Pancevac Online

Broj 4369 · 01.10.2010.

Naslovna

Rad alternativnog parlamenta

Kliknite za veci prikaz

Učenici drugog razreda osnovne škole imali su jedan od časova u krugu u Gradskom parku.

Bilo je to u utorak, u isto vreme kad su zasedali i odbornici našeg lokalnog parlamenta.

Istina, deca nisu donosila važne odluke koje bi nam život učinile lepšim, lakšim i bogatijim.

Mada, ruku na srce, nisu to činili ni oni drugi.

Nisu deca odlučivala ni o tome da smene učiteljicu i da na njeno mesto postave novu.

Istine radi, ovog puta nisu to činili ni oni drugi.

Devojčice i dečaci su tokom rada bili veoma ozbiljni i usredsređeni, držali su se zadate teme, nisu išli na pauze, nisu čitali novine niti su se međusobno ogovarali i preganjali.

Za razliku od onih drugih.


Sednica gradske Skupštine

Odborničke grupe i mandati važniji od investicija?

DSS dobio deset novih odbornika, a PUPS odborničku grupu iako u Pančevu nije osvojio nijedan mandat * „Nova Srbija” spala na tri odbornika i ostala bez odborničke grupe * Direktorka Doma omladine podnela ostavku * Jednoglasno za nove investicije i nove kredite

Rutinska obaveštenja koja Tigran Kiš kao predsednik Skupštine grada uobičajeno saopštava na početku svake sednice, na zasedanju održanom u utorak, 28. septembra, izazvala su najviše rasprave. On je informisao odbornike o promenama u parlamentarnim grupama, do kojih je došlo tokom proteklih mesec dana, a one su bile više nego zanimljive.

Tako je odbornička grupa „Za naše Pančevo”, sastavljena od doskorašnjih odbeglih radikala, prestala da postoji, a njeni članovi su prešli u Demokratsku stranku Srbije; formirana je nova odbornička grupa – Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), a predsednik im je Mile Lukić, izabran na listi „Nove Srbije”; Demokratska stranka je ojačala za jednog člana (pristupio im je Nemanja Popšogorović iz NSa), dok je, posle svih ovih prelaza i prebega, odbornička grupa „Nove Srbije” prestala da postoji! Ovako prekomponovana Skupština sada ima 26 odbornika DS-a (na majskim izborima 2008. godine su osvojili 25 mandata); 12 članova SRS-a (od birača dobili 24 mandata); 16 odbornika DSS-a (osvojili šest mesta); četiri člana PUPS-a (na izborima nisu dobili nijednog odbornika) i tri predstavnika „Nove Srbije” (od šest izbornih mandata). LDP i „Narandžasti blok” jedini imaju i dalje onoliko odbornika koliko im je posle izbora i pripalo (pet odnosno četiri). Neuspela koalicija Na sve ovo odmah je reagovao Petar Jojić (SRS) tvrdnjama da smo „svedoci trgovine odborničkim mandatima”; da odluka Ustavnog suda prema kojoj oni pripadaju odbornicima, a ne strankama sa čije liste su izabrani, „destabilizuje lokalnu vlast”; da je ovime „prekrojena volja građana”; da su „birači prevareni”; da su „odbornici Srpske radikalne stranke svoje mandate dobili samo zahvaljujući tome što su bili na listi SRSa” („da su glasali za mene lično, mo žda ja ne bih ni bio odbornik”); da radikali „nikome nikada nisu oteli nijedan mandat”, te da neki preletači „koji su nedavno kukali da nemaju hleba da jedu sada pričaju kako će da pomognu građanima”.

– Vi niste Deda Mraz da poklanjate mandate – obratio se Jojić Tigranu Kišu, a potom ukazao na to da bi trebalo da se okrenemo našim životnim temama, da gradonačelnica, na primer, odgovori „dokle se stiglo u sprečavanju izgradnje asfaltne baze” i šta je s rešavanjem problema „beovoza” i smanjenjem broja polazaka iz Pančeva.

– Pre nekoliko meseci DSS je pružio ruku SRS-u i predložio da se napravi neka vrsta tehničke koalicije, ali je ta ruka odbijena – odgovorio je Kiš na kritiku koju je Petar Jojić uputio na račun njegove stranke.

– Ta vaša ponuda je bila neozbiljna, jer vi sa šest odbornika ne možete da predvodite koaliciju s nama koji smo imali 24. Do koalicije nije došlo zato što neki vaši ljudi, uključujući i neke iz „Nove Srbije”, nisu videli svoje lične interese u tome – nije ostao dužan ni Jojić. Ko kaže: novi izbori? Kritici DSS-a pridružio se i Predrag Patić (LDP) posebno pominjući njeno antievropsko opredeljenje, što je nateralo Zdenku Jokić (DSS) da mu odgovori da on „ima ne ki problem” kada povezuje pančevačke odbornike ove stranke s takvim opredeljenjem.

– Kada dođe do ovakvog poremećaja želje biračkog tela i ovako velikih promena odbornika, trebalo bi da Demokratska stranka bude inicijator rešavanja ovog problema i da raspiše prevremene izbore – rekao je i Ljubiša Kesić.

U raspravu su se uključili i Aleksandar Farkaš („Narandžasti blok”), koji je smatrao da odbornici ipak treba da se bave gradom i njegovim problemima („evo ispred zgrade opet protestuju radnici ’Petroremonta’”), kao i Siniša Mitreski (LDP) tražeći da se na dnevni red stavi i rasprava o statusu direktorke Doma omladine.

– Upravo pre početka ove sednice dobili smo pismeni zahtev Jelene Angelovski, direktorke Doma omladine, da se razreši dužnosti – objasnio je Tigran Kiš, rekavši da nije bilo dovoljno vremena za neophodnu proceduru kako bi se i to uvrstilo u dnevni red ovog zasedanja.

Konačno, posle sat i po utrošenih na raspravu o odborničkim grupama, mandatima i volji građana, odbornici su glatko i jednoglasno podržali sledećih sedam tema koje su se odnosile na buduće pančevačke investicije.

Prvo je prihvaćeno da se zaduži Agencija za javne nabavke Gradske uprave da sprovede postupak neophodan za predviđenu rekonstrukciju vodovodne mreže u Kačarevu, a potom su podržane inicijative da naša varoš učestvuje na republičkom konkursu s nekoliko projekata.

To su: rekonstrukcija ravnog krova na Antituberkuloznom dispanzeru (predračunska vrednost 13,5 miliona dinara), rekonstrukcija školskog dvorišta i terena u OŠ „Đura Jakšić” (vrednost 23,5 miliona), izgradnja objekta za praktičnu nastavu u ETŠ „Nikola Tesla” (85 miliona), izgradnja školske radionice u Mašinskoj školi (72,5 miliona), adaptacija sprata i tavana pančevačke Gimnazije (36,5 miliona) i rekonstrukcija, dogradnja i opremanje bioskopa „Apolo” (čija predračunska vrednost iznosi 45 miliona dinara).

Za ovih šest projekata (ukupne vrednosti 276 miliona dinara) u ovogodišnjem pančevačkom budžetu bio bi obezbeđen jedan milion, dogodine još 26,6 miliona, a iz republičke kase bi bilo dato isto toliko. Ostatak bi bio namaknut kreditima koje bi uzeli naš grad i Republika Srbija (svako po 110,4 miliona dinara).

Ovom prilikom je usvojena i gradska Odluka o uslovima i merama koje treba sprovesti i obezbediti u toku uklanjanja objekta, izmenjena je Odluka o boravišnoj taksi, a dopunjeni su i programi poslovanja „Higijene”, ATP-a i Gradske stambene agencije. Većinom od 47 glasova „za”, zvanje počasnog građanina Pančeva dodeljeno je predsedniku italijanske provincije Ravena, gospodinu Frančesku Đangrandiju, a biće mu uručeno na svečanosti prilikom obeležavanja dana našega grada.

Z. Spremo