Pancevac Online

Broj 4357 · 09.07.2010.

Naslovna

Održana sednica Gradskog veća

Malo smo hrabri, a uzdamo se i u sreću

Po predloženom rebalansu gradski budžet premašio pet milijardi dinara * Da bi preživele, seoske mesne zajednice moraju da prenamene planirani novac * Iduće godine Ulica Svetozara Miletića biće kompletno završena?

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Za projekat revitalizacije Crvenog magacina planirano je 3,5 miliona dinara

Ovogodišnji budžet grada Pančeva, prema predlogu rebalansa koji je utvrdilo Gradsko veće na sednici održanoj u utorak, 6. jula, ipak će premašiti pet milijardi dinara (tačnije, iznosiće 5.043.313.226 dinara, ili skoro 50 miliona evra).

Suštinu ovih izmena u gradskoj kasi obrazložio je Zoran Jovanović, član Veća zadužen za finansije.

– Ovo je prvi pravi rebalans posle godinu i po dana koji podrazumeva povećanje sredstava u gradskom budžetu. Treba reći, da se ne bi neosnovano stvarala lažna slika kako nam je krenulo nabolje, da prema prihodima imamo manjak od nekih 107 miliona dinara u odnosu na dinamički plan, a ovim rebalansom povećavamo sredstva u budžetu za ukupno 181 milion dinara. Malo smo hrabri, a uzdamo se i u sreću. Neki prihodi su počeli da se popravljaju, kao što je prihod od sredstava za zaštitu životne sredine, koji smo u rebalansu povećali za približno 66 miliona, kao i lokalne komunalne takse, koje uvećavamo za oko 20 miliona dinara. Nadamo se da će do kraja godine biti više nego što planiramo. Iz prihoda po posebnim propisima imaćemo 107 milona dinara viška u odnosu na plan, a najveći deo toga su transferi s nivoa Republike. Konkretno, iz Republičkog fonda za zaštitu životne sredine dobijamo približno 58 miliona, a transfer s nivoa Autonomne Pokrajine Vojvodine jeste oko 16,5 miliona dinara. Povećavamo i prihod od kazni za prekršaje po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja – rekao je Jovanović.

Tri motiva za rebalans

On je govorio i o najvažnijim razlozima kojima se Veće rukovodilo prilikom izrade ovog predloga, koji će ubrzo biti upućen odbornicima Skupštine grada na usvajanje.

– Prvi motiv za ovaj rebalans bio je da seoske mesne zajednice uklopimo u postojeća sredstva, ali da im izmenimo odnos tekućih i kapitalnih transfera s obzirom na to da je krizna godina i da imaju problema u funkcionisanju. Zbog toga će morati da se odreknu velikog dela kapitalnih transfera, a zarad preživljavanja u ovoj godini. Drugi motiv za rebalans bila je ponuda iz Republike da dobijemo namenska sredstva za rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže u Kačarevu, i to u ovoj godini 50 miliona, uz obavezu da i mi izdvojimo 50 miliona, a u sledećoj 35 miliona mi, a 35 miliona dinara Fond za zaštitu životne sredine. Treći motiv bio je da se uvećaju sredstva za kanalizaciju na Kudeljarskom nasipu, za šta smo već izdvojili sredstva, a potrebno je još oko 14,5 miliona dinara kako bi kasnije Skadarska ulica mogla nesmetano da se asfaltira – zaključio je Jovanović.

Ako se s planiranim sredstvima iz budžeta (koja posle dodavanja 181 miliona, o čemu je govorio Jovanović, iznose ukupno 3,8 milijardi dinara) saberu sopstveni i ostali prihodi koje ostvaruju budžetski korisnici (u iznosu od ukupno 1,24 milijarde dinara), može se izračunati da je gradska kasa ovim rebalansom korigovana za čitavih 329,7 miliona dinara.

Skuplje komunalije u Jabuci

Kao deo budžetskih promena, većnici su na ovoj sednici prihvatili i izmenu i dopunu finansijskog plana Direkcije za izgradnju i uređenje grada. Prihodi i rashodi u tom preduzeću povećavaju se za 151 milion dinara, a najveći deo te sume čine sredstva odobrena iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja za sanaciju kolovoza u ulicama Ive Kurjačkog (138 miliona) i Marije Prite (sedam miliona dinara). Planirana je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za zatvoreni plivački bazen i Peskanu, kao i za revitalizaciju Crvenog magacina.

U ovom paketu usaglašavanja finansijskih akata s rebalansom budžeta Veće je prihvatilo i izmene planova Gradske stambene agencije, kao i mesnih zajednica Starčevo, Banatski Brestovac, Dolovo, Omoljica i Jabuka. Prema rečima Jelenke Novaković, članice gradske vlade zadužene za razvoj sela i poljoprivredu, kod seoskih mesnih zajednica reč je samo o prenameni planiranog novca „radi njihovog preživljavanja do kraja godine”. Pored toga, jabučkom komunalnom preduzeću „Vod-kom” odobrene su nove cene za pogrebne usluge, iznošenje smeća i pijaću vodu, koje će već od jula biti povišene za šest odsto.

Posebnu pažnju prisutnih izazvao je predlog da Pančevo prijavi neki projekat za 2011. godinu po kome bi grad mogao da završi rekonstrukciju još jedne ulice.

– Potrošili smo mnogo vremena i energije da prema pravilima Nacionalnog investicionog plana i Evropske investicione banke pripremimo neki projekat za finansiranje u iznosu od milion evra, i to bespovratnih. Konkurisali smo s idejom da gradimo kanalizaciju na Kudeljarskom nasipu, a potom i halu u Bagremaru, a pošto smo bili odbijeni, sada ovo treba da ispravimo. Za iduću godinu konkurišemo za završetak Ulice Svetozara Miletića, za šta će nam dogodine biti potrebno samo 10 miliona dinara naših para jer će nam biti priznata sva ulaganja iz prethodne dve godine. Od dobijenih milion evra odnosno 105 miliona dinara i s naših 10, trebalo bi da tu ulicu potpuno završimo u celoj dužini i nadamo se da ovog puta nećemo biti odbijeni – obrazložio je ovaj predlog Zoran Jovanović, što su članovi Veća jednoglasno podržali.

Ovom prilikom gradska vlada pripremila je i predloge nekoliko odluka koje će uputiti Skupštini na odlučivanje: o boravišnoj taksi, o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine, o uređenju saobraćaja i o autobuskim i taksi stajalištima.

Vredna pomena jeste i informacija koju su većnici dobili o jednom sprovedenom postupku javne nabavke. Njime je pančevačka firma „Hidrovod” izabrana kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju multifunkcionalnog terena od veštačke trave na Sportskom centru „Strelište”.

Ukupna vrednost radova je nepuna 4,2 miliona. Ministarstvo omladine i sporta će ovaj projekat finansirati sa četiri miliona, a Pančevo će veštačku travu (vrednu dva miliona dinara) dobiti na poklon od austrijske opštine Medling.

Zoran Spremo