Pancevac Online

Broj 4384 · 14.01.2011.

Naslovna

U dvorištu temelja vladavine

Kliknite za veci prikaz

Godine su prošle pune muka. Sudeći po iznosu novoprojektovanog gradskog budžeta takva nam i dolazi.

Za investicije para biti neće.

Za stvaranje prostora koje bi mogli da koriste investitori nema love.

Za kulturu se našla neka sića.

I, dok se Kulturni centar ili Dom omladine bave i ugostiteljstvom ne bi li udebljali svoje utanjene kasice prasice, nekim ustanovama nije ni do čega, pa ni do otvaranja kafea.

Na fotki je Gradski muzej, nekadašnji magistrat. Na njegovom čelu piše da je pravda osnov vladavine.

Ovaj krnjavi zid i raspojasane žaluzine jesu prozor u svakako neiskorišćeno dvorište tog fundamenta.

Jadne li pravde...


Tema nedelje: Budžet za kulturu u 2011. godini

Loš trenutak za reanimaciju

Cifre nalik prošlogodišnjim * Rudarski posao za Sekretarijat za javne službe * Penzioneri spasavaju programe?

Kliknite za veci prikaz

Odlukom odborničke većine, četiri dana pre kraja prošle godine, usvojen je gradski budžet za tekuću 2011. u iznosu od tri i po milijarde dinara. Deo slatkog kolača koji će pripasti kreatorima kulturnog života našeg grada za narednih dvanaest meseci biće težak 189,6 miliona u nacionalnoj valuti, što je za 13,5 miliona više nego lane.

Cifre koje se tiču različitih usluga u oblasti kulture veoma liče na prošlogodišnje, no novina ipak ima. Nada Berkuljan, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje, objašnjava: – Višak od 13,5 miliona to zapravo i nije. Za kulturu je odobrena ista suma kao i prošle godine, a do cifre od 189,6 miliona došli smo tako što smo na taj iznos dodali sredstva koja su dobijale ustanove kulture na projektima u Pokrajini i Republici.

Plate pojele sadržaje

Nažalost, najveći deo novca i ove godine otići će na plate i stalne materijalne troškove ustanova kulture, kao što su voda, struja, telefon, internet i kancelarijski materijal. Reč je, dakle, o stavkama od kojih konzumenti programa nemaju nikakve koristi, a koje se, razumljivo, ne mogu zanemariti.

Ipak, naći će se sredstva i za realizaciju različitih sadržaja. Zahvaljujući Akcionom planu za implementaciju Strategije kulturnog razvoja grada i konkursu koji će iz njega proisteći, ovog puta će se o kvalitetu programa posebno voditi računa.

– Počeli smo da primenjujemo Strategiju usvojenu prošle godine i doneli smo Akcioni plan kojim se pre svega utvrđuju određeni pravci razvoja kulture za ovu godinu. Sada u budžetu imamo skoro sedam miliona dinara namenjenih programima koji će se finansirati, odnosno sufinansirati preko konkursa. Biće raspisani krajem januara: imamo sedam oblasti koje Strategija prati i za svaku će biti određena sredstva – kaže ona.

Pre svega ovoga biće određeni kriterijumi i komisije koje će pregledati i ocenjivati projekte i odlučivati o raspodeli novca. Sekretarijat za javne službe će, dakle, imati pune ruke posla. Istovremeno, konkursi će biti raspisan i za programe domova kulture u naseljenim mestima.

– Mnogi od njih dosad su imali stereotipne programe i žalili su se da nemaju publiku. Odlučili smo se da sada sredstva koja se inače njima opredeljuju stavimo na jedno mesto. Tako su se kao posebna budžetska stavka pojavila dva miliona dinara. Novinu predstavlja činjenica da će za novac, osim domova, moći da konkurišu i drugi subjekti koji proizvode programe, a mogu ih realizovati u saradnji s ovim institucijama. Ovde je veoma važno naglasiti da Strategija zahteva partnerski odnos. To znači da ćemo mi verovatno podržati devet ili deset programa koji mogu da obiđu sva sela. Dosad se često dešavalo da se jedna ista manifestacija ili program s malim odjekom kod publike pojavljuje u svakom mestu posebno, što je zapravo predstavljalo neproduktivno trošenje para – istakla je Nada Berkuljan.

Kulturni centar prioritet

Najkrupniju stavku u oblasti kapitalnog održavanja čine 2,5 miliona dinara, što će biti prebačeno na budžet JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva. Taj novac je opredeljen za javnu rasvetu na spomenkompleksu „Stratište”. Ove godine se navršava 70 godina od pogubljenja prvih žrtava na „Stratištu”, kao i 40 godina otkad je ovaj kompleks podignut.

Ustanovama kulture u našem gradu ove godine raspodeljeni su iznosi nalik prošlogodišnjim. Najviše novca, 4,3 miliona dinara, pripalo je Kulturnom centru.

– Centar je sačuvao ista sredstva koja je imao i prošle godine. Ova kuća ima izuzetno razvijene i organizovane programe koji ne pokazuju tendenciju opadanja interesovanja kod publike. Zaposleni u Centru se zaista trude da u duhu vremena i zbivanja na najširoj kulturnoj sceni i na internacionalnom nivou budu u trendu. Ono što radi Kulturni centar je za svaku pohvalu i dok se ne bude našao neko ko će mnogo bolje da posluje, ova ustanova će biti prioritetni nosilac kulturnih zbivanja u gradu – objasnila je Nada Berkuljan.

Rege festival, o da!

S druge strane, Domu omladine, koji je u 2010, nakon smene direktorke Maje Georgievske, počeo da radi punom parom i pokazao ogroman potencijal kada je reč o kulturnoj ponudi namenjenoj omladini, pripalo je svega 530.000 dinara. No, Nada Berkuljan tvrdi da za Dom ne treba brinuti i dodaje: – Vodili smo računa o tome da Dom omladine ne bude oštećen. Oni idu i na druga dva paralelna koloseka: pojavljivaće se na konkursima, a predložili smo i Pokrajini da finansira „Rege festival”. Uz to, Dom omladine će dobiti i donaciju od NIS-a, kao i još tehničkih sredstava za rad kroz projekat „Između neba i ravnice”, koji radimo s Užicem.

Vrlo bitno je da se „Rege festival” održi, jer je to jedini hepening te vrste u Srbiji. S druge strane, ova manifestacija promoviše kulturu mira, što je u skladu s našom politikom, tako da nema dileme da li ćemo je podržati.

Pokrajinskom Sekretarijatu predloženo je da finansira još dva projekta i tri kulturno-umetnička društva.

Ukoliko predlog bude usvojen, podrška od deset miliona dinara iz Novog Sada stići će za revitalizaciju spomen-kompleksa „Stratište”, dok će dva miliona biti upućena za izradu idejnog i glavnog projekta arheološko-turističkog kompleksa „Neolitsko Starčevo”.

Očekuje se da vojvođanska finansijska injekcija bude ubrizgana i kulturno-umetničkim društvima „Đetvan”, „Stanko Paunović” i „Petefi Šandor”.

Crno na belo

Mnogo posla ove godine imaće i Zavod za zaštitu spomenika kulture koji će morati da uradi evidenciju, ne samo o publici koja kroz ovu ustanovu prolazi već i o svim pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima.

– Zavod će morati da nam da jasne smernice koji su to spomenici kulture i nepokretna i pokretna materijalna i kulturna dobra koja treba zaštiti ili se nalaze u stanju apsolutne potrebe za sanacijom. Mi smo, upravo zato što te podatke dosad nismo imali, dozvolili da, recimo, „Štuka” pedeset godina propada i da definitivno mora biti srušena kako neko ne bi poginuo – razočarana je Nada Berkuljan.

Ona je navela da ove godine nije bilo bitnih izmena kad je reč o gradskim manifestacijama, budući da će kriterijumi za njihovo vrednovanje tek biti određeni, pa se u 2012. godini mogu očekivati pojačane mere i na ovom polju.

Reforma, restrikcija, rebalans...

Veliki reformski korak u ovoj godini svakako predstavlja odluka da se ubuduće, kada zaposleni u ustanovama kulture odu u penziju, upražnjena radna mesta ne popunjavaju novim kadrovima.

– To je jedan od najbezbolnijih načina da smanjimo broj zaposlenih, a da pri tom povećamo iznos sredstava za programe. Surova istina je da neke ustanove kulture trenutno rade zarad sebe ili svojih zaposlenih. Recimo, to je trenutno slučaj s Narodnim muzejom, kao i s nekim seoskim domovima kulture. To će morati da se promeni, jer korisnici usluga, odnosno konzumenti kulturnih programa moraju biti na prvom mestu, što i zakon nalaže – zaključuje Nada Berkuljan.

Sudeći po njenom odlučnom stavu, ali i čitavog tima koji se bavi ovom problematikom u gradskoj kući, da se „kulturalnim novcem” ubuduće racionalno raspolaže, sugrađani narednih godina mogu očekivati značajne pomake u toj oblasti.

Mali, ali važni koraci već su načinjeni – problemi su uočeni.

Kucnuo je čas da se zavrnu rukavi.

D. Kožan