Pancevac Online

Broj 4429 · 24.11.2011.

Naslovna

Privredna saradnja Srbije i Rusije

Energetsko čvorište jugoistočne Evrope

Dve strane planiraju da NIS proširi poslovanje na srednju Evropu * U „Petrohemiju” ulaze ruski menadžeri i 62 miliona evra investicija * Najavljena modernizacija „Azotare” i izgradnja gasne centrale

Kliknite za veci prikaz

Izgradnja nove rafinerije dobrano je odmakla, konačno je ugovoren aranžman između NIS-a i Vlade Srbije za spasavanje „Petrohemije”, planira se izgradnja elektrane na gas u Pančevu, a pomenuto je i zajedničko ulaganje dveju strana u revitalizaciju „Azotare”. Tako bi mogli da budu sumirani rezultati susreta najviših zvaničnika Srbije, predvođeni predsednikom Tadićem, i Alekseja Milera, prvog čoveka ruske energetske kompanije „Gasprom”, održanih u ponedeljak, 21. novembra, u Pančevu i Banatskom Dvoru.

Povod susreta bili su otvaranje podzemnog skladišta gasa u tom mestu kod Zrenjanina i nove komandne sale u Rafineriji nafte Pančevo. Oba projekta deo su međudržavnog ugovora Srbije i Rusije o naftno-gasnoj saradnji čiji su ciljevi modernizacija rafinerijskih postrojenja i izgradnja gasovoda „Južni tok”. Projekti čija je realizacija u toku, kao i neki novi, tek najavljeni, po rečima Tadića i Milera, prevazilaze karakter regionalnih investicija, a naš predsednik ide i korak dalje ocenjujući da bi Srbija mogla postati važno energetsko čvorište srednje Evrope.

Neverovatna budućnost

U pančevačkoj rafineriji predsednik Izvršnog odbora „Gasproma” otvorio je prvi do sada potpuno završeni objekat buduće moderne fabrike za preradu nafte – komandne sale iz koje će se na najsavremeniji način upravljati svim proizvodnim procesima u RNP-u. Direktor NIS-a Kiril Kravčenko smatra da je nova rafinerija, čija izgradnja je u poodmakloj fazi, doprinos evropskoj budućnosti Srbije.

Miler je kazao da je NIS „srce” strateške saradnje između Srbije i Rusije u naftno-gasnoj oblasti i jedna od najvećih investicija na Balkanu.

– NIS će (posle 2012, kada rafinerija bude završena, prim aut.) postati lider na regionalnom tržištu, a „Gasprom” vaš pouzdani partner koji će uvek na vreme i u potpunosti ispunjavati svoje obaveze. Apsolutno sam siguran da ćemo zajedno ostvariti neverovatne rezultate u budućnosti – rekao je on.

Kliknite za veci prikaz

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo što nova postrojenja za proizvodnju evrodizela i bezolovnog benzina po najvišim evropskim standardima niču planiranim tempom, a bio je i nešto konkretniji u iznošenju zajedničkih planova.

– Verujem da ćemo s predstavnicima ruske države kreirati zajedničku energetsku budućnost. Zato su potrebna dalja ulaganja u istraživanje nalazišta nafte i gasa u regionu, plasman kapitala u druge naftne kompanije u okruženju, završetak projekta „Južni tok”, nove električne centrale na gas, a verujem da na kraju čitavog tog puta možemo zamisliti Srbiju kao energetsko čvorište jugoistočne Evrope – izjavio je Tadić.

On je dodao kako NIS, nakon što postane najveća naftna kompanija u jugoistočnoj Evropi, može nastaviti širenje i na srednju Evropu. U novim pogonima RNP-a, kada budu završeni sledeće godine, biće prerađivano 4,8 miliona tona nafte godišnje. Od nje će se dobijati 700.000 tona bezolovnog benzina i 1,5 miliona tona evrodizela. Ove količine biće dovoljne za domaće tržište, ali i izvoz u okolne zemlje. „Gasprom” je u ovaj i neke ekološke projekte u NIS-u uložio blizu 550 miliona evra.

Na redu je „Petrohemija”

Kravčenko i Nebojša Ćirić, ministar ekonomije u Vladi Srbije, potpisali su sporazum o saradnji koji će obezbediti neophodne investicije „Petrohemiji”. Njime se predviđa uzimanje bankarskog kredita od 62 miliona evra, za koji će garant biti Republika Srbija. Tim novcem će biti finansirana prva faza modernizacije postrojenja koja bi trebalo da podigne obim proizvodnje i izvede firmu iz trenutnog poslovanja s gubicima.

Druga tačka sporazuma tiče se restrukturiranja dugova „Petrohemije” prema Vladi Srbije (100 miliona evra), „Srbijagasu” (85 miliona) i NIS-u (90 miliona evra), nakon čega će ta naftna kompanija postati vlasnik trećine akcija pančevačke fabrike plastičnih masa. Dogovoreno je i da u njen menadžment uđe jedan broj „visokoprofesionalnih stručnjaka s međunarodnim iskustvom kriznog upravljanja proizvodnjom”. Kako „Pančevac” nezvanično saznaje, pre izvesnog vremena na mesto finansijskog savetnika direktora Saše Pavlova već je postavljen jedan ruski predstavnik.

Više nego zanimljiva jeste najava Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa”, da će u Pančevu do 2015. biti izgrađena električna centrala na gas koja bi služila i za proizvodnju toplotne energije, kao i ona o planovima da se s nekim od ruskih partnera uloži osamdesetak miliona evra u „Azotaru”. Nakon toga iz njenih pogona godišnje bi trebalo da izlazi dva miliona tona đubriva.

D. Vukašinović