Pancevac Online

Broj 4385 · 21.01.2011.

Naslovna

Tema nedelje: Da li je Pančevu potrebna još jedna sportska dvorana?

Hala u Bagremaru, nešto pametno, pametnije...

„Skadar na buvljaku”, da bi bio završen, iziskuje još mnogo novca * Dvorana na Strelištu, uz male rekonstrukcije, zadovoljila bi sve potrebe ovdašnjih sportista

Kliknite za veci prikaz

Ženski odbojkaški klub „Dinamo”, Košarkaški klub „Tamiš”, Železnički rukometni klub „Dinamo”. I – tačka. Kada govorimo o vrhunskom sportu u Pančevu, onom kolektivnom, „loptaško-dvoranskom”, to su imena koja zavređuju pažnju i kojima je za nesmetan rad i takmičenje potrebno omogućiti dobre uslove.

Njima eventualno treba pridodati još Odbojkaški klub „Borac”, koji se takmiči u Prvoj B ligi. Dakle, samo četiri kluba. Na sreću ili nažalost! Uz uvažavanje ostalih sportskih družina iz našega grada, koje svoje utakmice mogu da igraju i u manjim salama (ili u ranijim terminima), pomenuta „četvorka” jednostavno mora da koristi sportsku halu. A ona na Strelištu, kada bi se malo umila i doterala, apsolutno bi zadovoljila sve potrebe pomenutih klubova.

Pa, ako se trenutna sportska i ekonomska situacija realno sagledaju, da li je Pančevu uopšte potrebna još jedna hala sportova? Da li bi onaj nedovršeni objekat tik uz buvljak, koji onako sablasno „zvrji”, uopšte imao svrhu postojanja? Ko bi tamo igrao? Ko bi u njemu trenirao? Ipak, ne treba zaboraviti da Pančevo, pored Hale sportova na Strelištu, ima i veoma uslovne sale u školama „Jovan Jovanović Zmaj”, „Miroslav Antić”, „Josif Pančić” i „Stevica Jovanović”, u kojima može da se trenira, ali i da se igra zvanična utakmica nižeg ranga. Potrebno je samo da neko od nadležnih za sport u našem gradu da tačan plan i program rada svakom „malom” sportskom kolektivu i priča bi bila završena. Sve bi funkcionisalo kao sat. Uz sve to, u pomenutim objektima lako bi mogla da se održavaju i takmičenja u individualnim sportovima koja zahtevaju zatvoreni prostor. Potrebna je samo dobra volja, ali i dobra organizacija.

„Skadar na buvljaku”, koji je morao da bude spreman za „Univerzijadu” 2009. godine, a kojeg je vreme očigledno pregazilo, kada bi bio izgrađen, predstavljao bi samo veliko opterećenje za ionako neveliki sportski budžet našega grada. Pri tom, „Bagremara” je projektovana tako da ima samo 500 mesta na betonskim tribinama i od 1.500 do 1.900 mesta na onim teleskopskim, zavisno od sporta, koje se pominju samo u projektu.

Verovatno da je za „studentsku olimpijadu” taj broj bio dovoljan.

Realno, to je premali kapacitet za visoke standarde evropskih i svetskih sportskih institucija, pa zbog toga Pančevo sigurno ne bi dobilo organizaciju nijednog velikog takmičenja. Za održavanje rukometnih i odbojkaških šampionata po propisima EHF-a, I H F - a , FIVB-a ili CEV-a potrebno je bar 4.500 mesta za sedenje. O košarci da i ne govorimo.

Kliknite za veci prikaz

Pored svih navedenih činjenica, ne treba smetnuti s uma da je Pančevo poprilično specifičan grad.

Praksa je pokazala da je Hala sportova na Strelištu puna samo kada u njoj gostuju „Crvena zvezda” ili „Partizan”, u bilo kom sportu. I tada obično biva da beogradski sportski velikani imaju veću podršku od pančevačkih odbojkašica, košarkaša ili rukometaša. Na drugim utakmicama bude po 300, 400 ili 500 ljudi. A pri tom se ulaznice ne naplaćuju! Da bi sportska dvorana na buvljaku bila kompletno završena, sa svim pratećim objektima i uređenim okolnim prostorom, kako smo saznali u Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva, potrebno je oko 700 miliona, a dosad je u ovaj objekat uloženo „samo” 115.000.000 dinara. Znači nedostaje „tričavih” 585 miliona. Što je mnogo, mnogo je! Možda bi za taj novac moglo da se napravi nešto drugo, nešto što bi više koristilo građanima Pančeva. O tome bi, naravno, gradski oci morali ozbiljno da razmišljaju, kao i da smisle šta bi se uradilo s postojećim, nedovršenim objektom.

U našoj anketi objavljenoj na petoj strani građani su se izjasnili da bi više voleli da u Pančevu „nikne” novi, olimpijski bazen nego hala sportova koja definitivno ne bi opravdala svrhu postojanja. Iako ova anketa nije reprezentativna, to nije tako loša ideja.

I sa sportske, ali i s ekonomske strane, bazen bi svakako bio isplativija investicija. Em je Pančevo postalo grad plivanja, em postojeći, mali i veliki bazen, ne zadovoljavaju sve potrebe sugrađana. Da ne govorimo o tome da se u onom malom, 25metarskom, zatvorenom, tokom zime guraju plivači, vaterpolisti, ronioci... A potreban je i građanstvu. Za rekreaciju i zdrav život.

Ljudi iz medija počeli su da misle o ovoj, veoma važnoj temi. Da li gradski čelnici imaju pametnija posla ili smatraju da novinari gube vreme razmišljajući o tome šta bi za građanstvo bilo najbolje, možda ćemo saznati u budućnosti. Nadajmo se bliskoj...

Vreme je za pametne investicije!

A. Živković