Pancevac Online

Broj 4359 · 23.07.2010.

Naslovna

Rokenrol oterao Tamiš iz korita

Kliknite za veci prikazOpširnije na stranici Fotoreportaža


Potpisan sporazum između NIS-a i države

Obezbeđene sirovine za „Petrohemiju”

Sporazum potpisali Mlađan Dinkić i Kiril Kravčenko * Od 1. avgusta veće isporuke benzina * NIS-u 25 odsto „Petrohemije”

Kliknite za veci prikaz
Kiril Kravčenko i Mlađan Dinkić stavljaju parafe

Ono što se dugo očekivalo i što se smatralo za jedino razumno rešenje kada je u pitanju snabdevanje HIP „Petrohemije” sirovim benzinom, obistinilo se u četvrtak, 15. jula. Tog izuzetno toplog dana Sporazum o strateškoj saradnji potpisali su Kiril Kravčenko u ime NIS-a i Mlađan Dinkić, republički ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Sporazumom je predviđeno da ruska i pančevačka kompanija sprovode poslovnu politiku razmene proizvoda i usluga, što je logično, jer kada su fabrike pravljene i zamišljeno je da se međusobno pomažu.

Istorijski dan

Iz NIS-a će ubuduće u „Petrohemiju” stizati primarni benzin i mazut, a u obrnutom smeru će ići aditivi za benzin i vodena para. Saša Pavlov, direktor „Petrohemije”, rekao je da će njegova firma i dalje prerađivati komšijske otpadne vode.

– Ovo je istorijski dan za nas! Posle 30 godina, postignut je dogovor da se investira u „Petrohemiju”. Sada možemo lakše da dišemo i da planiramo proboj na svetsko tržište. Možemo reći da je najteži period iza nas i već se okrećemo razvoju, jer smo u odnosu na konkurenciju u velikom zaostatku. Ovo nije dobra vest samo za 1.800 zaposlenih u našoj firmi, već i za brojna mala i srednja preduzeća koja žive od nas.

Građanima poručujem da ne brinu, jer će posebna pažnja biti poklonjena zaštiti životne sredine – istakao je Pavlov.

„Petrohemija” je, radeći na tehnološkom minimumu, u prvih šest meseci izvezla robu u vrednosti 102 miliona evra. Od prošle godine „Petrohemija” od Rafinerije dobija 7,5 tona sirovog benzina, a novim sporazumom je predviđeno da od 1. avgusta isporuka bude povećana na 12.000 tona.

Nakon puštanja u rad postrojenja za hidrokreking, što je planirano za 1. januar 2013, NIS će utrostručiti ove količine. Tek tada će i „Petrohemija” moći da radi punim kapacitetom.

Direktor NIS-a Kiril Kravčenko izrazio je veliko zadovoljstvo što će u narednom periodu saradnja s petrohemičarima biti mnogo bolja.

– Nadam se da će u naredne tri-četiri godine biti još povoda za ovakve sastanke. I nama je u interesu da „Petrohemija” dobro radi, jer je veliki kupac primarnog benzina i zato je dobro da se zajedno razvijamo.

Spremni smo uvek za konstruktivni dijalog, jer smo svesni socijalnoekonomskog značaja ovog državnog preduzeća, ali nismo zainteresovani za strateško investiranje u „Petrohemiju”, s obzirom na to da i nama predstoji modernizacija i izgradnja novih postrojenja – rekao je Kravčenko.

Veće i plate?

NIS će sprovesti konverziju potraživanja u kapital „Petrohemije” najkasnije do 15. septembra ove godine, čime će povećati svoje vlasništvo na 24,99 odsto ukupnog kapitala pančevačke kompanije. Mlađan Dinkić je podvukao da je potpisivanje ovog sporazuma garancija da će u narednih deset godina „Petrohemija” imati sigurno snabdevanje primarnim benzinom, što će joj omogućiti da od izvoza ostvari veći profit.

– Do kraja godine napravićemo investicioni program za „Petrohemiju”. Ovo je pravi trenutak za investicije u hemijsku industriju, jer su cene njenih proizvoda na svetskom tržištu dobre. I državi je u interesu da ova fabrika radi punim kapacitetom jer je naš najveći izvoznik, a kad rade petrohemičari posla ima i za Fabriku sintetičkog kaučuka u Elemiru i za „Hipol” iz Odžaka. U pregovorima smo i s jednom kompanijom iz Azerbejdžana, a sve u cilju iskorišćavanja svih proizvodnih kapaciteta – istakao je Dinkić.

Radnike će dodatno obradovati najava ministra Dinkića da će do kraja novembra doći do povećanja plata zaposlenih, jer se očekuje da fabrika, posle nekoliko godina, počne da ostvaruje i profit.

J. G.