnje bude najmanje utrostručen, a možda podignut i na dva miliona tona. Savremena tehnologija će eliminisati problem zagađenja – rekao je Bajatović.

On je objasnio da je modernizacija najstarije pančevačke hemijske fabrike deo strategije Vlade Srbije za razvoj poljoprivrede, čega neće biti bez veće primene mineralnih đubriva. Deo tog plana će biti nov paket subvencija u oblasti proizvodnje hrane, jedine privredne grane u Srbiji koja beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

– Do pokretanja „Azotare” 2009. trošili smo 100 miliona evra godišnje na uvoz đubriva. Zahvaljujući tim ulaganjima, anuliraćemo odliv deviza i obezbedićemo da poljoprivreda umesto sadašnje dve milijarde evra donosi pet milijardi od izvoza. Ekonomska kriza je ugasila neke proizvođače u okruženju, pa se sada oseća nedostatak mineralnih đubriva. Međutim, Vlada zahteva da pre svega bude zadovoljeno naše tržište, pa tek onda može biti reči o izvozu – naglasio je direktor „Srbijagasa”.

Na sednici Vlade Srbije istog dana kada je Bajatović izlagao ove planove usvojen je zaključak o otpisu dugova „Azotare” prema državi i stranim poveriocima i program reorganizacije koji će sve domaće poverioce transformisati u vlasnike kapitala, čime će pančevačka fabrika „doći na nulu”. Sve su to preduslovi da bi se ušlo u strateško partnerstvo.

Direktor „Srbijagasa” je naglasio da će investicioni ciklus prouzrokovati višak među sadašnjih hiljadu radnika, ali da „niko neće otići a da mu se ne ponudi socijalni program ili neki novi posao”.

Bajatović je objasnio da će „Azotarina” luka ostati u vlasništvu „Srbijagasa” i da će služiti za potrebe svih triju fabrika u južnoj zoni. Dodao je da će u njoj biti izgrađena skladišta naftnih derivata namenjenih prodaji na tržištu. Postoji namera da, u saradnji s ruskim „Gaspromom”, u krugu fabrike bude izgrađena gasna elektrana iz koje bi bili snabdevani Pančevo i Beograd, u kojima se troši više od polovine domaće proizvodnje struje. Naš grad bi iz istog izvora dobijao i toplotnu energiju.

Bajatović je izneo stav da u Srbiji ne može biti rasta društvenog proizvoda bez obnavljanja industrije, a za to nema dovoljno električne energije ni kod nas ni u okruženju.

On je ocenio da su gasne elektrane najbolje rešenje tog problema.

D. Vukašinović