Pancevac Online

Broj 4382 · 31.12.2010.

Naslovna

Bajkoviti i neuništivi u novoj godini!

Kliknite za veci prikaz

Evo ih, Baba Mrazica i Deda Mraz, zajedno i ravnopravni. Pričaju, pevaju, glume. Šireći ruke, kao da obećavaju da će nam vratiti lepote starog Pančeva sa slike u pozadini. Veruje se da su to bila divna vremena.

I, sudeći po prizoru, tiha, nastanjena smirenim ljudima.

I danas ta neuništiva muzika vilenjaka označava dobrodošlicu.

Iako ona nastaje u violinama i prstima izmišljenih likova sa stalnim mestom boravišta u prazničnoj mašti, na ovoj fotki ovekovečena je u stvarnoj sali gradske Skupštine.

Tim najstarijeg lokalnog nedeljnika na Balkanu želi vam vesele i bajkolike novogodišnje praznike.

Pančevci, ostanite neuništivi!


Na sednici Skupštine grada

Treći krizni budžet u nizu

Zoran Jovanović: „Niko nije računao na trogodišnju ekonomsku krizu...” * Opozicija: budžet rasipnički i namenjen slikanju u predizbornoj kampanji

Odbornička većina u Skupštini grada usvojila je u sredu, 28. decembra, gotovo glatko gradski budžet za 2011. godinu u predloženom iznosu od 3,5 milijardi dinara. Zajedno s novcem koji se očekuje iz Fonda za kapitalna ulaganja Pokrajine Vojvodine namenjenog investicijama ta suma će narasti na oko 5,6 milijardi. Dokument od koga zavisi život u Pančevu narednih 12 meseci već je predstavljen javnosti kao skroman, ali „realan i skrojen da obezbedi osnovne gradske funkcije”.

Zoran Jovanović, gradski većnik zadužen za finansije, naveo je, braneći ovaj predlog, da je dobar za predlagače, ali ne i za korisnike jer u njemu zbog krize nema novca za investicije. Rekao je i da „niko nije očekivao da će ovo da se produži na tri godine i daj bože da se na tome i završi”.

– U odnosu na ovu godinu imamo povećanje za socijalu i obrazovanje.

Sport, zdravstvo i sela su na istom nivou kao i dosad, a kultura stoji loše. Najgore su prošla javna komunalna preduzeća, jer su dobila najmanje novca u poslednjih deset godina – objasnio je Jovanović.

On je dodao da „u Veću nisu srećni” što su od ovako malo novca morali da izdvoje gotovo 82 miliona dinara za plaćanje dela duga JKP-a „Grejanje” prema „Srbijagasu”.

– Ta se pozicija može kritikovati s beskrajno mnogo argumenata, ali nije bilo drugog načina da izađemo iz problema i sačuvamo ovaj komunalni sistem. Sve u svemu, ovo je budžet koji će od svih korisnika zahtevati štednju, odgovorno ponašanje i racionalizaciju poslovanja da bismo svi nekako završili 2011. Ali, ovaj budžet je osnov da grad u komunal nom smislu nema dramatičnih problema poput nekih drugih lokalnih samouprava – zaključio je Jovanović.

Opozicione grupe Srpske radikalne stranke, Liberalnodemokratske partije i „Narandžastog bloka” nisu podržale predlog vlasti, iznoseći argumentaciju da je budžet pogrešno koncipiran, rasipnički, sračunat da podrži izbornu kampanju vladajućih stranaka i da ne odgovara potrebama građana. Predrag Patić, šef odborničke grupe LDPa, tvrdio je da novca neće biti malo, nego da će ga vlast trošiti u političko-promotivne svrhe, umesto na najpreče potrebe Pančevaca.

– Očekuju nas izbori 2012, pa ste se zato opredelili za „šminkanje” grada pokrajinskim parama, umesto da ih potrošite na komunalno opremanje industrijskih zona koje bi privukle investicije. Kad se vidi stavka socijale, jasno je da će neko iz vlasti ići po gradu kao Deda Mraz i deliti poklone iz budžeta – ocenio je Patić.

Petar Jojić, predvodnik radikala u lokalnoj skupštini, smatra da će visok iznos sredstava biti potrošen na „zidanje” plata gradskih funkcionera, pošto je više od 80 miliona dinara planirano za plaćanje članova komisija i nekakve bonuse i nagrade.

– Za te pare moglo bi se kupiti 800.000 obroka za narodnu kuhinju ili 20.000 kubnih metara drva sirotinji i nezaposlenima koji nemaju novca da sebi obezbede ogrev – rekao je on.

Jojić je protestovao i zato što će pet miliona biti dato za rad Agencije za privredni razvoj grada i upitao da li će ona služiti samo da bi neko bio zaposlen ili bi „privatnici da prave paralelnu privrednu komoru”.

– Ovo nije razvojni, nego rasipnički budžet. Vi iz Demokratske stranke uvereni ste da će dobiti naredne izbore, ali ovakvim radom samo ćete izgubiti vlast – poručio je lider pančevačkih radikala.

Predlog budžeta Pančeva nije podržao ni „Narandžasti blok”, čiji je odbornik Aleksandar Farkaš kritikovao plan punjenja budžeta kroz lokalne takse koje opterećuju poslovanje preduzeća.

– Ne može se budžet puniti dizanjem taksi, a da privreda stoji. Tako se gase radna mesta. Samo firmarina košta više od 100.000 dinara godišnje, a za taj novac može se otvoriti novo radno mesto, koje će doneti više novca gradskoj kasi od firmarine – rekao je Farkaš.

On je zamerio vlasti što nije planirala novac za opremanje grinfild zona kako bi bili stvoreni uslovi za ulaganje u privredu Pančeva. Miodrag Jovanov, takođe odbornik „narandžastih”, protestovao je u ime stanovnika Mesne zajednice „Mladost” zbog toga što neće biti obećanog novca za kanalizaciju i za druge komunalne potrebe tog dela Pančeva.

– Šta će nam 400 miliona za halu u Bagremaru kad ima prečih stvari.

Skinuli ste neke stavke koje ljudima život znače jer ni dinara nema za kanalizaciju na Kudeljarskom nasipu i na Misi 2. Uzećemo stvar u svoje ruke i sakupiti 1.200 potpisa da bismo se obratili na različite adrese u Pokrajini za pomoć – zapretio je Jovanov.

Tokom petosatne rasprave odbornici su doneli odluku da iznosi gradskih taksi i naknada za gradsko građevinsko zemljište u narednoj godini budu veći za 5,8 odsto, koliki je projektovani nivo inflacije.

Usvojen je finansijski plan Direkcije, kao i plan i program rada Gradske stambene agencije.

Takođe, doneta je odluka o uspostavljanju zvanične saradnje Pančeva i španskog grada Taragone.

D. Vukašinović